Stanford Üniversitesi, kısa sürede popüler hale gelen sesli paylaşım uygulaması Clubhouse ses kayıt verilerinin Çin’e aktarıldığını ortaya çıkardı. Şirket yönetimi yaptığı ilk açıklamada; “Gelecek 72 saat içerisinde veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli serverlara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız” ifadelerine yer vererek iddiaları kabul etmiş oldu.
Clubhouse ses kayıtlarının Çin’e aktarıldığı ortaya çıktı!
Sesli paylaşım uygulaması Clubhouse hakkındaki “sızıntı” iddiasına şirket yönetiminden ilk açıklama geldi.
2020 yılının Nisan ayında kurulan ve 2021 yılının Ocak ayında 1 milyar dolarlık bir değere ulaşarak milyonlarca kullanıcı kazanan uygulama hakkında Stanford Üniversitesi bünyesindeki bir araştırma grubu bir rapor hazırlamıştı. Raporda uygulamada gerçekleşen bütün konuşma ve ses kayıtlarının Çin’de bulunan serverlarda saklandığı ve bütün verilerin Çin’e gönderildiği kaydedildi.
Uygur Türkleri tartışılıyordu
Clubhouse’un altyapısının Agora isimli bir şirket tarafından hazırlandığı kaydedilirken raporda, birer seri numara şeklindeki kullanıcı kimliklerinin, internet üzerinden düz metin olarak aktarıldığı, Çinli Agora şirketinin Clubhouse kullanıcılarının ham seslerine erişiminin muhtemel olduğu ve bu durumun potansiyel olarak Çin hükümetine erişim imkanı sağladığı vurgulandı.
Özellikle geçen haftalarda Çin’den çok büyük bir katılımcı platforma dahil olmuş ve başta Uygur Türkleri ve Hong Kong’taki yasaların değişmesi konusunda muhaliflerin bir araya geldiği bir alan haline gelmişti.
Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin, Clubhouse’daki konuşma odalarında kimin kimle konuştuğuna dair kullanıcı kimliklerini kolayca eşleştirebileceğini belirten SIO, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsız edici olduğuna dikkat çekti.
Clubhouse şirketi ise bu iddialar ve rapor ile ilgili bir açıklama yaptı. Stanford Üniversitesi’nin yayınladığı raporu dikkate aldıklarını açıklayan Clubhouse yönetimi bir açıklama yayınladı.
“72 saat içinde çözeceğiz”
Yetkililer, “Stanford İnternet Gözlemi’nin yardımı ile birlikte veri güvenliğimizi kuvvetlendirecek bazı alanlar keşfettik. Gelecek 72 saat içerisinde veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli serverlara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Bunun yanı sıra dışarıdan çalışacağımız bir güvenlik şirketi ile bu durumu inceleyecek ve değişiklikler yaratmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı.
Stanford Üniversitesi bünyesindeki Stanford İnternet Gözlem, Çinli şirket Agora Inc’in Clubhouse’un back-end alt yapı sistemini üstlendiğini ve Agora’nın kullanıcıların ham ses kayıtlarını saklayarak Çin hükümetinin erişimine açabileceğini duyurmuştu.
Kuruluşun hazırladığı raporda her görüşme odasındaki metadatanın Çin’deki serverlarda saklandığı ve bu ses kayıtlarının Çinli yetkililerle paylaşılabileceğini duyurmuştu. Kuruluş, bu verilerin ABD’de saklanması durumunda Çin hükümetinin bu verilere erişemeyeceğini iddia etmişti.
Clubhouse nedir?
Clubhouse’ta yazılı mesaj, yorum, beğeni ya da fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor. Alışılagelmiş bir ana sayfa akışının olmadığı uygulamada, sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim sağlanıyor. Uygulama şimdilik sadece iOS kullanıcılarına sunuluyor.
Clubhouse nasıl kullanılır?
Uygulamada birçok oda bulunuyor. Clubhouse’a üye olduğunuzda birçok sosyal medya uygulamasında olduğu gibi kendi ilgi alanlarınızı işaretliyorsunuz.
Bu odalarda ise iletişim sadece ses yoluyla, konuşarak gerçekleşiyor. Odada konuşulanları sadece dinleyebilir, ya da moderatörden izin alarak sohbete dahil olabilirsiniz.
Clubhouse’a nasıl üye olunur?
Şu an için sadece iOS kullanıcılarına sunulan uygulamayı öncelikle cihazınıza indirmeniz gerekiyor.
Kullanıcı adı seçilip SMS yoluyla hesap doğrulaması yapıldıktan sonra Clubhouse, hesabınızı bekleme listesine alıyor.
Halihazırda uygulamayı üye olan bir kullanıcının davetiye göndermesi durumunda bekleme listesine girmeden üyelik işleminiz tamamlanıyor.
Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra ilginizi çeken farklı konu başlıklarındaki sohbet odalarına dinleyici ya da sesli etkileşim yoluyla konuşmacı olarak dahil olabilirsiniz.
Davet kodu gerekiyor
Clubhouse uygulamasına üye olmak için halihazırda uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın size davet kodu göndermesi gerekiyor. Davet kodu olmadan üye olamıyorsunuz. Clubhouse davet kodu birçok forum ve internet sitesinde insanlar birbirlerini ekletmeye çalışıyor.
Davet kodu nasıl alınır?
Clubhouse davet kodunu uygulamaya üye olan bir arkadaşınızdan edinebilirsiniz. Veya Twitter’da arama kısmına Clubhouse yazarak burada paylaşılan kodlarından birini edinerek alabilirsiniz. Uygulamaya kodu almak için bu yöntemler dışında bir yol bulunmuyor.
Clubhouse Andoid telefonlarda var mı?
Davet sistemi ile çalışan Clubhouse, sınırlı kullanıcıya hitap eden ve halen geliştirilmesi devam eden bir mobil uygulama ve şu sıralar oldukça popüler.
Yalnızca iOS kullanıcılarının davet sistemiyle kullanabildiği Clubhouse için geliştiriciler Android versiyonu üzerinde halen çalışıyor, ancak Play Store’da henüz resmi uygulama bulunmuyor.
Ayrıca Clubhouse için tek başına iPHone telefona sahip olmak yetmiyor. Aynı zamanda telefonunuzun işletim sisteminin İOS 13 ve üzeri olması gerekiyor.
Popülerliği günden güne artan uygulamanın Android cihazlar için de geliştirilmekte olduğunu belirtiliyor.