Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Geleceği şekillendirecek teknolojiler… Akıllı televizyonlar, robot asistanlar, akıllı saatler, sürücüsüz araçlar gibi günlük hayata giren tüm yenilikler, alışkanlıklarda ve yaşamın işleyişinde değişimlere neden oluyor.

Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Her geçen gün birbirinden ilginç birçok yeni teknoloji de hayatımıza girmeye devam ediyor. Bu teknolojilerden bazıları ise günlük hayatı tamamen değiştirecek cinsten.


Li-Fi

Veri transfer hızında yeni bir çağ açacağı düşünülen Li-Fi teknolojisi, internete ışıkla erişim imkânı sunuyor. Diğer bir deyişle Li-Fi, verilerin transferi için Wi-Fi teknolojisinin kullandığı radyo dalgalarını değil, ışığı kullanıyor. Bilim insanları veri transferlerinin çok daha hızlı gerçekleştirilmesine olanak sunacak Li-Fi teknolojisini yakın gelecekte günlük hayata dahil etmeyi planlıyor.

Hiper Ulaşım

Hiper Ulaşım geleceği şekillendirecek teknoloji

Toplu taşımacılıkta yeni rüya olarak tanımlanan hiper ulaşım projeleriyle, şehirlerarası yolcukların gelecekte 1 saate indirilmesi planlanıyor. Başka bir şehre giderken onlarca saati yolda harcamaya son verecek olan bu sistemler, bir uçağın hızından daha hızlı bir şekilde iki nokta arasındaki ulaşımı sağlayacak.

Yapay Zeka (AI) en öne çıkan teknolojiler arasında

Yapay zeka, hangi suçlunun tekrar suç işleyeceğini insandan daha iyi tahmin ediyor
Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Geleceğin teknolojileri denilince ilk akla gelen genellikle Yapay Zeka oluyor. Yapay zeka; bilgisayar kontrolündeki robotların, insanlara benzer davranış ve becerilere sahip olması şeklinde tanımlanabilir. Ciddi oranda yatırım alan ve hayatımızın merkezine yerleşmeye başlayan bir teknoloji olan yapay zekanın, gelecekte hemen her sektörde karşımıza çıkacağı ve dünyayı köklü biçimde değiştireceği düşünülüyor.

Yapay zeka ve makine öğreniminin veri analizindeki değeri, 3 farklı kategoriye ayrılabilir: Hız, ölçek ve kolaylık. Hız ve ölçek, veri analitiğine bir insan yerine bir yapay zekayı atamak hem işin daha hızlı bitmesini hem de daha tutarlı olmasını sağlayacaktır.

Blockchain (Blok zinciri)

Blockchain ya da Türkçe karşılığıyla blok zinciri teknolojisinin temeli kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stometta tarafından 90’lı yılların başında atıldı. Blockchain teknolojisi, kripto para birimleriyle anılsa da; aslında pek çok endüstride kullanılıyor ve neredeyse tüm iş modelleri için köklü dönüşümlere yol açacağına inanılıyor.

Bitcoin, Etherium, Litecoin, Ripple gibi kripto para birimleri de bu Blockchain altyapısını kullanıyor.

Kuantum bilgisayarlar

google kuantum bilgisayar chip set 2020 yılında hayatımızı değiştirecek teknolojik yenilikler
Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Google, geçtiğimiz yıl kuantum bilgisayarların, en hızlı bilgisayarın 10 bin yılda tamamlayacağı bir görevi, 200 saniyede bitirdiğini açıkladı. BCG danışmanlıktan Philipp Gerbert; “Bu muhteşem bir başarı. Klasik bilgisayarları ne kadar geride bıraktıkları tartışmalı olsa bile, öne geçtikleri çok açık. Şüpheleri haksız çıkarmayı başardılar” diyor.

Robotlar

Teknoloji denildiğinde hemen akla gelen ve bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez aktörleri arasında yer alan robotlar elbette gelecekte de hayatımızda olacaklar. Günümüzde endüstriyel üretimde, özellikle de otomotiv sektöründe önemli bir role sahip olan robotlar farklı sektörlerde ve ev işlerinde de yayın olarak kullanılıyor.

Akıllı Şehirler

Sağlık, enerji, ulaşım gibi hizmetlerin kalite ve performansının daha yüksek olduğu, sürdürülebilirlik, kaynak tüketimi, geri dönüşüm gibi konuları ön plana çıkartan, güvenlik, ekonomik büyüme gibi konulara odaklanan ve tüm bunlar için bilişim teknolojilerinden faydalanan şehirler akıllı şehirler olarak adlandırılıyor. Akıllı şehirler ile daha yaşanılabilir şehirler ve daha yaşanılabilir bir dünya hedefleniyor.

Hologram

alex kipman hologram hololens teknoloji

İleri düzeyde hologram teknolojilerine sadece film sektörü gibi alanlarda rastlasak da, bu teknoloji her geçen yıl kendini katlayarak geliştiriyor. Herhangi bir görüntünün istenilen bir yerde yansıma olarak görünebilmesine olanak sunan hologram teknolojisinin yakın zamanda sağlık, güvenlik, oyun, eğitim ve eğlence sektörlerinde daha sık kullanılacağı ifade ediliyor.


