Dijital pazarlamada başarıya ulaştıracak 5 önemli adım

E-ticarette 2021 yılı yeni bir dönem olacak! Sadece e-ticaret için değil, artık hizmet sektörlerinin neredeyse tamamı da internet üzerinden hizmet vermeye ve müşteri edinmeye başlamış durumda. Dijital pazarlamada yaptığınız işi başarıya ulaştıracak 5 önemli adım nedir?

Dijital pazarlamada başarıya ulaştıracak 5 önemli adım

Dijital pazarlamada başarıya ulaştıracak 5 önemli adım: Covid-19 ile birlikte, alışveriş alışkanlıklarımız değişmeye başladı. Bu alışkanlıklar internetin etkin kullanılmaya başlandığı dönemlerde yani 2020 yılı öncesinde yavaş yavaş devşirilmeye başlanmıştı ama 2020 yılı ile birlikte, korona virüs sürecinde vatandaşların evde vakit geçirmelerinden dolayı, bu süreç ciddi bir hızlanma kaydetti.

Ticaret Bakanlığının, Eticaret.gov.tr internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, 2020 yılının ilk altı aylık sürecinde, geçen yılın ilk altı aylık sürecine göre %64’lük bir artış yaşanırken, bu artış ile birlikte e-ticaret hacmi 91 Milyar 700 milyon Türk Lirasına ulaşmış durumda. Yılın ikinci altı aylık sürecinde ki veriler henüz açıklanmamışken, alışverişlerin bu dönemde daha fazla yapıldığı ve 2019 yılına göre %100 bir artışın beklenildiği de biliniyor.


E-ticarette 2021 yılı yeni bir dönem olacak

Türkiye’nin en büyük dijital ajansları arasında yer alan Öncel Ajans, bu konuda yapmış olduğu detaylı analizlerine ekonomistlerin ve bilişim uzmanların görüşlerini de ekleyerek 2021 yılında, websitelerinin daha stabil bir şekilde çalışmaya başlayacağı açıkladı.

Bu sayede insanlar artık bir çok ihtiyaçlarını farklı pazar yerlerinden kolaylıkla karşılayabilecek ve yeni bir çok firmada e-ticarete giriş yaparak, artık dijital pazarlama alanında faaliyet göstermeye başlayacak.

Aslında 2020 yılında özellikle hacmi büyük eşyaların yani beyaz eşya ve mobilya satıcılarında bu faaliyetleri kısmen görmeye başladık. Üstelik fabrika fiyatlarına satış yaptıkları gibi, sadece bir gün içerisinde teslimat yaptıklarını da açıklayarak internet üzerinden gönül rahatlığı ile sipariş verileceğinin reklamını yaptılar.

Sadece beyaz eşya veya mobilya için değil, giyim sektöründe de Türkiye’nin önde gelen mağaza zincirleri, mağazada gördüğünüz ve denediğiniz ürünleri, %15 indirimli olarak internet sitelerinden alınabileceğiniz reklamını yapmaya ve personelini de buna göre yönlendirmeye başladı.

E-Ticaretteki yerinizi alın

E-Ticaretteki yerinizi alın

Sadece e-ticaret için değil, artık hizmet sektörlerinin neredeyse tamamı da internet üzerinden hizmet vermeye ve müşteri edinmeye başlamış durumda. Haliyle internette ciddi bir rekabette gözlemleniyor. Üstelik 2020 yılı öncesinde internetin artık bu haliyle kalacağını ve ilerlemenin sadece mobil alanda olacağı düşünülürken, 2020 yılında bilişim uzmanlarının yaptığı açıklamalar sonrasında, aslında internetin henüz yürüme evresinde olduğu gözlemlenmiş durumda.

Kısacası bugün teknolojinin henüz başlangıç noktasında olduğumuz için, hiç bir firma geç kalmış durumda değil. Şimdiden alacağınız opsiyonlar ve web dünyası için belirleyeceğiniz stratejiler ile dijital pazarlamanın gücünü görebilirsiniz.

