Signal, WhatsApp’a alternatif olabilir mi? Elon Musk önermişti

Signal uygulaması, WhatsApp’a alternatif olabilir mi? Dünyada aktif olarak yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın, dün gerçekleştirdiği sözleşme değişikliği sonrasında tepkiler çığ gibi büyümüştü. Teknoloji milyarderi Elon Musk da WhatsApp’ın bu değişikliğine alternatif önererek tepki göstermiş oldu.

signal whatsapp elon musk

Elon Musk, 41 milyon takipçisi bulunan Twitter hesabı üzerinden ‘Use Signal’ (Signal kullanın) diye tweet attı. Daha önce birçok defa WhatsApp’ın daha güvenli alternatifi olarak karşımıza çıkan Signal, bu tweetten sonra daha da merak edilir oldu.

Elon Musk’ın yaptığı o paylaşım:


Signal nasıl çalışıyor?

Kullanıcılar, WhatsApp’ın sunduğu birçok özelliğe Signal sayesinde ulaşabiliyor. Anlık mesajlaşma, fotoğraf veya video gönderme, grup sohbetleri ve görüntülü arama gibi özellikler Signal uygulamasında da mevcut.

Signal’ın avantajı ise WhatsApp’ın artık kullanıcılarını sunamadığı gizlilik. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor.

Edward Snowden ve Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey gibi isimlerin de Signal uygulamasını kullandığı biliniyor.

WhatsApp neyi değiştirdi?

WhatsApp tarafından açıklanan ve 8 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerine göre Facebook ile veri paylaşımına izin isteyecek. Hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri ile daha birçok veri Facebook’un yanı sıra şirketin diğer yan kuruluşlarıyla da paylaşılmış olacak. Gerekli onayı vermeyecek olan kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar.


Onaylamayan kullanamayacak!

WhatsApp tarafından yapılan resmi açıklamalara göre onayla birlikte kullanıcılarının verileri, artık Facebook ile paylaşılacak. WhatsApp kullanmak isteyen herkes, bu onayı vermek zorunda kalacak alternatif bir seçenek uygulama içersinde yer almayacak.

Facebook ve diğer yan kuruluşlar bilgileri kullanabilecek

WhatsApp’ın internet sitesinde yer alan kullanım şartlarına göre kullanıcılara ait veriler, Facebook’un yanı sıra Facebook tarafından kurulmuş diğer şirketlerle de paylaşılacak.

Whatsapp hangi bilgileri toplayabiliyor?

  • Hesap Bilgileri
    • Mesajlar
    • Bağlantılar
    • Durum Bilgisi
    • İşlem ve Ödeme Verileri
    • Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
    • Kullanım ve Kayıt Bilgileri
    • Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
    • Konum Bilgileri
    • Çerezler
    • Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
    • Kullanıcı Şikayetleri
    • WhatsApp’taki İşletmeler
    • Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları
    • Üçüncü Taraf Hizmetleri

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

  • Yan Hizmetler
  • Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
  • Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
  • Kurumsal Etkileşimler

Facebook sözünden caydı!

Facebook, 2014 yılında WhatsApp’i 19 milyar dolara satın alırken, yayımladığı blog yazısında, kullanıcıların gizliliğine olan saygılarının DNA’larına işlediğini, ve WhatsApp’in kullanıcılar hakkında mümkün olan en az bilgiye sahip olacağını belirtmişti. Ne olursa olsun prensiplerini değiştirmeyeceklerinin de altını çizmişti.


2016 yılında ise, WhatsApp’in Facebook ile verileri paylaşmaya başlayacağı duyurulmuş, fakat kullanıcılara da bu özelliği kapatma şansını vermişti.

Verilerini Facebook ile paylaşmayanlar WhatsApp kullanamayacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.