Kuyumcular isyanda: Benim paramı devlet neden kullanıyor?

Ticaret Bakanlığı yönetmelik taslağına göre her kuyumcu, kamu bankalarına 500 gram altını teminat olarak yatıracak. Kuyumcular ise karara tepkili: Benim paramı devlet neden kullanıyor? Bir nevi devlete kredi açıyoruz!

Kuyumcular isyanda: Benim paramı devlet neden kullanıyor?

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı sürpriz yönetmelik taslağına göre, ülke genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500’er gram altını (yaklaşık 210 bin lira) kamu bankalarına yatırılmaları istenecek.

Bu miktardaki altını yatırmayanların kuyumculuk yapamayacağı ön görülürken, esnaf kamu bankalarına yatırdığı bu altına dokunamayacak. Peki kuyumcular, bu yönetmenlik taslağına ne dedi?


“Bir nevi devlete kredi açıyoruz!”

28 yıldır Kapalıçarşı kuyumcularında çalışan Mustafa Karlıova, “Bu taslak ne şekilde çıkacak bilmiyoruz ama bu 500 gram lafı, kuyumcu esnafı için iyi bir şey değil. Kamu bankalarını biz niye finanse ediyoruz? Acaba Merkez Bankası’nda yok olan paraların geri dönüşümü sağlamak istiyorlar?

Kanunların çok sık değiştiği bir ortamdayız. Bu 500 gram bir müddet sonra kamu yararına diye kanun çıkarılıp orada bir şekilde kalır mı? Bunlar hep kuyumcu esnafının aklına gelen şeyler. Düz mantık gidersek benim paramı devlet neden kullanıyor?

Bize, bir lirasını bırakmıyor. Bırakmadığı gibi de bir sürü vergilerle bizleri mağdur duruma getiriyor. Biz, devlete vergi ödemekten para kazanamıyoruz. Biz, devlete bir nevi kredi açıyoruz. Onun bunun vergisini affedeceklerine devlet o parayı oraya kaydırsın. Bizden neden istiyor?” diye konuştu.

“Bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil!”

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yönetmelik taslağını şöyle değerlendirdi:


Bu yönetmeliği biz olumlu karşılıyoruz ama bunun öncesinde zaten kuyumcu olabilmeniz için ustalık belgeniz olması gerekiyor. Ama son dönemde bu biraz daha sulandırılmış durumda yani her önüne gelen parası olan kuyumcu açmaya başladı. Yetkili olmayanlar da kuyumcu olunca tabi mağduriyetler oluştu.

Bu şikayetler üzerine bakanlık böyle bir düzenleme yapılmasını uygun buldu. Bizde bunu tasvip ediyoruz. Ama bunların içine bir de kuyumcu olabilmek için kamu bankalarına 500 gram altın teminat yatırılması gerekiyor diye bir madde var. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil çünkü biz, para alıp satmıyoruz.

Bankacılık faaliyeti gösteriyor olsak örneğin yetkili müesseseler, döviz büfeleri gibi faaliyet içinde olsak o zaman buna bir teminat gerekebilir. Ama biz, kıymetli metali şekillendirerek buradan katma değer oluşturup bir ürün elde ediyoruz.

“Çok yerinde bir karar”

43 yıldır Kapalıçarşı’da faaliyet gösteren bir başka kuyumcu Mustafa Şahin ise yerinde bir karar olduğunu belirterek, “Bu çok iyi şey. Kenar semtlerde her önüne gelen her yerde irili ufaklı dükkan açılmaya başlandı. Bunların önüne geçmiş olur.


Çünkü sermayesi olan da olmayan da bu işe giriyor. Sonra dolandırılma yoluna çok gidiyor. Sahtekarlığı çoğaldı. Piyasadan parayı toplayıp kaçıyorlar, vatandaşlarda mağdur oluyor. Ticaret Bakanlığına bağlı olması ve teminat yatırılması çok yerinde bir karar.” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sözcü)

Kuyumculardan 500’er gram altın toplanacak, kamu bankalarında birikecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.