Şimdi sizlere beş adımda dijital pazarlama tekniklerini anlatacağız. Bu teknikler anlatımda kolay olmakla birlikte, işleyişi oldukça zor ve ciddi titizlik gerektirmektedir.

web sitesi hazırlama

1- İyi bir web siteniz olsun

Her şeyden önce iyi bir web sitesine ihtiyacınız bulunuyor. Hazır yazılım kullanabileceğiniz gibi, kendinize özel yazılımlarda hazırlatabilirsiniz. Bu tamamen maddiyat ve zaman ile alakalı olmakla birlikte, ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir siteye ihtiyacınız bulunuyor. Online pazar yeri veya hizmet sektöründe olduğunuzun önemi yok.

Önemli olan ziyaretçinin sitede aradıklarının tamamını bulabilmesi, size hızlı bir şekilde ulaşması ve hizmet almasıdır. Google aramaları üzerine yapılan bir incelemede, artık bir çok kişi siteye girmeden, sitenin başlığında bulunan telefon numarasını kullanarak hizmet alıyor.

Bu nedenle web sitenizin eksiksiz olması gerekiyor. Eğer e-ticaret sitesi kuruyorsanız, Tsoft, Ticimax, İdeasoft, Faprika gibi hazır e-ticaret paketlerini https://www.oncelajans.com.tr/en-iyi-e-ticaret-yazilimlari/ linki üzerinden hızlı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

dijital pazarlama zengin içerik

2- Zengin içeriğinizi olsun 

Google güncellemelerini genel olarak ziyaretçi deneyimine göre yapar. Bir ziyaretçinin sitede kalış süresi ve ayrıca okumuş olduğu içeriğin benzerlerini araması veya o içerikten yola çıkarak, içerik ile alakalı farklı bir arama yapması, içeriğin zengin olduğunu gösteriyor. Örneğin bu yazımızda size web sitelerinden bahsediyoruz.

Yazımızın kalan kısmında size SEO‘dan bahsedeceğiz ve SEO terimleri ile alakalı olarak arama yapıyorsanız ve bu yazının tamamını okuyorsanız, Google için bu yazı zengin değere sahiptir. Bu nedenle farklı sitelerde bulunan benzer içeriklere sahip yazıların önüne çıkarıyor.

Haliyle websiteleri için de rekabet çok önemli olması nedeniyle sitede ki içeriklerde önem taşıyor. Bu yazdıklarımız sadece normal hizmet sektöründeki siteler için değil, aksine e-ticaret siteleri için çok daha önemlidir.

E-ticaret siteleri içeriklerini bu kadar zengin tutmasa da, müşterinin alacağı ürünü net olarak bilmesi ve aklında ki sorulara da ürün sayfasında cevap bulması, siteye ciddi anlamda değer kazandıracaktır.

site hazırlama kategori etiket

3- Sitenizin hiyerarşi yapısını hazırlayın

Aslında bu işi günümüzde oldukça basit olarak kategori ile çözebiliyorsunuz. Ama kategorilerin yetersiz olduğu yerlerde işin içine etiketler giriyor. Hatta etiketlerin de yetersiz olması durumunda, daha fazla filtreleme seçenekleri devreye giriyor. Bunların hepsini işe başlamadan önce kurgulamanız gerekiyor.


Evet eksikleriniz olabilir ve bunu zamanla düzeltebilirsiniz. Ama iş başlangıcından bunları bilip yapmadan yola çıkmanız, yolda bir çok aksaklık ile karşılaşmanıza neden olur ve iş yapamayacak hale gelirsiniz. Bir markanın ayakkabısını satıyorsanız eğer, bu ürünü sadece kategorisine atmanız yeterli değil.

Ürünün detaylı yazısı, özellikleri, kullanım şekilleri ürün sayfasında belirtilmeli. En önemlisi ise ürünün her özelliği hiyerarşi yapısına göre hazırlanmalı. Kırmızı ve beyaz renkli, günlük kullanım ya da koşu ayakkabısı, markası, fiyatı, ipli veya cırtlı olması gibi tüm özelliklerini belirtmeniz ve bunları kullanmanız gerekiyor.

