Finans kuruluşları Merkez Bankası’ndaki değişikliği değerlendirdi

JP Morgan, Morgan Stanley, Moody’s, Unicredit gibi uluslararası finans kuruluşları Merkez Bankası’nda yaşanan başkan değişikliğini değerlendirdi: Belirsizlik ve potansiyel kırgınlıklar arttı. Müdahale beklenebilir.

Finansal kuruluşları Merkez Bankası

Finans kuruluşları Merkez Bankası’ndaki değişikliği değerlendirdi:

  • JPMorgan: Potansiyel kırılganlıklar arttı.
  • Morgan Stanley: Müdahale beklenebilir.
  • Moody’s: Para politikasında belirsizliği artırır.
  • Unciredit: TL’de fazla satış baskısı yükseldi.
  • Nordea: TCMB’yi Erdoğan yönettiği sürece TL’ye yatırım yok.
  • Societe Generale: Türkiye yeni bir kur krizine girebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 4.5 ay önce atadığı Naci Ağbal’ı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alarak yerine AKP eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu getirmesi piyasalarda ve küresel ekonomi çevrelerinde de çok büyük yankı buldu. JP Morgan, Morgan Stanley, Moody’s, Unicredit  gibi dev finans kuruluşları Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.


Morgan Stanley: Belirsizlik arttı

morgan stanley

Morgan Stanley ise, yapılan değişikliğin kısa vadede belirsizliği artırdığını vurguladı. TCMB Başkanı’nın değiştirilmesinin Banka’nın cari politikasında değişiklik olup olmayacağı belirsizliği yarattığını belirten Morgan Stanley, bunun Türk Lirası üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğunu vurguladı.

“Müdahale beklenebilir”

Kurda yukarı hareketin yavaşlatılması için döviz piyasasına müdahale beklenebileceğini, ancak TCMB’nin bu konuda hareket alanının sınırlı rezervler nedeniyle dar olduğunu belirten Morgan Stanley, cari işlemler görünümünün zayıf olduğuna da işaret etti.

Morgan Stanley, “Eğer TCMB cari pozitif reel faiz politikasını yeni başkan döneminde de devam ettirir ise, zayıf TL’ye rağmen, enflasyonda 2021’in ikinci yarısında sürdürülebilir bir düşüş beklenebilir”değerlendirmesini de yaptı.

Alternatif senaryoda, TCMB’nin cari politika sıkılaştırmanın tersine dönmesi durumunda, daha zayıf bir Türk Lirası, daha güçlü yurt içi kredi büyümesi ciddi şekilde daha yüksek enflasyon beklenebileceğini ifade eden Morgan Stanley, daha yüksek zorunlu karşılık oranları yolu ile tedbirler alınması riski gördüklerini de belirtti.

JP Morgan: Belirsizliğe yol açabilir

JPMorgan: Türkiye'nin dış borç stoku rekor seviyelere yaklaştı
Finans kuruluşları Merkez Bankası’ndaki değişikliği değerlendirdi

Görev değişikliğini değerlendiren JP Morgan, bu değişikliğin politika faizleri ve parasal çerçevesinin gelecekte izleyeceği patika konusunda piyasa belirsizliğine yol açmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

“Şeffaflık ve öngörülebilirlik çok önemli”

“Hala yüksek olan enflasyon, büyük dış finansman ihtiyacı ve global finansal şartlarında sıkılaşmaya olan kırılganlık dikkate alındığında, politika duruşunun yönünde anlamlı bir değişiklik için çok fazla alan görmüyoruz” değerlendirmesini yapan JP Morgan, “Parasal çerçevenin şeffaf ve öngörülebilir tutulması çok önemli olmaya devam ediyor” dedi.

Önümüzdeki dönem için esas belirsizliğin yeni TCMB yönetiminin enflasyonu düşürme, şeffaflık ve öngörülebilirliği sağlama yönündeki taahhütleri nasıl gerçekleştireceği olduğuna işaret eden JP Morgan, “Piyasa belirsizliğinin azaltılması için, TCMB’den yakın zamanda daha fazla politika yönlendirmesi ortaya konulması anahtar” dedi.

“Erken gevşeme, kredibiliteyi baltalar”

Büyüme ve enflasyon tahminleri ışığında TCMB’nin bir sonraki adımının eylülde 100 baz puan faiz indirimi yönünde olacağını düşünmeye devam ettiklerini belirten JP Morgan, “Ancak global finansal şartlarda sıkılaşma ortamında erken bir gevşeme veya buna atıfta bulunma zor kazanılan politika kredibilitesini baltalayabilir” tespitinde bulundu.

