CHP’li Ağbaba’dan motokuryeler için araştırma önergesi: İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu başka bir ülke yok!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, motokuryeler ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Ağbaba, “İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu başka bir ülke yoktur” dedi.

motokuryeler için araştırma önergesi

CHP’li Veli Ağbaba’dan motokuryeler için araştırma önergesi: İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu başka bir ülke yok!

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bir iş yerine evrak bıraktıktan sonra motorsikletine binerken araç çarpması sonucu hayatını kaybeden 32 yaşındaki Serdar Gökhan‘ın ardından motokuryelerin çalışma şartları ve yaşadıkları riskler bir kez daha gündeme geldi.


Moto kuryelerle CHP Genel Merkezi önünde 24 Şubat 2021 tarihinde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, moto kuryelerin Koronavirüs pandemisi döneminde yaşadıkları sıkıntılara ilişkin gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Veli Ağbaba, şunları söyledi:

“Her gün yüzlerce insanla temas ediyorlar”

“Her gün mutlaka bir motokurye kazası ve ölüm haberiyle karşılaşıyoruz. Bu konuya dikkat çekmek için motorlu kuryelerle basın toplantısı düzenledik. Umursanmayan bu insanların hepimiz için önemine dikkat çektik. Ancak motokuryeler ölmeye devam ediyor. Bu konuda tedbir alması gerekenlerse üç maymunu oynuyor.

Her gün yüzlerce insanla temas etmek zorunda kalan motorlu kuryeler, yüksek risk grubunda olmalarına rağmen hâlâ aşılanma önceliğine sahip değiller. Süre sıkıntısı, kayıtdışılık, trafikte zorbalık ve mobbing gibi birçok sıkıntı yaşayan motorlu kuryeler hep aramızdalar ama maalesef yok hükmündeler.”

“Pandemide de trafikte de en büyük risk grubuyuz”

Son dönemde iş yükü artan ve koronavirüse yakalanma riskiyle çalışan motokuryelerin güvencesiz çalıştırılmasının giderek arttığını vurgulayan Ağbaba, pandeminin başladığı dönemden Şubat 2021’e kadar olan süreçte 190 motokuryenin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Motokuryelerin arasında üniversite mezunlarının da çoğunlukta olduğunu belirten Ağbaba, şöyle konuştu:


“Aralarında atanamamış öğretmen, iş bulamayan mühendis var. Motokurye sayısında özellikle pandemi sürecinde duyulan ihtiyaçtan kaynaklı, işsizliğin de etkisiyle ciddi bir artış oldu. Ancak çoğu sendikasız, iş güvenliği olmaksızın ve kayıtdışı çalışan bu insanlar, başlarına gelen kazalarda da mesleki haklarından faydalanamıyorlar.

Bu kayıtdışılık çok ciddi hak kayıplarına sebep olmaktadır. Tedavi süreçleri de dahil olmak üzere hak kayıpları başlamakta, İş kazası meslek hastalığı ve maluliyet haklarının hiçbirinden de faydalanamamaktadırlar.”

Ağbaba, motorlu kuryelerle ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Son bir yılda 189 motokurye hayatını kaybetti

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu (TAMKF), Şubat ayında yaptığı basın açıklamasında; Mart 2020’den beri 189 motokuryenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

’30 dakika puanlama’ nedeniyle 19 yaşındaki bir kuryenin yaşamını yitirdiğini belirten TAMKF Genel Sekreteri Yener Çalışkan, “Biraz vicdanlı yorum ve puanlama yapın, ölüyoruz biz” dedi.

TAMKF Başkanı Çağdaş Yavuz, 900 bin kuryeden yalnızca 100 bininin kayıtlı olduğunu belirtti.

Mart 2020’den bugüne 189 motokuryenin hayatını kaybettiğini açıklayan Yavuz, kurye sayısının artması ve kuryelerin mesleki yeterlilik belgesi olmadan yollara çıkması nedeniyle ölümlü trafik kazalarında ‘inanılmaz’ bir artış kaydedildiğini dile getirdi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Şubat ayında TAMKF ile birlikte basın açıklaması yapmıştı:

Getir, kuryesinde corona çıkınca depo personelini ücretli izne çıkardı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.