SODEV araştırması: Gençler eğitimli, ancak yoksul!

SODEV tarafından hazırlanan rapora göre gençler, ailelerinden daha eğitimli ancak daha yoksul. SODEV Başkanı Aksoy, “Eğitimli olanın itibarsızlaştırıldığı bir süreçten söz ediyoruz” dedi.

SODEV gençler

SODEV araştırması: Gençler eğitimli, ancak yoksul! Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan ‘Gençlik Araştırması Raporu’ çevrimiçi platformda gerçekleştirilen basın toplantıyla yayımlandı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda yayımlanan ve eğitimli gençlerin ekonomik durumlarını gözler önüne seren raporda, ülkede derinleşen yoksulluk bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bin 67 gençle görüşülerek hazırlanan raporda, gençlerin ailelerinden daha eğitimli fakat daha yoksul oldukları gözlendi.

Ailelerinden az kazanıyorlar

Ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu 20-30 yaş arasındaki gençlerle görüşülerek hazırlanan raporda gençlerin ekonomik durumu, aileleriyle karşılaştırıldı. Raporda yer alan verilere göre; gençlerin yüzde 53,8’i anne ve babasından daha eğitimli olmasına rağmen daha düşük gelire sahip.


Gençlerin yüzde 51,7’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor ve yakın geleceğe dair umutlu değil. Ankete katılan gençlerin, yüzde 93,8’i mevcut gelirinin konut, yüzde 87,7’si ise araç sahibi olmak için yeterli gelire sahip olmadığını belirtiyor.

Rapora göre, ‘Mevcut gelirinizle tatile gidebilir misiniz?’ sorusu sorulan 20-30 yaş arası gençlerin yüzde 72,2’si ise ‘hayır’ yanıtını veriyor.

Üniversite popülizmi arttı

Çevrimiçi platform üzerinden yaptığı sunumla rapora dair önemli noktalara değinen SODEV Başkanı Ertan Aksoy söz konusu rapora ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Araştırma özetle, AKP iktidarının öncesindeki Cumhuriyet’in önemli başarılarından birisi olan eğitim sayesinde gerçekleştirilebilen sosyal geçişin ortadan kalktığını gösteriyor. Bu araştırmayla, düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitim alması halinde, orta ve üst gelirli ailelere dönüşebilmesinin bir gerçekliğinin kalmadığını görüyoruz. Bunun en temel nedenlerinden birisi yaratılan üniversite popülizmiyle, ihtiyaç fazlası ön lisans ve lisans mezunun verilmesi.”

“Eğitimli olanın itibarsızlaştırıldığı bir süreçten söz ediyoruz”

Ülkede artan niteliksiz eğitime vurgu yapan Aksoy, “Araştırmaya katılan gençlerin ezici bir çoğunluğu ailesinden daha eğitimli olmasına rağmen ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Bu da ülkenin her yerine açılan niteliksiz üniversitelerin sonuçlarından biri. Eğitimli olanın itibarsızlaştırıldığı bir süreçten söz ediyoruz” diye konuştu.


Geleceksizler ordusu yaratıldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’de Gençlik’ raporunu açıkladı. TÜİK’in verileri göre işsizlik oranlarının düşmesine rağmen işsiz sayısının arttığına dikkat çekilen raporda, “DİSK Araştırma Merkezi ise TÜİK’in aksine, geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyon 382 bin yani yüzde 28,8, istihdam kaybının ise 1 milyon 103 bine ulaştığını, ‘ümitsiz işsiz'” sayısının ise 1,7 milyona yaklaştığını bildirmiştir” denildi.

Gençlerin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği, ekonomik sorunlardan dolayı intihara sürüklendiği ve birçok hak kaybına uğradı belirtilen raporda öne çıkanlar şu şekilde:

• 2020 yılında iş cinayetlerinde ölen 2 bin 427 işçiden 326’ını gençler oluşturmaktadır.

• 2021 yılının ilk dört ayında ise iş cinayetlerinde ölen 735 işçiden en az 67’i genç işçi.

• Cumhurbaşkanı 12 Şubat 2021’de Milli Eğitim Bakanlığının “2 milyon tablet dağıttığını” açıklamış ancak vermiş olduğum yazılı soru önergesine gelen yanıtta Milli Eğitim Bakanı dağıtılan tablet sayısı için “2021 yılında Mart ayı sonunda 660 bin adedi geçmesi hedeflenmiştir” ifadesini kullanmıştır.


• Cumhurbaşkanının 50 bin tablet dağıttığını açıkladığı Şahinbey Belediyesinin ise 20 bin tablet dağıttığı ortaya çıkmıştır.

Erdoğan’dan 19 Mayıs mesajı: Gençlerimizin, bütün alanlarda sunduğumuz imkanları en iyi şekilde değerlendirmelerini bekliyoruz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.