Karaismailoğlu: Kanal İstanbul için her biri 350 milyon dolardan 6 köprü yapılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün yapımına haziran sonunda başlanacağını, her biri 350 milyon dolardan 6 köprü yapılacağını söyledi.

karaismailoğlu

Bakan Karaismailoğlu, gemilerin geçiş için neden kanalı tercih edecekleri yönündeki soruya, “İstanbul Boğazı’nda emniyetli geçiş sayısı 25 bin, gün geçtikte İstanbul Boğazı’ndaki gemi geçiş sayısı artacak ve gemiler günlerce beklemek zorunda kalacaklar ve bekleme sürelerini, maliyetlerini hesaplayacaklar ona göre Kanal İstanbul’u seçecekler” dedi.

Tanesi 350 milyon dolar

Hürriyet’in haberine göre Karaismailoğlu, Kanal İstanbul üzerine yapılacak köprülerin maliyetinin 140 milyar TL olduğunu iddialarını reddederek, “Köprülerin bir tanesinin maliyeti 350 milyon dolar, bunun hesabını bilen biri bu iddiaları söylemez. Önümüzdeki 100 yılı planlayan bir ülke olarak lojistik hareketleri, gemilerin hareketliliği var… Bu proje kaçınılmazdır. Dünya ekonomisinde ilk 10’a oynayan Türkiye’de böyle mega projeler yapmak zorundayız. Türkiye dünyanın lojistik merkezi niye olmasın?” diye konuştu.


Sayı düştü hacim büyüdü

İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısının azaldığını belirten Karaismailoğlu, “İstanbul Boğazı’ndan şu anda 43 bin gemi geçiyor. Önceden 50 binin üzerinde gemi geçiyordu. Tabii gemi sayıları düştü ama gemi hacimleri çok büyüdü ve yük miktarı arttı. Tehlikeli madde geçişleri de yükseldi. Şu an dünyada 12 milyar ton yük taşınıyor. Bunların yüzde 90’ı deniz yolu ile taşınıyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bunun 35 milyar tona çıkması bekleniyor.


Kuzey ve Güney ülkelerindeki üretim ve tüketimin artması ile Türkiye üzerinden gemi geçişleri artacak. Mesela, Süveyş Kanalı 19 bin geçirerek 3.6 milyar dolar kâr elde ediyor. Bunun 2 katından fazla olan İstanbul Boğazı’yla mukayese edilemeyecek kadar düşük” dedi.

“2 baraj yapacağız”

Bakan Karaismailloğlu, Akit gazetesine yapığı açıklamada ise projenin İstanbul’un su kaynaklarına zarar vereceği şeklindeki eleştirilere şöyle yanıt verdi:


“Temiz ve tuzlu su birbirine katılacak, deniz yok olacak” gibi söylemler kullanıyorlar. Alanı inceleyen uzmanlar ise böyle bir durumun olmayacağını ortaya konuyor. Su kaynaklarımız zarar görecek diyenler de var. Oraya yapacağımız 2 barajla İstanbul’a ilave su sağlayacağız. Karadeniz tarafında yapacağımız dolgu ile birlikte Terkos Gölü’nü de güvenlikli hale getireceğiz. Kanal tarafında da genel sızdırmazlık işlemlerini yaparak yine Terkos’u koruma altına alacağız”

Kanal İstanbul nasıl bölüşüldü? Bugüne kadar kim ne kadar arsa aldı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.