Sosyal medya fenomenlerine korsan çekiliş soruşturması

Sosyal medya fenomenlere korsan çekiliş soruşturması: 10 fenomenin kanuna aykırı şekilde yaptıkları kura ve çekilişler denetime takıldı. Aralarında Enes Batur, Yusuf Aktaş (Reynmen), Başak Karahan, Kemalcan Parlak, Taner Yeşildağ gibi isimlerin de olduğu takipçi sayısı 500 bin ile 1,7 milyon arasındaki fenomenler hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldı. Ünlü fenomenler, şans oyunları yönetmeliğini ihlalden 10 milyon lira idari para cezası ve 2 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

Sosyal medya fenomenlerine korsan çekiliş soruşturması

Sosyal medya fenomenlerine korsan çekiliş soruşturması

Sosyal medya fenomenlerinden, aralarında Enes Batur, Başak Karahan, Reynmen gibi isimlerinde olduğu birçok kişi düzenledikleri çekilişlerle gündeme geliyor. Ancak çekiliş videoları Türkiye’de Milli Piyango yasalarına uygun olmak zorunda. Bu çekilişlerdeki aksaklıktan ötürü idari ve adli soruşturma başlatıldı.


Hangi fenomenler soruşturmanın radarında?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği soruşturma kapsamında sosyal medyada düzenlenen çekilişlerdeki kanunsuzluk dikkat çekti. Milyonlarca takipçiye sahip Enes Batur, Reynmen, Başak Karahan gibi isimler şans ve talih oyunları kanununa aykırı bir şekilde yayınladıkları çekiliş videoları emniyetin radarına girdi.

Milli piyangodan izinsiz çekiliş yapılmış

Kurallara aykırı çekiliş yapıldığı belirlenen fenomenlere adli ve idari soruşturma yapıldı. Bu kapsamda şans oyunlarında düzenleme hakkının, idarenin olduğu ve fenomenlerin verdikleri hediyeler için milli piyangodan izin almaları gerektiği aktarıldı. Ancak Reynmen ve Enes Batur gibi isimlerin milli piyango idaresine başvurmadığı öğrenildi.

10 milyon liraya kadar cezası var

Çekiliş düzenleyerek gelir elde eden fenomenler, kanunu ihlal ettikleri için 10 milyon liraya kadar idari para cezası alabilecek. Bununla birlikte savcılık tarafından hakkında işlem başlatılanlar arasında Enes Batur, Yusuf Aktaş, Başak Karahan, Kemalcan Parlak, Cantuğ Özsoy, Pelin Baymazoğlu, Ahmet Sonuç Taner Yeşildağ yer alıyor.


Kanuna aykırı çekiliş düzenlemek

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde yaptığı denetimlerde sosyal medyada fenomen haline gelen bazı kullanıcıların yayınladıkları videolarda kanunsuzluk fark etti. Fenomenlerin yayınladıkları videolarda yılbaşı çekilişi için şans oyunu tertip etmesi, şans ve talih oyunları düzenlenme yetkisi kanun hükmünde kararnameyle Milli Piyango’ya verildiği için kanunsuzdu.

Suç işledikleri belirlenen fenomenlerin bulunduğu kullanıcılara idari ve adli soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkının idareye ait olduğu belirtilip, çekiliş düzenleyen kişilerin her ne şekilde olursa olsun katılım hakkı verilerek karşılığında değerli ya da değersiz hediye vermesi için Milli Piyango’dan izin alması gerektiği belirlendi. Fakat çekiliş düzenleyen 10 ismin piyango idaresine herhangi bir başvurusu olmadığı ortaya çıktı.

10 fenomen soruşturma

Emniyet tarafından düzenlenen fezlekede, Milli Piyango’ya ait kanun hükmünde kararnamede oyunları tertipleyenlerle ya da kanunu ihlal edenler 10 milyon TL’ye kadar idari para cezası ve iki seneye kadar hapis cezası hüküm olacağı anlatıldı. Fezleke İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.


Savcılık tarafından Enes Batur, Yusuf Aktaş, Başak Karahan, Kemalcan Parlak, Cantuğ Özsoy, Pelin Baymazoğlu, Ahmet Sonuç Taner Yeşildağ’ın aralarında bulunduğu 10 fenomen hakkında soruşturma başlatıldı.

WhatsApp güncelleme açıklaması: Facebook sözleşmenin amacını açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.