Türkiye’de herkes kendi memleketinde yaşasaydı illerin nüfusu ne olurdu?

İç göç Türkiye’nin en önemli sosyal olgularından birisi. Eğer herkes kendi memleketinde yaşasaydı Türkiye bugünkü nüfus yapısından farklı bir yapıya sahip olacaktı.

Türkiye herkes kendi memleketinde yaşasaydı illerin nüfusu ne olurdu?

Türkiye’de herkes kendi memleketinde yaşasaydı illerin nüfusu ne olurdu?

TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de herkesin kayıtlı olduğu nüfus kütüklerine göre aşağıdaki harita oluşturulmuştur. Bu haritada herkes hangi il kütüğüne kayıtlı ise o ilde gösterilmiştir.


Bu haritanın iki sınırlılığı vardır: Birincisi asıl kayıtlı oldukları kütüklerini başka bir ilin kütüğüne taşıyan vatandaşlarımız yeni kayıt oldukları illerin kütüklerinde gösterilir. İkincisi ise Türkiye’de evlilik sonrası kadınlar eşlerinin kütüklerinin kayıtlı oldukları illerde gösterilir.

Bu kapsamda;

▪ 15,52 milyonluk İstanbul sadece 2,56 milyon
▪ 5,64 milyonluk Ankara 2,02 milyon
▪ 4,37 milyonluk İzmir 1,98 milyon olurdu.

DrDataStats tarafından aktarılan bilgiye göre; Türkiye’de herkes kendi ilinde yaşasaydı Türkiye’nin en kalabalık ili artık İstanbul olmayacaktı. Türkiye’nin en kalabalık ili Şanlıurfa olurdu. İkinci en kalabalık ilimiz Konya olurdu. İstanbul ancak en kalabalık üçüncü şehir olurdu ve nüfusu sadece 2.540.686 olurdu.

Diyarbakır dördüncü, Ankara beşinci ve İzmir altıncı kalabalık şehir olurdu. 2019 yılında nüfusu 83.154.997 kişi olan Türkiye’nin nüfusu daha dengeli dağılmış olurdu.

Herkes kendi memleketinde yaşasaydı en kalabalık nüfusu olan 10 şehir:


Türkiye’de herkes kendi ilinde yaşasaydı Türkiye’nin en kalabalık 10 ili ve bu illerin nüfusları şu şekilde olurdu:

  1. Şanlıurfa: 2.839.823 kişi
  2. Konya: 2.603.448 kişi
  3. İstanbul: 2.558.075 kişi
  4. Diyarbakır: 2.294.058 kişi
  5. Ankara: 2.016.454 kişi
  6. İzmir: 1.976.581 kişi
  7. Samsun: 1.976.178 kişi
  8. Sivas: 1.950.281 kişi
  9. Erzurum: 1.893.946 kişi
  10. Bursa: 1.826.285 kişi

Nüfusun azalması dünyada neleri değiştirecek?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.