5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: 5G

QualcommAT&T, Verizon, Nokia, Ericsson ve Huawei gibi teknoloji devleri, küresel 5G ağının stabil ve hızlı bir şekilde gelişmesi için çalışıyor. Dünyanın en iyi Android telefon üreticileri, şimdiden 5G destekleyen telefonları piyasaya sürüyor. Türkiye’ye henüz gelmese de 5G, 2020 yılında küresel olarak kullanılmaya başlandı.

Nöroteknoloji

Nöroteknoloji
Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

İnsan beynini yapay zekaya entegre edecek çalışmalar bir süredir gündemde. Henüz emekleme aşamasında olan bu çalışmaların önümüzdeki 5 yılda yol kat etmesi bekleniyor. Beynimizin tüm fonksiyonlarının kontrol edilebilmesine imkan tanıyan bu teknolojiler ile alzheimer ve şizofreni gibi rahatsızlıkların kalıcı olarak tedavi edilebileceği öngörülüyor.

Nanobotlar

nanobot teknoloji geleceği
Geleceği şekillendirmesi beklenen öne çıkan teknolojiler

Robotik dünyanın en ilgi çekici alt dallarından biri olarak adlandırılan nanobotlar, gelecekte sıkça duyacağımız kavramlardan biri olacak. Mikroskobik boyutlardaki nanobotlar, vücudu içeriden tarayarak hastalıkları tespit edebilecek ve sorunlu bölgeleri iyileştirmek için kullanılacak.

Sanal asistanlar, günlük hayatımızı büyük oranda kolaylaştıracak

Siri veya Google Asistan gibi sanal asistanlar, hala birçok konuda teknolojik olarak gerideler zira bir mesajı bile sadece konuşarak tamamen doğru yazamayabiliyorsunuz. 2020 yılında ise konuşan yapay zekalar, büyük bir ilerleme kaydedecek.

Microsoft, konuşan yapay zeka sistemi üzerinde sırf konuşulanı doğru duyabilsin diye çok sıkı bir çalışma sürdürüyor. Belki 2020 yılında değil ancak kısa bir süre sonra bir telefonun arayüzünün tamamen konuşan bir yapay zekadan oluştuğunu görebiliriz.

Otonom drone’lar ve internete bağlı araçlar

Yıllardır bu konular hakkında konuşuyoruz ve hala teknolojik olarak fazla bir ilerleme kaydedilemedi ancak 5G ve Wi-Fi 6 sayesinde akıllı şehirler, otonom drone’lar ve ağa bağlı araçlara kavuşmaya çok yakın olabiliriz. Bu konuda ilk atağı Tesla şirketinden görebiliriz ancak otonom araç olayı, sadece Elon Musk’ın atılımı değil.

otonom sürüş teknolojiler

Intel/Nvidia/Qualcomm ve BMW/Volvo/Ford gibi şirketler birlikte çalışıyor; Uber, kendi otonom araç filosunu kurmaya hazırlanıyor ve Amazon, siparişlerinizi otonom drone’lar ile ulaştırmak için sıkı bir çalışma yürütüyor. 2020 yılında direkt olarak görmesek de bu teknolojileri yakın gelecekte göreceğimizden emin olabilirsiniz.

Uluslararası danışmanlık, vergi ve denetim şirketi KPMG’nin hazırladığı Küresel Otomotiv Raporu, otomotiv sektöründe 2030 yılına kadar yaşanacak gelişmelerle ilgili öngörüler sunuyor.

Rapora göre sektördeki ana trendlerin ilk sırasına bu yıl da bağlanabilirlik ve dijitalleşme yerleşti. Araştırmaya katılan sektör yöneticilerinin yüzde 59’u, 2030 yılına kadar bağlanabilirlik ve dijitalleşmenin bir numaralı trend olacağını düşünüyor. Araştırmanın küresel sonuçları, sektör geneline uyan tek bir trend olmadığını da gösteriyor. Rapora göre bu durum, otomotiv sektörünün genel bir yeniden yapılanma süreci geçirdiğinin göstergesi.

Gelecekte kararları bulutta barınan yapay zekalar verecek

Bulut teknolojiler

Artık bilgi çağındayız ve veri artık her şeyden önemli. Bulut teknolojisi sayesinde bu veriler kolay bir şekilde tek bir programla işlenebilecek ve yöneticilere iş geliştirme konusunda tavsiyeler verebilecek. Belki de ilerleyen zamanlarda tüm kararları şirketlerin bulut teknolojisinde barınan yapay zekalar alacak.

Bulut teknolojisi birçok sektörde kullanılabiliyor. Örneğin eğitimde öğretmenler derste kullandıkları notları, bilgileri bulutta saklayıp her an her yerde erişebiliyorlar. Hizmet sektöründe yer alan herhangi bir şirket, müşterilerinin datalarını bulutta tutarak ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde nokta atışıyla cevap verebiliyor.


Veya sağlık sektöründe hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının hasta verilerini, daha doğru değerlendirme ve kişiselleştirilmiş tedavi sağlamalarına yardımcı olabilecek analizlere ulaşmalarını sağlanabiliyor. Şu an bir hastanede çekilen röntgenin sisteme yüklenip herhangi bir hastanede doktor tarafından görülebilmesi yine bulut teknolojisinin bir sonucu.

Geleceğe damga vurması beklenen cep telefonu teknolojileri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.