Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan risk-renk haritası açıklaması: Aşılama yaygınlaştıkça salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme kararı aldık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısı sona erdi. Güncellenmesi beklenen risk-renk haritası değiştirilmeyerek aynı kaldı.
Kabine toplantısı ardından Erdoğan açıklama yaptı. Türkiye’de “Yerinde denetim” dönemine geçilmesiyle birlikte 15 günde bir açıklanacağı söylenen yeni risk haritası, toplantı sonrası Erdoğan tarafından açıklanması beklenirken önceki haritanın kullanılacağı ifade edildi. Böylece risk-renk haritası değişmedi.
Erdoğan’ın açıklamasından satırbaşları şöyle:
• Türkiye’yi salgınla birlikte hızlanan yeni siyasi ekonomik düzende hak ettiği yere çıkarmakta kararlıyız. Her reform programımız, kamudan özel sektöre kadar tüm tarafların görüş ışığında oluşturulmuştur.
• Ülkemizin hayrına olan her iş gibi reformlarımızı da kör bir üslupla sabote etmeye çalışanları milletimize havale ediyoruz
• Koronavirüs salgınında vefat eden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. İnsanların hastane kapılarından çevrildiği, doktorların hasta seçmek zorunda kaldığı vahim sahnelerin hiçbiri hamd olsun hiçbiri ülkemizde yaşanmadı.
• Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasındayız. Bugün itibariyle 11 milyon 500 bine ulaştı. Aşılama sıralamasında dünyada 5. sıradayız.
• İnşası süren projeleri hızlandırarak İstanbul Başakşehir ve Konya ve Tekirdağ’daki şehir hastanelerimizi hizmete aldık. Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasındayız. Bugün itibariyle 11 milyon 500 bine ulaştı. Aşılama sırasında dünyada 5. durumdayız. Çalışmaları süren yerli aşı hazır hale gelene kadar yurt dışından aşı tedariğini sürdüreceğiz. Bu sistem üzerinden 12 bin 500 saat yayın yapıldı. Yüz yüze eğitimi ise 15 Şubat’ta kademeli olarak başlattık. Ülkemizdeki tüm cep telefonu abonelerine aylık 8 gb da kadar EBA’ya ücretsiz erişim sağladık.
• Salgın döneminde kısa çalışma ödeneğinin kapsamını genişlettik, şartlarını kolaylaştırdık. Salgının seyrine göre peyder pey uzattığımız uygulamayı Mart sonunda bitiriyoruz. 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakdi ücret desteği ödedik. Normalleşme desteği ile 3.6 milyardan fazla prim mahsuplaşması yaşattık. Salgının başından itibaren verdiğimiz teşviklerin tutarı 80 milyarı buldu.
Aylık 8 gb da kadar EBA’ya ücretsiz erişim sağladık
• Bu sistem üzerinden 12 bin 500 saat yayın yapıldı. Yüz yüze eğitimi ise 15 Şubat’ta kademeli olarak başlattık. Ülkemizdeki tüm cep telefonu abonelerine aylık 8 gb da kadar EBA’ya ücretsiz erişim sağladık. Salgın döneminde kısa çalışma ödeneğinin kapsamını genişlettik, şartlarını kolaylaştırdık.
• Salgının seyrine göre peyder pey uzattığımız uygulamayı Mart sonunda bitiriyoruz. 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakdi ücret desteği ödedik. Normalleşme desteği ile 3.6 milyardan fazla prim mahsuplaşması yaşattık. Salgının başından itibaren verdiğimiz teşviklerin tutarı 80 milyarı buldu. #BizbizeyeterizTürkiyem kampanyasıyla 2 milyar lirayı aşkın yardım topladık ve bu yardımları ihtiyaç sahipleri ailelere taktim ettik.
• Birçok ülkede görülen sıkıntıların, tedarik zincirindeki aksaklıkların ve güvenlik zafiyetlerinin hiçbirine Türkiye’de şahit olunmadı.
• Su ürünleri yetiştiriciliği, mesire yerleri kira ödemeleri faizsiz olarak yine erteledik. %75’i hibe olmak üzere 100 bin tohumu çiftçimize ulaştırdık. Müzik sektöründeki 30 bin 700 başvuru sahibine, 4 ay boyunca ayda 1 bin lira olmak üzere 123 milyon lira destek sağladık.
Kısa çalışma ödeneği uygulaması Mart sonunda bitiyor
• 3,7 Milyon çalışanımıza 30 Milyar TL’lik kısa çalışma ödeneği verdik. Uygulamayı mart sonunda bitiriyoruz.
• Özel tiyatrolara 35.800 milyon, sinema setkörüne 89 milyon aktardık. Müzik sektöründe 4 ay boyunca ayda bin lira olmak üzere 123 milyon destek sağladık.
• Bizden destek isteyen 157 ülkeye, 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım sağladık.
Risk renk haritası değişmedi
• Vaka, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırmıştık. Her sınıfta hangi normalleşme adımlarının atılacağını paylaşmıştık. Son iki haftadaki gelişmelerin üzerinde etraflıca durduk. Vaka artışı olsa da hastanelere yansıması sınırlı. Aşılama yaygınlaştıkça salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme kararı aldık.
Erdoğan’ın açıklamasına göre illerin risk durumu şöyle: