Covid-19 pandemisi pekala önlenebilirmiş: 3,5 milyon insan öldükten sonra varılan acı sonuç!

160 milyon insan virüs kaptıktan ve 3 milyon 300 bin insan öldükten sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bünyesindeki bağımsız araştırma kurulu bir yıllık araştırmanın acı sonucunu açıkladı: Covid-19 pandemisi pekala önlenebilirdi.

covid-19 pandemisi

Covid-19 pandemisi pekala önlenebilirmiş: 3,5 milyon insan öldükten sonra varılan acı sonuç! Pandemiye Hazırlık ve Müdahale için Bağımsız Panel adlı kurulun hazırladığı ‘Bu son olsun’ başlıklı raporda DSÖ ve hükümetlerin pandemi karşısındaki tutumu ‘toksik kokteyl’ olarak nitelendirildi.

DSÖ’nün ‘küresel olağanüstü hal’ ilan etmekte geç kaldığı saptanırken acilen değişiklikler yapılmazsa yeni salgınlara maruz kalınabileceğine dikkat çekildi.


Rapordan satırbaşları şöyle:

• Çin’deki salgın daha önce haber verilmeliydi.

• DSÖ 30 Ocak’a kadar beklemek yerine 22 Ocak’ta ‘küresel olağanüstü hal’ilan etmeliydi.

• Birçok hükümet ‘bekle-gör’ yaklaşımı benimsedi ve gerekli önlemleri almadı. Böylece salgına karşı vakit kaybedildi. ABD ve ABD’de şubat ayının tamamı boşa harcandı. Ancak hastaneler dolmaya başlayınca harekete geçildi.

• DSÖ ‘seyahat kısıtlamaları’ konusunda da geç kaldı.

• Hükümetler sağlık sistemlerine salgınla mücadeleye hazır hale getirmek yerine koruyucu ekipman ve ilaç peşine düştü.

Raporda bundan sonra yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

• Ülkeleri sorumlu tutma gücüne sahip yeni bir ‘küresel tehditler konseyi‘ oluşturulmalı.

• İlgili ülkelerin onayı olmadan bilgileri yayınlamak için bir hastalık sürveyans (belirli hastalıkların nasıl ortaya çıktığı ve dağıldığına ilişkin sistematik gözlem) sistemi kurulmalı.

• Aşılar kamu malı olarak sınıflandırılmalı ve bir pandemi finansman fonu bulunmalı.

• Zengin G7 ülkeleri acilen düşük gelirli ülkelere aşı desteği sağlayan DSÖ Covax programına 1.9 milyar $ koymalı.


Kaynak: The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response. Main Report. (14 Mayıs 2020) https://theindependentpanel.org/mainreport/

IMF raporu: Türkiye pandemi döneminde halkına en az yardım yapan ülkeler arasında!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.