Emekli ikramiyesine 100 liralık artış hayal kırıklığı yarattı!

Emekli ikramiyelerinde 100 liralık artış hayal kırıklığı yarattı. DİSK’e göre en az 800 TL, CHP önerisine göre en az 500 TL, ekonomistlere göre ise en az 465 lira artış yapılması gerekiyordu, beklenti de 500-600 liralık bir artış yönündeydi. Ancak Erdoğan 100 liralık artış açıkladı.

emekli ikramiyesi

Karara tepki gösteren bir emeklinin şu sözleri ise yürekleri burktu; “15 gün önce eşim ameliyat oldu. 65 yaş üstü olduğum için otobüse-minibüse binemedim. Cebimde param yok, eşimi taksi ile eve götürmek için. Ameliyatlı eşimin koluna girerek eve götürmeye çalışırken insanların hakaretlerine maruz kaldım. Yıllık enflasyon yüzde 70-80’i geçmişken, çıkmışlar 100 lira veriyor”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan 2018 yılından bu yana Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde bin TL olarak verilen emekli ikramiyelerinin bu yıl bin 100 TL olarak verileceğini açıkladı. Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Ben ne dedim? Bin + enflasyon. Büyük ihtimalle enflasyon 85 gibi oluyor, bunu inşallah 100’e tamamlayacak, inşallah bin 100 olarak yapacağız. Bunu da Meclis’e değil, bir kararname ile göndereceğiz. Vakit kaybetmeden süratle bayrama yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.


SÖZCÜ muhabirleri Türkiye’nin dört bir yanında emekli vatandaşlara, 100 liralık zammı sordu ve bir dokunup bin ah işitti:

Antalya:

100 lirayı çocuğumuza bayram harçlığı olarak versek kabul etmez!

Emekli öğretmen Zeynel Abidin Ergen (65): “Normalde o günden (2018) bugüne yüzde 76.3 oranında enflasyon artışı oldu.  Yani normal enflasyona göre bir artış yapsalardı, bin 783 lira olması gerekirdi. Gıda enflasyonuna göre bir artış yapmış olsalardı, bin 677 lira olması gerekiyordu. Yani her yönü ile kabul edilebilir bir şey değildir. 100 lirayı çocuğumuza bayram harçlığı olarak versek kabul etmez. Böyle bir pozisyondayız.”

Hiçbir yaramıza merhem olmayacak!

İşçi emeklisi Hüseyin Mertoğlu (64): “Kendilerine yakın olan iş insanlarına her türlü imkanı sağlarken emekliye 100 lirayı layık gördüler. 2018’de CHP’nin zorlamasıyla bize yıllık 2 bayramda biner lira ikramiye verdiler. O günden bu gün enflasyon yüzde 100’ün üzerinde arttı. Fakat ikramiyeler aynı kaldı. Bugün verilen 100 liralık bir artış ancak bir gösteriden ibarettir. Bizim hiçbir yaramıza merhem olacak bir durum yok.”

Böyle bir yaşamı hak etmiyorum!

Emekli memur Mehmet Şerif Özdemir (70): “Bundan 15 gün önce eşim ameliyat oldu. 65 yaş üstü olduğum için otobüse-minibüse binemedim. Cebimde param yok eşimi taksi ile eve götürmek için. Ameliyatlı eşimin koluna girerek eve götürmeye çalışırken insanların hakaretlerine maruz kaldım. Böyle bir yaşamı hak etmiyorum. Üç yıldır emekli ikramiyelerini zam yapmadılar. Yıllık enflasyon yüzde 70-80’i geçmişken, çıkmışlar 100 lira veriyor. İnsan aklı almayacak bir şey. 100 lira ile ne yapılabilir böyle bir dönemde?”

Eskişehir:

Hayal kırıklığına uğradım

Mübetcel Şurabatır: “Açıklanan bin 100 TL ile emekliye ‘bayram yapın’ deniliyor. Bir emekli olarak açıklanan bayram ikramiyesi sonrası hayal kırıklığına uğradım. İğneden ipliğe zam gelirken 100 lira gibi bir zam çok komik olmuştur. Özellikle pandemi döneminde her şeye zam gelirken, zamlarla boğuşurken bayram ikramiyesi beklentimiz en az bin 500 liraydı.”

Beklentimizin çok altında

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru: “Açıklanan bin 100 lira bayram ikramiyesi beklentimizin çok altında kalmıştır. 2018 yılından bugüne kadar TÜFE uygulanmış olsaydı şu anda bayram ikramiyesinin bin 574 lira olması gerekirdi. TÜFE uygulaması maaşlarda var ise maaşlarla uygulanan TÜFE’nin bayram ikramiyesinde de uygulanması gerekir.”

Kabul edilebilir gibi değil

Suat Başaraner: “2018 yılında yılda iki kez verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren güncellenmeyerek bin TL olarak verilmeye devam edilen bu ikramiyenin ‘bayram ikramiyesi’ değil ’emekli ikramiyesi’ adı altında değiştirilmeli. Yapılan 100 liralık zam kabul edilebilir gibi değil. Bayram ikramiyesi asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi gerekir.”

Manisa:

100 lirayı müjdeymiş gibi açıkladılar

Emekli sandığı emeklisi Fadıl Gezen (71): “Cumhurbaşkanı geçen bir açıklamasında emeklilere en azından enflasyon oranı kadar artıracağının sözünü verdi. Ancak enflasyon oranına göre bir zam olmadı. Bizimle dalga geçerler gibi 100 lira zam yaparak bin 100 lirayı müjdeymiş gibi açıkladılar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Zaten emekli maaşlarımız asgari ücretin altında. Şimdi de sadaka gibi ikramiye açıklıyorlar. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşıyoruz.”