Böylelikle ziyaretçi kolay bir şekilde istediği ürünü bulabilsin. Ayakkabı spesifik bir örnek olsa da, bunu her ürün için düşünmelisiniz. Ayrıca benzer ürünleri de kategori bazlı değil, etiketlere göre düzenlemeniz, ziyaretçinin aradığı ürünlerin net olarak benzerlerine ulaşmasını sağlar.

seo arama motoru optimizasyonu

4- Sitenizi arama motoru optimizasyonuna hazır hale getirin

Evet geldik önemli bir diğer konuya. Şunu söyleyelim ki, şuana kadar anlattıklarımızın tamamı sizin sitenizin çalışma sistemi ile alakalı bir durum. Bunlar genel olarak UX deneyimi yani ziyaretçi deneyimi ile alakalı bir durum. Bundan sonrası ise tamamen SEO alt yapısı ile alakalı bir durum.

Kısacası sitenizi arama motorlarına uygun hale getireceksiniz. Bunun iki türlü farklı çalışması var. Birincisi site içi SEO optimizasyonu ve ikincisi ise site dışı çalışmalarla alakalı. İlk adımımız sitemizin aramalara uygun hale getirilmesidir. Şöyle düşünebilirsiniz, ilk 3 madde sizin vitrininiz olurken, şuan içerisinde bulunduğunuz 4. madde ise sitenin yani iş yerinizin çalışma alt yapısı ile alakalıdır. Bunu detaylandırarak, madde madde ayırmanız ve her işe buna göre yoğunlaşmanız gerekiyor.

a) İnternet sitesinin kod yapısının oldukça basit olmalı. Arama motorunun botları bu sayede gereksiz bilgiler almak yerine, tüm içeriğinizi alacak ve içeriğin içerisinde ki en ufak bilginin dahi aramalarda aranması sonucunda siteniz çıkmaya başlayacak. Bu sayede daha fazla aranan kelimede çıkacaksınız.

b) Görsellerinizi optimize etmelisiniz. Görsellerin boyutlarının büyük olması her şeyden önce sitenin geç açılmasına neden olacaktır. Bu durum ise ziyaretçinin sitenin açılmasını beklemeden çıkmasına neden olacaktır. E-ticaret sitelerinde bu tür için önlemler alınmış durumda. WordPress gibi hazır yazılımları kullananlar için de çeşitli eklentiler ile bunu yapmaları mümkün. Bunun dışında yazılım kullanıyorsanız, kullanmış olduğunuz yazılıma göre modüller hazırlayabilir veya her görseli öncesinde optimize edebilirsiniz.

c) Sitenin hızını optimize etmelisiniz. Bu komplike bir iştir. Yukarıda ki iki işlemin yanında, ayrıca sitede veri çeken bir işlemi devre dışı bırakabilirsiniz. Örneğin sosyal medya butonları veya sitenin tamamının açılması site hızına etki edecektir. Bunları ayarlamak ve ayrıca iyi bir hostingte barınmanız, site hızınızı etkileyecek faktörler arasında yer alacaktır. Site hızı SEO’ya etkisi yoktur ama ziyaretçinin siteye daha hızlı girmesini sağlar.

d) Sayfalarınız arası yönlendirme linkleri vermelisiniz. Örneğin bu yazımızda dijital pazarlama, seo ve tanıtım yazısı anlatırken, yazıya satır başı yaparak veya yazının bir bölümünde bu tür içeriklere link verebiliriz. Örneğin “tanıtım yazısı” için vermiş olduğumuz linkten, tanıtım yazısının faydalarını, tanıtım yazısının detaylarını öğrenebilirsiniz.

seo çalışması

5- Sitenize SEO çalışmaları yapın

Ve geldik en önemli kısıma. Yukarıda ki 4 adımın tamamı site için gerekli adımlar olup, bundan sonrası ise site dışında, siteniz için yapılacak çalışmalardır. Nedir diye merak ediyorsanız eğer, backlink, sosyal medya çalışmaları, reklam verme gibi seçeneklerin tamamı bu adıma giriyor.

