Covid-19 salgını sırasında küresel ekonomi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyonunu yaşarken, dünyanın en zengin 20 milyarderi servetini yüzde 68 arttırdı.
Politika Çalışmaları Enstitüsü’nün (IPS) Eşitsizlik Programı analizine göre pandeminin dünyayı etkisi altına aldığı Mart 2020’den bu yana geçen bir yıllık süreçte, dünyadaki 2 bin 365 milyarder servetlerine 4 trilyon dolar ekledi.
Forbes, Bloomberg ve Wealth-X verileri analiz edilerek hazırlanan raporda, söz konusu milyarderler salgının hüküm sürdüğü yılda, servetlerini yüzde 54 oranında arttırarak 12.39 trilyon dolara sahip oldu.
Eşitsizlik Programı raporu, dünyanın en zengin 20 insanının, koronavirüs pandemisi sırasında 742 milyar dolar daha zenginleşerek toplam servetlerini yüzde 68 oranında arttırdığını ortaya koydu.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın eşitsizliklerle ilgili yayımladığı 2020 yıllı raporunda, milyarderler salgının başladığı 18 Mart ile 31 Aralık tarihleri arasında gelirlerini 3,9 trilyon dolar civarında artırırken, sadece ilk 10’daki zenginlerin toplam gelirinin 540 milyar doları bulduğu belirtilmişti.
Rapora göre dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Fransız iş adamı Bernard Arnault aynı dönemde “krizden önceki servet seviyelerini aşarak” yaklaşık 175 milyar euro kazandı.
Forbes dergisinin Mayıs 2020’de yayımladığı bir araştırmaya göre Covid-19 salgını ilk iki ayında dünyanın en zengin 25 kişisinin servetine 255 milyar dolar eklemişti.
Amazon ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı
Covid-19 salgını sonrası gelişmelerden en fazla ekonomik fayda sağlayan bir diğer isim ise Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos oldu.
Salgınla birlikte dünyanın dört bir yanında eve teslim posta siparişleri artan Amazon’un hisseleri 23 Mart’tan bu yana yüzde 29 artarken, Bezos servetini yüzde 30 milyar dolar artırıp, 146,9 milyar dolara çıkardı ve dünyanın en zenginleri arasında birinci sıradaki yerini güçlendirdi.
Microsoft kurucusu Bill Gates, son iki ay içinde servetini 11,9 milyar dolar artırarak, 106,5 milyar dolara çıkardı. Fransız LVMH Grubu CEO’su Bernard Arnault, servetini 12,8 milyar dolar artırarak 94,1 milyar dolara çıkarırken, Forbes listesinde 3. sıradaki yerini korudu.
Asya’nın zenginleri
Çin’de Alibaba’nın ardından, internet üzerinden satışlarda ikinci sırada yer alan Pinduoduo şirketinin CEO’su Colin Zheng Huang, hisselerinin değerini iki misli artırarak, başka bir rekora imza attı. 40 yaşındaki Huang, servetini son iki ayda 17,9 milyar dolar artırarak, 35,6 milyar dolara çıkardı.
Petrokimya şirketi Reliance’ın sahibi Mukesh Ambani, telekomünikasyon alanında kurduğu yan şirkete Facebook’un 5,7 milyar dolarlık yatırım yapmasının ardından Asya’nın en zengin işadamı olma yolundaki yerini sağlamlaştırdı.
Son yatırımların borsada karşılığını bulmasıyla iki ay içinde servetine 20 milyar dolar ekleyen Ambani, toplam 52,7 milyar dolar ile en zenginler listesinde yukarı tırmandı.
Oxfam: En en zenginler pandemiden madden zarar görmedi, daha da güçlendi
Covid-19 salgını birçok kişinin işini kaybetmesine, çok sayıdan işletmenin iflas etmesine sebep olurken, milyarderler ise bu süreçte ya zarar görmedi, ya da daha da güçlendi.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, eşitsizliklerle ilgili yayımladığı yıllık raporunda, dünyanın en zengin bin kişisinin 9 ay içinde pandemi öncesindeki mali durumlarına kavuşabildiğini, yoksullar için ise bu sürenin 10 yıla kadar çıkabileceğini açıkladı
Oxfam’a göre, milyarderler geçen yıl salgının başladığı 18 Mart ile 31 Aralık tarihleri arasında gelirlerini 3,9 trilyon dolar civarında artırırken, sadece ilk 10’daki zenginlerin toplam geliri 540 milyar doları buldu.
Dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Fransız iş adamı Bernard Arnault aynı dönemde “krizden önceki servet seviyelerini aşarak” yaklaşık 175 milyar euro kazandı.
‘Son 90 yılın en büyük istihdam krizi’
Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher konuyla ilgili yaptığı yorumda, “Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz” dedi.
Bucher, “Hileli ekonomiler pandemiyi lüks içinde atlatan zengin bir elite varlık akıtırken pandeminin ön cephesinde yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve market satıcıları faturalarını ödemeye çalışıyor” diye konuştu.
Rapora göre, küresel çapta son 90 yılın en büyük istihdam krizi yaşanıyor, bu süreçte milyonlarca insanın gelirini ya da işini kaybettiği belirtiliyor.
Oxfam Almanya’dan Tobias Hauschild, eşitsizliklerle mücadele için büyük şirketlerin ve en zenginlerin kamunun finansmanına daha fazla katkı sunacağı vergi politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
“En zenginlerin bütün dünyayı aşılayacak kadar serveti var”
Dünyanın en zengin 10 kişisinin salgın sonrası servetlerini katlayarak artıracakları ifade edilen raporda, aslında en zenginlerin tüm varlıklarının bütün dünyada herkesin aşı olmasına imkan sağlayacak kadar fazla olduğu saptamasında bulunuldu.