Artık emekliler pazar artıklarını topluyor

Emekli öğretmen Ahmet Başak (64): “Böyle bir ikramiyenin değerlendirmesini bile yapamıyoruz. Emekliler için çok utandırıcı bir durum. Beklediğimiz zam bile yapılmadı. En azından 500 lira ile 700 lira arasında bir zam yapılabilirdi. Ama alay ederler gibi 100 lira zam yaptılar. Özellikle pandemi döneminde bir emeklinin nasıl geçinebildiğini bilmiyorlar sanırım. Artık emekliler pazar artıklarından bir şeyler toplayarak evine bir şeyler götürüyor. Biz böyle bir zammı kabul edemiyoruz, içimize sindiremiyoruz.”


Aydın:

Bu para tek başına yenmez

Emekli asker Nedret Salbaş: “Çok gücüme gitti, benimle alay edildiğini hissettim. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı enflasyon oranında zam derse, sonra 100 lira zam yapılıyorsa ayıptır. Yüz liralık zammı duyunca, bir araba siparişi verdim. Bir de hayalimdeki dünya seyahati için dünya turu satın aldım. Kalan parayla fakir fukaraya dağıtacağım bu para tek başına yenmez!”

Markete gidemiyoruz, kasabın önünden geçemiyoruz

Emekli öğretmen Özbey Fidan: “Sesini çıkarmayan emeklilerimize çok bile diyeceğim olmayacak. Kendilerine yüzde 38,  bize yüzde on yaptı. Adalet bunun neresinde? Nalıncı keseri gibi yetkililer kendine yontuyor. Bu hayat pahalılığında, pandemide, sıkıntılarda bittik. Emeklilerin hali perişan. Markete gidemiyoruz, kasabın önünden geçemiyoruz.”

Mersin:

1500’e razı olduk, onu da vermiyorlar

Adil Oran (67): “Bu zammı ‘hiçbir şey’ olarak değerlendirmiyorum. Hiçbir faydası yok, vermesinler daha iyi. 2 bin lira vermesi lazım aslında ama bin 500’e razı olduk, onu da vermiyorlar. Hiçbir şey değil, beş para etmez geri alsınlar. Bu millet hiç istemiyor.”

100 lira ile neyi karşılayacaksınız?

Nevzat Külcü (70): “Çok komik bir rakam. Bu vatandaştan alıp, fakirden alıp zengine verme sistemi kurdukları. Yani bu dilenci parası. Ne alırsınız ki 100 liraya? İlk zamdan bu yana yapılan her şey elektriğe, doğalgaza, suya, tüm gıda maddelerine dünya kadar zam yapıldı. 100 lira ile neyi karşılayacaksınız ki? En az bin 500-2 bin olmalıydı.”

Millet boşuna beklemiş oldu

SSK emeklisi Elif Sert (57): “Değerlendirecek bir şey yok çünkü bir zam yok. 100 lira gerçekten zam mı şimdi? İnsanları kandırıyorlar, aldatıyorlar mı yani insanlar kanıyor ama bence artık gözü görüyor. 100 lira ile ne yapabilirsin ki? Dışarıda bir yemek bile yiyemezsin. 2 bin lira olması lazım. Zaten korona virüsün getirdiği bir sıkıntı vardı, buna küçücük de olsa bir katkı olurdu ama o da olmadı. Millet boşuna beklemiş oldu; ‘ne olacak, ne olacak?’ ama sonu boş çıktı.”

Hatay:

Yaşamakta sıkıntı çekiyoruz

Ulvi Güleç (64): “Yeterli bir artış değil. Emekli maaşlarına yapılan zam da yeterli değildi. Özellikle pandemi döneminde her şeyin yok arttığı bir dönemde 100 liralık bir artış hiçbir şekilde ihtiyaçlarımız karşılamayacak. Emekli olarak yaşamakta sıkıntı çekiyoruz. İstediğimiz her şeyi alamıyoruz. İhtiyaçlarımızdan kısıntı yaparak yaşıyoruz.”

Artış çok düşük

Çetin Kuş (53): “Artış çok düşük oldu. Biz bin 300- bin 500 arasında bekliyorduk, yeterli olmadı. Benim iki çocuğum var ikisi de evli. Evim kendi evim. Eşimle konuşurken ‘2 çocuk okutan bir insan, evi kira olan bir insan olsa evleri taşları yiyecekler, nasıl geçinecekler’ diyoruz, başkaları için üzülüyoruz.

İstanbul:

Hiç vermeseler daha iyiydi

Bağ-Kur emeklisi Çetin Kıvılcım (69): “Yapılan 100 TL zamla ancak sabah kahvaltısı yapılır. Hiç vermeseler daha iyiydi. Verdikleri 100 liralık zamla gururlanmasınlar. Ben 6 aydır et yiyemiyorum… En az bin 500, bin 600 TL olmasını bekliyorduk.”

Etin rengini unuttuk

Emekli Yaşar Balkan (87): “Verdikleri para yetmiyor. Onlar da biliyorlar yetmediğini. Bırakın yemeyi, etin rengini unuttuk…”

Dalga mı geçiyorlar?


SSK emeklisi Feramuz Kılıç (67): “Çocuğa veremiyorsunuz o 100 lirayı. Dalga mı geçiyorlar, insan mı seçiyorlar? Gerçekten durum çok kötü; fakir fukara, kirada olan, işsiz insanlar var. Allah yardımcımız olsun.” (Kaynak: Sözcü)

Erdoğan emekliye verilecek bayram ikramiyesini açıkladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.