Tartışmalı vakıf, Beyazıt Cami’ndeki hünkar kasrını 11 yıldır ihmal etti!

Gezi Parkı’nın İBB’den, Beyazid Han-ı Sani Vakfı’na devredilmesi tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu vakıf, 2011’de yanan Beyazıt Camisi’ndeki tarihi hünkar kasrını hâlâ onarmadı. Atıl halde duruyor.

beyazıt cami hünkar kasrı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki akşam KRT’de katıldığı ‘Şimdiki Zaman’ adlı programda, Gezi Parkı’nın belediyeden alınıp Sultan Beyazid Han-ı Sani Vakfı’na (2. Beyazid Vakfı) devredilmesine açıklık getirdi.

İmamoğlu, aynı vakfın uhdesindeki Beyazıt Camisi’ne bağlı hünkar kasrının 21 Şubat 2011’de yandığını ve o günden bu yana tamir edilmediğini söyledi.


Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan Beyazıt Camisi’nde, padişah ziyaret ettiğinde dinlenme ve görüşmeler için özel tasarlanan hünkâr kasrı bulunuyordu.

1810’de yapılan bu kasr, 21 Şubat 2011’de büyük çaplı bir yangında tahrip oldu ve o günden bu yana yok olmaya terk edildi.

bayezid hünkar kasrı

Vakıflar Genel Müdürlüğünce Beyazıt Camii restorasyona alınsa da 2013-2020 yılları arasında kasra bir müdahale yapılmadı.


Artık Gezi Parkı’nın da sahibi olan Beyazid Han-ı Sani Vakfı’na tescilli olan bu kasrın akarlarından elde edilen gelirle onarılması ve yaşatılması gerekiyordu. (Sözcü)

İBB’den Mahir Polat: Mazbut vakıf gelirleri hangi hayır işlerinde kullanılıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.