Avrasya Tüneli geçiş ücreti 1 Şubat 2021 itibariyle 10 lira zamlandı. Ocak ayın sonu itibariyle 36.40 lira olan araç ücreti yüzde 26 zamlanarak 46 liraya çıktı.
1 Ocak 2021 tarihinde köprü ve otoyollara yüzde 25 zam yapıldı. Köprü ve otoyolların ardından Avrasya Tüneli’nde, 1 Şubat’ta geçiş ücretlerine yüzde 26 geldi.
Otomobiller için 36 TL 40 kuruş olan ücret, 46 TL’ye yükseldi. 54 TL 70 kuruş olan minibüs geçiş ücretinin de 69 TL’ye çıktı.
Sözleşmede verilen araç garanti ücretleri nedeniyle Türkiye ekonomisinin kara deliği olarak gösterilen Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yine zam geldi.
2020 yılı için 36,40 TL olan araç geçiş ücreti, sözleşmeye göre 1 Şubat 2021 itibariyle yeniden zamlandı.
Geçiş ücreti nasıl belirleniyor?
Kamuoyuna 4 dolar olarak açıklansa da araç başı geçiş ücreti, sözleşmeye göre araç başı 4.60 dolar olarak tespit edilen ücrete, ABD’deki enflasyon artışı ve yüzde 8 KDV eklenerek belirleniyor.
Avrasya Tüneli işletmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip eden İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı, İBB Meclis Üyesi Dr. Suat Sarı, Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine bugün yapılan zammın, sözleşmede değişiklik yapıldığı kuşkusu doğurduğunu ileri sürdü.
Sarı, “Yapılan zam ile tünel otomobil geçiş ücreti vergiler dahil 46 TL karşılığı 6.28 dolar olmaktadır…Önceki geçiş ücreti 6,11 dolardı” dedi.
Konuyu açıklığa kavuşturmak için ilgili kurumlara yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığını kaydeden Dr. Suat Sarı cevaplanması gereken soruları şöyle sıraladı:
• 2007 yılında sözleşmede geçiş ücreti 2.54 dolar+KDV iken 2012 yılında 3 dolar+KDV, 2017 yılında 4 dolar+KDV ve 2019 yılında 4.60 dolar+KDV’ye çıkarıldığı doğru mudur?
• 2019 yerel seçimleri sebebi ile önce ilan edilen ve sonra iptal edilen tünel geçiş ücretleri 2 yıl boyunca sözleşmeye aykırı olarak sabit tutulmuştur. Zam yapılmayan bu dönem için işletmeciye, işletme sözleşmesi süresi bitimi 2041 yılından, 2047 yılına revize edilmiş midir?
“Dünyaya göre 10 kat fazla ödüyoruz!”
Suat Sarı’nın Avrasya Tüneli’yle ilgili diğer tespitleri şöyle:
• Dünyaya göre 10 kat fazla ödüyoruz: Ülkelerin milli gelirine oranlandığında Avrasya Köprüsü’nden ortalama 10 kat daha fazla ücret ödeyerek geçiyoruz.
• Karayolları’na devredilmeli: Ulaştırma Bakanı bir an evvel ATAŞ ile orutup anlaşmalı ve işletmeyi Karayolları Genel Müdürlüğü üzerine almalıdır.
• İndirim uygulanmalı: Dünyadaki su altı yol tünellerinin birçoğunda uygulanan aşağıdaki teşvik edici geçiş ücretleri uygulanmalıdır. Aynı gün tüneli gidiş geliş olarak kullanan araçlara hafta sonu geçişler ve gece geçişlerine yoğun olmayan saatlerde indirimli tarife uygulanmalıdır. Kredi kartı ile haftalık, aylık taksitli ödeme imkanı sağlanmalıdır.