Çin’den resmi açıklama: Aşılarımızın koruyuculuk seviyesi düşük

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkesinde üretilen Covid-19 aşılarının koruyuculuk seviyelerinin düşük olduğunu itiraf etti.

Çin resmi açıklama: Aşılarımızın koruyuculuk seviyesi düşük

Çin’den resmi açıklama: Aşılarımızın koruyuculuk seviyesi düşük

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkede geliştirilen Koronavirüs’e karşı geliştirilen aşıların enfeksiyondan koruma oranının “düşük” olduğunu söyledi. Gao, “Bağışıklık için farklı teknik yapılarda farklı aşılar kullanıp kullanmama meselesi resmi olarak düşünülüyor” dedi.


Çengdu kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gao, “Mevcut aşıların etkinliğinin yüksek olmamasına dair sorunu çözmek için iki yöntemi değerlendiriyoruz” dedi. Çinli yetkili, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması olduğunu söyledi.

Gao, aşıların etkisini artırmak için ikinci bir seçenek olarak farklı teknik özelliklerdeki aşıları karıştırmayı düşündüklerini de açıkladı. Çin Hastalık Kontrol Merkezleri’nin Direktörü, “Bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanıp kullanmamız gerektiğini resmen gözden geçiriyoruz” diye konuştu.

“MRNA aşılarının faydasını gözardı edemeyiz”

Geçmişte mRNA aşılarının güvenliğini sorgulamış olan Gao’nun bu kez bu aşıları övmesi de dikkat çekti. Gao, “Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları gözden geçirmeli. Bunları yakından takip etmeliyiz ve elimizde hazırda birkaç tip aşı var diye bunları gözardı etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.


Dünya basını, Gao’nun basın toplantısına ilişkin haberlerde Çinli bir yetkilinin ilk kez kamuoyu önünde Çin menşeli aşıların etkinlik oranlarını sorguladığına dikkat çekti.

Çin basınında yer alan haberlere göre Gao Fu katıldığı etkinlikte, “Hastalık Kontrol Merkezi mevcut aşılarının yüksek olmayan etkililik oranı sorununu çözmeyi düşünüyor” dedi. Çin’de yoğun olarak kullanılan sosyal paylaşım platformu Weibo’dan kaldırılan paylaşımda ise Gao’nun yorumunun çok samimi olduğu belirtildi. Çok takip edilen Vaccines and Science isimli hesapta, “Fakat aşı olmak ülkeyi korumak için çok önemli. Aşı olmak için aşının mükemmelleşmesini bekleyemeyiz” dedi.

Faz 3 sonuçları açıklanmadı

Financial Times, diğer aşı üreticilerinin aksine Çinli aşı üreticilerinin üçüncü faz test sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmadığını hatırlatırken bu konunun geçmişte de şeffaflık tartışmalarına neden olduğunu yazdı.

Aşıların oranları değişiyor

Çin’de geliştirilen Sinopharm aşısının etkililik oranı daha önce yüzde 79 olarak açıklanmıştı.


Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac isimli aşının ortalama koruyuculuk oranının yüzde 50.66 olduğunu yazan Financial Times, “CoronaVac’ın birinci ve ikinci fazlarındaki veriler Lancet’te paylaşıldı. Bu aşıların güvenli olduğu belirtildi” hatırlatmasını yaptı. (Kaynak: AP, Gazete Duvar, Sözcü)

Prof. Mehmet Ceyhan: Çin aşısını 60 yaş üzerine yapmak tamamen kumar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.