Altcoin’lerin geleceği: Tether (USDT) ve Litecoin (LTC) nedir?

Bugünkü yazımızda sizlere altcoin’lerin geleceğinden, Tether’den (USDT) ve Litecoin’den (LTC) bahsedeceğiz. Özellikle birçok farklı kripto paranın oluşu ve bu çağın Litecoin ile başlayacağı için bu üç başlık altında sorularınızı cevaplayacağız.

Altcoin Tether USDT Litecoin LTC nedir?

Altcoin’lerin geleceği: Tether (USDT) ve Litecoin (LTC) nedir?

Altcoin nedir?

Alternatif coin’lerin kısatlması olarak geçen altcoin kavramı, Bitcoin’den (BTC) sonra çıkan tüm kripto paralara denir.

Altcoin’lerin özelliği

Altcoin’ler, Bitcoin’den bağımsız olarak birtakım özelliklere sahiptir ve üstüne birçok altcoin, kullanıcılara uygulama geliştirmelerine olanak tanır. Bu sayede birçok farklı altcoin, kendi platformlarını programlanabilecek şekilde tasarlamaları sayesinde blockchain uygulamalarında patlama yaşandı.

Litecoin (LTC) nedir?

Litecoin (LTC), 2011 yılında Charlie Lee tarafından geliştirilen kripto para birimidir. Charlie Lee, Litecoin sayesinde altcoin çağını açtı. Bu sayede birçok kripto para ortaya çıktı ve günümüzdeki blockchain ekosisteminde ciddi oranda katkı sağladı.

Anlık Litecoin fiyatı, piyasaya sürüldüğü günden bu yana en çok tartışılan konuların başında geliyor. Herkes Bitcoin’den daha iyi özellikler sunan Litecoin’in fiyatının daha yüksek seviyelerde olmasını beklerken LTC beklentilerin uzağında hareket ediyor.

Litecoin‘in özellikleri nelerdir ve nasıl çalışır?

Litecoin’de her bir blok 2.5 dakikada bir çıkarılır ve iki farklı partinin yaptığı işlemler bloklar aracılığıyla zincire kaydedilir.

Litecoin’de kripto para çıkarmak için madencilik yapmanız gerekir. Madencilik faaliyetlerinde çıkarılan her bir blok için belli bir ödül vardır ve çıkarma süreci gittikçe zorlaşır. Ama Bitcoin’den farklı olarak Litecoin madenciliğini ASIC cihazları üzerinde yapamazsınız. Onun yerine sadece CPU ve GPU kullanmanıza olanak tanır.

Litecoin’in diğer bir özelliği ise, kripto para borsaları aracılığıyla değişim yapmadan farklı blockchain ağları arasından birbiriyle etkileşime sağlayan AtomicSwap teknolojisidir.

Diğer bir özellik ise, Litecoin ağında yaptığınız işlemlerin ortalama ücreti 1 cent’tir. Özellikle kredi kartı işlemlerinden yüksek komisyon alındığını düşünürsek Litecoin işlemleri çok daha ucuz olacağını söyleyebiliriz.

Tether (USDT) nedir?

Kripto paralarla yeni tanışan yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan biri de stabil kripto para “USDT nedir” sorusu. Tether (USDT), 2014’de kurulan bir kripo para firmasıdır. Stablecoin alanında ilk firmalardan biri olan Tether, kendi değerini rezerv miktarındaki ABD Doları’na göre endeksler. Son günlerde davalarla sarsılan Tether, sonunda tüm davalarından ve borçlarından kurtulup güçlü bir konuma ulaştı.

Tether’in özellikleri

Tether, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi kripto paralardaki ani fiyat değişimlerine karşı kendi değerini tek bir varlığa sabitledi. Bu sayede hem değişim aracı hem de değer depolama aracı olarak kullanılabilir. Tether, ilk olarak Ethereum’da ERC-20 standardında oluşturulmuş olsa da, yüksek ücretlerden dolayı zaman içinde Binance Smart Chain ve Tron ağına katılmalarını sağladı.

