Dolmabahçe Sarayı’ndaki 46 kilogramlık altın vazolar kayıp!

Dolmabahçe Sarayı’ndaki altın vazolar kayıp! Milli Saraylar, “Hiçbir zaman var olmadı” dedi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise vazoların fotoğraflarını paylaştı, “Bu tarihi eserler şu an nerede?” diye sordu.

dolmabahçe vazolar

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe Sarayı’nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’den kalma, her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından 2 vazonun akıbetini Meclis gündemine taşımış ve altın vazoların nerede olduğunu, kaçırıp kaçırılmadıklarını sormuştu.

Milli Saraylar: Hiçbir zaman var olmadı

Milli Saraylar Başkanlığı Mahmut Tanal’ın iddiası üzerine yazılı bir açıklama yaptı.  “Milli Saraylar’ın envanterinde yer alan 300 bini aşkın taşınabilir tarihi eserler içerisinde iddia edildiği gibi ’46 kilogram ağırlığında som altından 2 adet vazo’ hiçbir zaman var olmamıştır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Milli Saraylar Başkanlığı, 16 Haziran 2021 tarihinde CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın Dolmabahçe Sarayı ile ilgili kamuoyunu yanıltma amaçlı, mesnetsiz ve kasıtlı iftiraları üzerine açıklama yapma gereği duymuştur. Milli Saraylar’ın envanterinde yer alan 300 bini aşkın taşınabilir tarihi eserler içerisinde iddia edildiği gibi ’46 kilogram ağırlığında som altından 2 adet vazo’ hiçbir zaman var olmamıştır.


Doğal olarak eser var olmadığı için, hiçbir zaman Tanal’ın iddia ettiği gibi tefriş ve sergilemede de yer almamıştır. Bu nedenle, ‘Vazolara ne oldu?’, ‘Vazolar kaçırıldı mı?’ soruları da anlamsız ve art niyetlidir. Milli Saraylar, geçmişte olduğu gibi bugün de sorumluluğundaki tarihi ve kültürel hazineleri koruma ve en iyi şekilde geleceğe aktarma konusundaki hassasiyetini kararlılıkla sürdürecektir. Söz konusu iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulmuştur.”

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: Fotoğraflanan bu eserler nerede?

tarihi vazolar

CHP’li Mahmut Tanal, Milli Saraylar’ın bu açıklamasının ardından sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir başka paylaşım yaptı. Tanal, bu kez söz konusu tarihi eserlerin fotoğraflarını paylaştı ve şunları kaydetti:


“Sn. Milli Saraylar yetkilileri, kimseye iftira attığımız yok. Denetim yetkimizi kullandık, önerge verdik. İsme takılmadan, 15 Temmuz’da şehit edilen Mustafa Cambaz’ın fotoğrafladığı bu tarihi eserler şu an nerededir? Soru gayet açık ve basit. @millisaraylar”

Arkeoloğun intiharıyla ortaya çıktı: Zeugma Müzesi’nde 10 eser kayıp!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.