İsyan etti: 1500 kiraz ağacını kesti!

Bilecik Yeniköy Mahallesi’nde kiraz yetiştiriciliği yapan İsmail Ayaz, bu yıl kirazın para etmemesi nedeniyle 62 dönümlük arazisindeki yaklaşık 1500 kiraz ağacını motorlu testeresiyle kesti.

kiraz ağacı

Video aşağıda – Kiraz bahçeleriyle ünlü Bilecik merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi çiftçileri bu yıl kirazın para etmemesinden dertli.

Kirazın kilosunu 2 liradan satamadığını ifade eden kiraz yetiştiricisi İsmail Ayaz, 62 dönümlük arazisindeki yaklaşık bin 500 kiraz ağacını gözünü kırpmadan elektrikli testere ile kesti.


Kiraz para yapmadı, ağaçları kesti

Uzun yıllardır kiraz yetiştiriciliği yapan İsmail Ayaz, bu yıl kirazın kilosunu 2 liradan satamadığını belirterek arazisindeki bin 500 kiraz ağacını kesti.

Giderlerinin çok fazla olması gelirinin ise az olmasına kızan Ayaz, “Geliri giderini karşılamıyor. Kirazları toplatmak için çalıştırdığım işçiler benden daha çok kazanıyor. Pazarlarda kiraz para etmiyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar kilosunu 8 liradan yurt dışına ihraç ettiğimiz kirazı bugün kilosunu 2 liradan satamıyorum. Mazot fiyatı 7 liranın üzerinde, gübre fiyatı 150-200 lira, işçi parası günlük 100 lira. Getirisi giderinden daha çok. Bu iş yapılmaz” dedi.

1500 ağacı kesti

Bilecik Yeniköy’de iki ayrı yerde 40 ve 22 dönüm olmak üzere toplamda 62 dönüm arazisinde kiraz yetiştirdiğini ifade eden Ayaz, “40 dönümlük arazimdeki yaklaşık 1000 kiraz ağacını motorlu testerem ile kesmeye başladım. Buradan sonra diğer 22 dönümlük arazimdeki yaklaşık 500 kiraz ağacını da keseceğim.

Kiraz toplama zamanında günlüğü 100 liradan 10 işçi çalıştırıyorum. Bir işçi günde ortalama 70 kilo kiraz topluyor. Kilosu 2 liradan 140 lira. 100 lira yevmiyeyi çıkınca kalan 40 lira. Bunun içine mazot, gübre, sulama gibi giderleri de koyunca bana bir şey kalmıyor.


Hatta zarar ediyorum. Reklam yok burada. Gerçekler var gerçekler. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Benzini 10 lira yapsınlar, boşver. Ağaçta kiraz toplayamayanlar, gelsin yerde toplasın. 3 liraya kiraz yok bundan sonra” şeklinde konuştu.

Evine meyve alamayan Erzurumlu kadın dert yandı: Bizim de yaşamaya hakkımız var


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.