Signal, WhatsApp’a alternatif olabilir mi? Elon Musk önermişti

Signal uygulaması, WhatsApp’a alternatif olabilir mi? Dünyada aktif olarak yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın, dün gerçekleştirdiği sözleşme değişikliği sonrasında tepkiler çığ gibi büyümüştü. Teknoloji milyarderi Elon Musk da WhatsApp’ın bu değişikliğine alternatif önererek tepki göstermiş oldu.

signal whatsapp elon musk

Elon Musk, 41 milyon takipçisi bulunan Twitter hesabı üzerinden ‘Use Signal’ (Signal kullanın) diye tweet attı. Daha önce birçok defa WhatsApp’ın daha güvenli alternatifi olarak karşımıza çıkan Signal, bu tweetten sonra daha da merak edilir oldu.

Elon Musk’ın yaptığı o paylaşım:


https://twitter.com/elonmusk/status/1347165127036977153

Signal nasıl çalışıyor?

Kullanıcılar, WhatsApp’ın sunduğu birçok özelliğe Signal sayesinde ulaşabiliyor. Anlık mesajlaşma, fotoğraf veya video gönderme, grup sohbetleri ve görüntülü arama gibi özellikler Signal uygulamasında da mevcut.

Signal’ın avantajı ise WhatsApp’ın artık kullanıcılarını sunamadığı gizlilik. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor.

Edward Snowden ve Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey gibi isimlerin de Signal uygulamasını kullandığı biliniyor.

WhatsApp neyi değiştirdi?

WhatsApp tarafından açıklanan ve 8 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerine göre Facebook ile veri paylaşımına izin isteyecek. Hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri ile daha birçok veri Facebook’un yanı sıra şirketin diğer yan kuruluşlarıyla da paylaşılmış olacak. Gerekli onayı vermeyecek olan kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar.


Onaylamayan kullanamayacak!

WhatsApp tarafından yapılan resmi açıklamalara göre onayla birlikte kullanıcılarının verileri, artık Facebook ile paylaşılacak. WhatsApp kullanmak isteyen herkes, bu onayı vermek zorunda kalacak alternatif bir seçenek uygulama içersinde yer almayacak.

Facebook ve diğer yan kuruluşlar bilgileri kullanabilecek

WhatsApp’ın internet sitesinde yer alan kullanım şartlarına göre kullanıcılara ait veriler, Facebook’un yanı sıra Facebook tarafından kurulmuş diğer şirketlerle de paylaşılacak.

Whatsapp hangi bilgileri toplayabiliyor?

  • Hesap Bilgileri
    • Mesajlar
    • Bağlantılar
    • Durum Bilgisi
    • İşlem ve Ödeme Verileri
    • Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
    • Kullanım ve Kayıt Bilgileri
    • Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
    • Konum Bilgileri
    • Çerezler
    • Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
    • Kullanıcı Şikayetleri
    • WhatsApp’taki İşletmeler
    • Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları
    • Üçüncü Taraf Hizmetleri

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

  • Yan Hizmetler
  • Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
  • Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
  • Kurumsal Etkileşimler

Facebook sözünden caydı!

Facebook, 2014 yılında WhatsApp’i 19 milyar dolara satın alırken, yayımladığı blog yazısında, kullanıcıların gizliliğine olan saygılarının DNA’larına işlediğini, ve WhatsApp’in kullanıcılar hakkında mümkün olan en az bilgiye sahip olacağını belirtmişti. Ne olursa olsun prensiplerini değiştirmeyeceklerinin de altını çizmişti.


2016 yılında ise, WhatsApp’in Facebook ile verileri paylaşmaya başlayacağı duyurulmuş, fakat kullanıcılara da bu özelliği kapatma şansını vermişti.

Verilerini Facebook ile paylaşmayanlar WhatsApp kullanamayacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.