Tether’in en önemli özelliği ise kendi değerini ABD Doları’na göre endekslemeleridir. Yani Tether, kendi değerini rezervlerindeki ABD Doları’na göre belirlenir. Eğer Tether’in değeri 1 doları aşarsa Tether, piyasadaki arzı artırarak fiyatını 1 dolara indirir. Ama Tether’in değeri 1 doların altına inerse, firmanın kendisi piyasadaki Tether miktarını azaltarak 1 dolara çıkarır. Bu sayede stablecoin’lerin tamamında değer bu şekilde korunur.

Tether ne kadar güçlü?

Tether, ABD Doları’na endeksli olduğu için kripto para borsalarında birçok yatırımcının en çok kullandığı stablecoin’dir. Ayrıca dünya genelinde iyi bilinmesi ve birçok işlem çiftinde ve birçok borsada işlem yapılabilmesi sayesinde borsadaki işlemlerin çoğu gerçekleşir. Tether’in diğer rakipleri olan Huobi US Dollar (HUSD), US Dollar Coin (USDC), Binance US Dollar’a (BUSD) oranla hem borsalarda çok sık kullanılması hem de ilk stablecoin olduğu için güçlü bir ağ etkisine sahiptir.

Altcoin’lerin geleceği

Altcoin’ler, 2011’den beri kripto para dünyasını sonsuza dek değiştirdi. Charlie Lee Litecoin’i çıkardığından beri birçok yazılımcı için blockchain teknolojisi kullanarak uygulamalar geliştirme için uğraşılmasının önünü açtı. Bu sayede ilk uygulama 2012’de Ripple (XRP) aracılığıyla ödeme sistemini sağlama konusunda ilk uygulamayı çalıştırdı. Ama Ripple sistemini yazılımlarınıza entegre edebilseniz de uygulama oluşturamazdınız. Ama zaman içinde farklı tartışmalar ve denemeler sonucunda Vitalik Buterin, 2015 yılında akıllı kontratlar aracılığıyla geliştirilebilecek bir platformu tasarlayıp piyasaya sürdü. Bu sayede birçok blockchain uygulaması inşa edilmiş oldu.

Diğer bir kısım ise, birçok altcoin’in yazılım geliştirme için daha etkin platformları oluşturulduğu ve zaman içinde daha farklı ve daha etkin algoritmaları ölçeklenebilirlik için geliştirilmesine olanak sağladı. Bu sayede farklı blockchain platformları üzerinden daha da farklı uygulamaların geliştirilmelerine olanak tanıdı. Bu da altcoin’lerin geleceğini daha da olumlu hale getirebilecek bir gelişme.

Blockchain teknolojisi ve altcoin’lerin geleceğine bakacaksak, altcoin’lerin geleceğinin çok açık olacağını görebiliriz. Özellikle Ethereum’un sorunlarının ve diğer blockchain sorunlarının ortaya çıkması, birçok yazılımcının farklı platformlar ve farklı özellikleri eklemelerine olanak tanıdı. Özellikle altcoin’lerin ölçeklenebilirlik ve birbiriyle etkileşime girmelerine olanak sağlayan özellikleri sayesinde birçok teknoloji oluşturup etkileşime girmelerine olanak sağladı.

Ayrıca blockchain teknolojisi’nin yeni teknolojilere doğru taşınması ile altcoin’lerin farklı teknolojiler için kullanım alanlarını araştırıp geliştirmeleri ise blockchain’in sadece uygulamalar aracılığıyla değil, daha çok endüstriyel alt yapılara doğru kaydığını görebiliriz. O nedenle altcoin’lerin geleceği, yapay zeka, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve diğer birçok yeni alan ile etkileşimleri sayesinde uygulama geliştirilmesine olanak sağlayan platformlar sayesinde geleceğinin daha da açık olacağını görebiliriz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.