Bunlar da kendi içerisinde ayrılmakta olup, her madde başlı başına uzmanlık gerektiriyor. Bu nedenle bu adımda yani arama motoru optimizasyonu için, profesyonel destek almanız zorunludur. Bir diğer seçenek ise kendi içinizde SEO uzmanları çalıştırmak olacaktır. Ama genel olarak firmalarla çalışmak daha cazip olması nedeniyle, Seo nedir? Seo çalışmaları nelerdir? gibi merak ettiklerinize bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Evet bu başlı başına bir konu olduğu için, size en kısa ve net haliyle anlatmaya çalışacağız.

a) Sitenize backlink almalısınız. Artık backlink almanın en kolay ve etkili yolu tanıtım yazısı almaktır. Doğal bir çalışma olarak kabul edilen ve PR çalışmaları için de etkili olan tanıtım yazıları, bir taşla 3 kuş vurmanızı sağlar. Hem sitenizi tanıtacak, hem link alacak, hem hizmetlerinizi anlatacak ve hem de marka tanıtımını da yaparak, etkili bir PR yapmış olacaksınız. Tanıtım yazıları bir çok ekstra avantajları da sunuyor. Sitenin alexa değerinin düşmesi, domain ve sayfa otoritesini yükseltmesi etkileri arasında bulunmaktadır. Ancak ana etkisi tabii ki anahtar kelimelerinizde sitenin yükselmeye başlayacak olmasıdır. Bu nedenle backlink inşası yaparken, tanıtım yazılarını almanız gerekiyor.

b) Sosyal medyaları etkin kullanın. Bir çok farklı sosyal medya sitesi bulunduğu için, bunların tamamını ya da size uygun olanları kullanabilirsiniz. Örneğin Instagram üzerinden direk link alamazsınız ama Instagram’da ürünlerinizi tanıtarak sitenize girmelerini sağlayabilirsiniz. Twitter’da ürün satışı yapamaz ya da ürün tanıtamazsınız ama yazdığınız içerikleri paylaşabilirsiniz. Youtube üzerinden video yayınlayarak, video içerisinde kullandıklarınızı sitenizden bulabileceklerini söyleyebilirsiniz. Facebook üzerinden hem ürün tanıtabilir, hem içerik tanıtabilir ve hem de videolarınızı da yayınlayabilirsiniz. Görüldüğü gibi en fazla kullanılan sosyal medya sitelerinin her biri birbirinden farklı amaca hizmet ediyor. Size uygun olanları belirleyerek, içeriklerinizi burada paylaşabilirsiniz.

c) Ürün ya da hizmetleriniz için reklam verme. Bu seçenek çok faydalı olduğu gibi, maliyetli olması nedeni ile doğru planlanması gerekiyor. Doğru planlama yapmanız durumunda, hem sitenizin yukarıda ki adımları ve maddeleri yaparak yükselmesini sağlamış olacak ve hem de bu süreçte ürün satışı ya da hizmetlerinizi insanlara ulaştırmış olacaksınız. Reklamların da kendi içlerinde çeşitleri olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle en net şekilde hedefinize ulaştıracak sosyal medya sitelerinde de reklam verebilirsiniz.


Birçok farklı etkeni değerlendirerek, size basit bir anlatımla dijital pazarlama için etkin bir şekilde adımları anlattık. Bu adımlar burada anlattığımız gibi kolay değildir. Her bir adım kendi içinde kollara bölündüğü gibi, her kolunda uzmanlıkları farklıdır. Tüm bunlar için bu alanda hizmet veren uzmanlarla çalışabilirsiniz.

E-ticaret yapanlara vergi muafiyeti geliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.