Büyük dış finansman ihtiyaçlarının ve gelişmekte olan piyasalara sermaye akışı için daha az destekleyici görünümün Türk yerel varlıkları için potansiyel kırılganlıkları artırdığını da ifade eden JP Morgan, şu an için Türkiye’ye yönelik tahminlerini değiştirmediklerini ve TCMB’den daha fazla yönlendirme ile verileri beklediklerini vurguladı.

Moody’s: Para politikasında belirsizliği artırır

moodys türkiye Finansal kuruluşları
Finans kuruluşları Merkez Bankası’ndaki değişikliği değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından hazırlanan raporda da TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının politika belirsizliğini artıracağı ifade edildi.

Kuruluşun ABD tahvil faizlerindeki artışın gelişen piyasalara etkisini ele aldığı değerlendirmede, TCMB’nin 18 Mart toplantısında aldığı 200 baz puan faiz artırımı kararının bankanın enflasyonu düşürme ve kur üzerindeki baskıları azaltma yönünde devam eden niyetini gösterdiği belirtildi.

Moody’s, “Bununla birlikte merkez bankası başkanının 2 gün sonra görevden alınması politika belirsizliğini artırırken kurumsal yapı zorluklarına da işaret etti. Bu durum finansal koşullara ilişkin risklere eklendi” yorumunda bulundu.

Raporda öte yandan ABD tahvil faizlerindeki yükselişin küresel finansal koşullarda sıkılaşmaya neden olabileceği, bu durumun da gelişen piyasalarda zaten kırılgan olan ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokabileceği ifade edildi.

Unicredit: Türk Lirası’nda satış baskısı var

unicredit finans kuruluşları
Finans kuruluşları Merkez Bankası’ndaki değişikliği değerlendirdi

Uluslararası yatırım kuruluşu Unicredit tarafından hazırlanan raporda, TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından keskin düşüş yaşanan TL’de daha fazla düşüş ve volatilite riski görüldüğü belirtildi.

Kuruluşun değerlendirmesinde, “Her ne kadar keskin düşüş seviyelerinden bir miktar toparlanma olsa ve dolar/TL 8’in altına gerilese de TL’de daha fazla satış baskısı ve volatilite ihtimali var” yorumu yapıldı. Değerlendirmede yatırımcıların TCMB’nin 15 Nisan’daki bir sonraki toplantısını yakından izleyecekleri vurgulandı.

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesini değerlendiren NatWest Markets gelişmekte olan piyasalar stratejisti Max Lin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu kontrol altında tutmak için yüksek faiz oranlarını devam ettirmek istemediğinin açık bir işaretini verdiğini söyledi.


“Türk hükümetinin geçmişte merkez bankası başkanlarını şahin faiz politikalarından memnun olunmadığı için değiştirdiğini görmüştük. Şimdi bu politikaya geri dönülmüş gibi görünüyor” ifadelerini kullanan Max Lin, yatırımcıların düşük faiz ve hızlı enflasyon öngörerek Türk Lirası varlıkları, tahvilleri satmalarının büyük olasılık olduğunu vurguladı.

Societe Generale: Türkiye yakında yeni bir kur krizine girebilir

Societe Generale

Societe Generale’nin kur stratejisti Phoenix Kalen de yaptığı açıklamada, “Türkiye, kurumsal kredibilitenin son kalan çıpalarından birini de kaybetti. Yerel bireysel yatırımlarında yeniden dolar stoklamak için acele edecekler ve yabancı yatırımcılar da büyük olasılıkla Türk varlıklarını satacaklar” diye konuştu.

Analist Phoenix Kalen, TCMB’nin yeni başkanı olan Kavcıoğlu’nun piyasalarla kur savaşına girmesi halinde büyük ihtimalle mağlup olacağını ifade ederken; TL’deki değer kaybını durdurmak için acil faiz artışları yapmak zorunda kalabileceğini belirtti.

“Türkiye yakında yeni bir kur krizine girebilir” diyen Phoenix Kalen, yatırımcı notunu “Politika yapımındaki ciddi değişikliği ve yakında finansal çalkantı olma olasılığını göz önünde bulundurarak, Türk varlıklarındaki tüm uzun pozisyonları kapatma tavsiyesi veriyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Nordea: Erdoğan Merkez Bankası’nı yönettiği sürece TL’ye yatırım yapmayacağız

İsveç merkezli uluslararası yatırım bankası Nordea‘nın küresel strateji şefi Andreas Steno Larsen, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede; “Erdoğan, Merkez Bankası’nı yönettiği sürece Türk Lirası’nda hiçbir zaman boğa pozisyonu (iyimser pozisyon) almayacağız” dedi. Andreas Steno Larsen, Türk Lirası’ndaki çalkantının ABD Doları’ndan çok euro için bir sorun olduğunu da belirtti.

