Elon Musk açıkladı: Artık Bitcoin ile Tesla araçlar alınabilir

Tesla CEO’su Elon Musk, ABD’de Tesla marka araçların Bitcoin ile satın alınabileceğini açıkladı. Musk, diğer ülkelerde bu uygulamanın daha sonra başlayacağını belirtti.

Elon Musk duyurdu: Artık Bitcoin ile Tesla araçlar alınabilir

Elon Musk duyurdu: Artık Bitcoin ile Tesla araçlar alınabilir

Tesla CEO’su Elon Musk, Bitcoin kullanılarak Tesla marka araçların satın alınabileceğini açıkladı.


Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Artık Bitcoin ile Tesla alabilirsiniz. Tesla ödemelerinde kullanılan Bitcoin başka bir para birimine dönüştürülmeyecek, Bitcoin olarak kullanılacak” dedi.

Geçtiğimiz ay Tesla 1.5 milyar dolar değerinde bitcoin aldığını ve yakında bitcoin cinsinden ödeme kabul edeceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Bitcoin sert biçimde yükselmişti.

Elon Musk, Tesla’nın kendi Bitcoin düğümünü node çalıştırdığını ve yapılacak işlemlerin açık kaynaklı bir yazılım üstünden gerçekleştirileceğini söyledi.

Şu an için yalnızca ABD ile sınırlı olan Bitcoin uygulamasının, gelecekte diğer ülkelere de yayılması planlanıyor.

Bitcoin nedir?

bitcoin yatırımı

İlk Bitcoin’ler 3 Ocak 2009’da piyasaya çıktığında 1 Bitcoin, birkaç kuruşluk değere sahipti. Aradan geçen yaklaşık 7 yılın ardından ise bu yazı hazırlandığı sırada 1 Bitcoin yaklaşık 446 dolar (yaklaşık 1350 TL) değere sahip.


2008 yılında Satoshi Nakamoto kod adlı bir geliştirici tarafından deneysel olarak temelleri atılan sanal para birimi olan Bitcoin, aradan geçen zaman içinde çok popüler oldu. Günümüzde pek çok internet platformu, alışveriş ve bağış için Bitcoin kabul eder hale geldi.

Diğer ödeme sistemlerinden farklı olarak Bitcoin herhangi bir merkezden yönetilmiyor. Belli kurallara bağlı olarak “madenci”lerin çıkarttıkları yeni Bitcoin’ler tedavüle girmiş oluyor. Zamanla kendi borsası da oluşan Bitcoin’ler, pazar değerinden alınarak duruma göre daha yüksek veya daha düşük değerden gerçek paralara bozdurulabiliyor.

Bitcoin’de istediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine para göndermeniz mümkün. Buna ödeme özgürlüğü deniyor. Yani bir aracı olmaksızın ödemenizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Banka tatildi, valördü, EFT sınırıydı, mesai bitmişti gibi türlü sıkıntılar yok. Paranızın kontrolü tamamen elinizde.

2020 yılında en çok kazandıran kripto paralar:

2020 yılında en çok kazandıran kripto paralar:
2020 yılında en çok kazandıran kripto paralar: BTC (Bitcoin), ETH (Etherium), LTC (Litecoin), XRP (Ripple), XLM (Stellar), BAT (Basic Attention Token), LINK (Linkcoin), AVAX (Avalanche)

Bitcoin işlemleri ve Bitcoin’le yapılan işlemler, internet üzerinden kriptolanarak (güvenli şifreleme) yapılıyor. Bu nedenle Bitcoin için “kripto para” (cryptocurrency) tabiri de kullanılıyor. İşlemler gerçek kimliklerle değil, fakat dijital imzalarla yapıldığı için Bitcoin’le yapılan söz gelimi para transferini kimin yaptığını sistem üzerinde görmek mümkün olmuyor.

Gelecekte kağıt paranın tedavülden kalkıp sanal para birimine geçeceğini iddia edenler azımsanmayacak kadar çok. Küresel piyasalarda, dolar ve Euro’ya alternatif olarak sunulan Bitcoin, çok fazla tartışılsa da kullanan kişiler ve kurumlar giderek artıyor.


1 BTC = 56.362 dolar (448.400 TL)’den işlem görüyor. (24 Mart 2021)

Bitcoin nedir? Güvenli bir şekilde Bitcoin nasıl alınıp satılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.