Gözde sinek uçuşması ve ışık çakması hastalık belirtisi mi?

Gözde sinek uçuşması veya ışık çakması gibi şikâyetler, retina yırtılması olarak bilinen “retina dekolmanı” hastalığının habercisi olabilir!

Gözde sinek uçuşması

Retina hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Fevzi Akkan; “Retina hastalıklarında görme kayıpları tedaviyle durdurulabiliyor ve görme fonksiyonu uygulanacak tedaviye göre tekrardan geri kazandırılabiliyor. Görmenin azalması, algılanan şekillerin bozulması, küçük, büyük ya da çarpık görme, gözde sinek uçuşması veya ışık çakması gibi şikâyetlerde vakit kaybedilmemeli ve mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır” dedi.

Gözde sinek uçuşması: Retina yırtığı nedir?

Retina hastalıkları tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlükle sonuçlanabiliyor. Gözde ışık çakması, sinek uçuşması, ani görme kaybı gibi belirtilerin ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanının habercisi olabileceğini söyleyen Op. Dr. Fevzi Akkan; “Orta yaş ve üzerinde daha çok olmakla birlikte her yaşta ortaya çıkabilen retina dekolmanı, retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişebilir. Ayrıca dekolmana, göze gelen ani, şiddetli ya da delici darbeler sebep olabileceği gibi diyabet ve bazı dejeneratif hastalıklar da yine hastalığı tetikleyebilir” dedi.


Hastalık sinsice ilerleyebiliyor!

Sağlıklı bir gözde retinanın gözün içini kaplayan homojen vitreus sıvısıyla temas halinde olduğunu söyleyen Op. Dr. Fevzi Akkan, “İlerleyen yaş, yüksek miyopi, darbe ya da kaza gibi nedenlerle vitreus sıvısı retinadan ayrılabilir. Bu ayrılma ise gözün önünde siyah noktaların uçuşmasına ya da ışık çakmalarına neden olabilir. Ancak bazı vakalarda hastalık çok belirti vermeden sadece sinek uçuşması şikâyetiyle ortaya çıkabilir ve sinsice ilerleyerek doğrudan görme kaybıyla ortaya çıkabilir” dedi.


Miyop hastalarında risk artıyor!

Hastalığın en büyük nedenlerinden birinin de kalıtım olduğunu hatırlatan Op. Dr. Fevzi Akkan, “Retina dekolmanlarının yarısı miyoplarda ortaya çıkar. Kalıtımsal bir hastalık olan miyop adelosan çağındaki 12-13 yaşlarındaki çocuklarda gözün ön-arka ekseninin uzamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Ancak retina kendisini yenileme kabiliyetine sahip olmadığı için uzayamaz ve buna bağlı yırtılmalar ve yırtılma öncesi bulgular meydana gelebilir. Bu nedenle miyopi hastalarının göz kontrollerini düzenli olarak yaptırması son derece önemlidir” dedi.

 Acil cerrahi tedavi şart!


Retina dekolmanı hastalığının acil cerrahi gerektiren göz hastalıklarının başında geldiğini vurgulayan Op. Dr. Fevzi Akkan, hastada merkezi görme henüz bozulmadan ameliyatın mümkün olan en erken zamanda yapılması gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Fevzi Akkan, “Erken cerrahi müdahale önemli, çünkü sarı nokta yerinden kalktığı zaman ne kadar başarılı bir ameliyat yaparsanız yapın, kişinin görmesi tam sağlanamayabilir. Makulası, yani sarı noktası kalkmamış bir hastanın ameliyat edilmesi ve operasyonun başarılı geçmesi halinde ise gözü kurtarmak mümkündür” dedi.

Kulakta en sık görülen 5 hastalık ve belirtileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.