Borsada kayıp %9’u buldu, en çok düşüş ise bankacılık endeksinde yaşanıyor

borsa 1453 puan

Cuma günü %1,41 düşüşle haftayı 1.528 puandan kapatan BİST 100, yeni işlem haftasına %6,65 kayıpla 1.427 puanla başladı. Endeks, ardından %9’u aşan kayıp vererek bugün en düşük 1.379 puanı gördü. Bu seviye 21 Aralık sonrası en düşük seviye olurken endeksin bu sene başı itibarıyla kaybı da %5’i aştı.

BİST Bankalar Cuma günü %2,69 düşüşle haftayı 1.338 puandan kapattı. Endeks, yeni haftaya %8,1 düşüşle 1.229 puandan başladı ve %10’a yakın kayıpla en düşük 1.207 puanı gördü, bu seviye 6 Kasım sonrası en düşük seviye oldu. Endeksin sene başı kaybı %22’yi aştı.

BİST Sanayi ise %6,4 2.554 düşüşle puandan başladı. Endeks gün içi en düşük 2.467 puanı görerek 28 Ocak sonrası en düşük seviyeyi test etti. Yıllık bazda %7 getiri sağlayan endeks ile bankacılık arasındaki makas %30’a çıktı.

Bugün seans açılışında endeksler arasında en sert açılış %9 üzeri kayıpla BİST Leasing ve Faktöring ve BİST Turizm de oldu. Son saatte ise en çok düşüş BİST Telekomünikasyon, BİST Finansallar, BİST Elektrik tarafında yaşanıyor.

Bugün borsada tüm işlemler seans açılışının ardından durduruldu ve ardından 10.38’de tekrar tüm pazarlarda tekrar geçici olarak durduruldu. Devre kesici sonrası şirketler hisselerde taban ve tavan uygulamaları yaparken vadeli işlem sözleşmelerinde üst limit de yükseltildi. Borsa İstanbul, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı uyarısını yaptı.

Avrupa borsaları Türkiye’de faaliyetleri olan Euro bölgesi bankalarındaki ve seyahat hisselerindeki düşüşle geriledi

emf europe avrupa para fonu euro zone

Avrupa borsaları, TL’deki değer kaybı ve kıtada artan koronavirüs vakalarının ardından daha fazla kısıtlama getirileceği endişeleriyle geriledi. Ancak otomobil hisselerinin güçlü seyri kayıpların sınırlı kalmasını sağladı.

Avrupa’nın en büyük 600 şirketinin yer aldığı STOXX 600 endeksi %0,2 geriledi ancak kayıplarının bir kısmını toparladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu sıkı para politikası benimsemiş olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını değiştirerek yüksek faiz oranlarını eleştiren bir başkan atamasının ardından TL’nin değer kaybetmesiyle küresel piyasalarda iyimserlik azaldı.

Türkiye’de faaliyetleri olan İspanyol BBVA, İtalyan UniCredit, Fransız  BNP Paribas ve Hollandalı ING gibi euro bölgesi bankaları %0,5 ile %6 arasında düşüş kaydetti.

CMC Markets şirketinden David Madden, “Bunun piyasalarda uzun süren bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Daha önce TL kontrolden çıktığında, ülkede (Türkiye’de) faaliyetleri olan bazı euro bölgesi bankalarını etkiledi.” dedi.

Madden, “Bu durum yalnızca genel olarak riskten kaçışı artırabilir. Hisse piyasaları geçen haftanın sonuna doğru bunlar henüz yaşanmadan önce zaten tersine dönmeye başlamıştı.” diye ekledi.

Avrupa borsaları, Avrupa Birliği koronavirüs aşılarının İngiltere’ye ihracatını engellemekle tehdit ederken, Cuma günü Fransa’da tekrar tecrit önlemlerinin getirilmesi ve aşılamanın hızına dair endişelerle gerilemişti.


British Airways şirketinin sahibi IAG, Lufthansa, Ryanair Holdings ve seyahat şirketi TUI TUIT.L hisseleri %3,3 ile %5,6 arasında düştü. Ancak, Avrupa’nın otomobil şirketlerinin yer aldığı .SXAP endeksi beş gündür yükselişini sürdürdü.

Avrupalı finans şirketinden Dolar/TL öngörüsü: 9,70’e yükselebilir


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.