Patara plajından çalınan kumlar için tutanak tutan memur, ikinci kez görevden alındı!

Kaş’taki Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden kum çalınırken tutanak tutmak isteyen ve AKP’liler tarafından engellenen muhafaza memuru Umut Utku, ikinci kez görevinden alındı.

Patara

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden kum çalınırken olayı yargıya taşımak için tutanak tutmak isteyen muhafaza memuru Umut Utku, ikinci kez görevinden alındı.

Bölgedeki diğer muhafaza memurlarının da “Bize karşı çıkarsanız sizin de sonunuz Umut Utku gibi olur” sözleriyle tehdit edildiğini aktaran Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş, “Kamu gücünü kötüye kullanan Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı hakkında Antalya Valiliği’ne, İçişleri Bakanlığı’na ve Antalya İdari Mahkemesi’ne başvurduk. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.


Cumhuriyet gazetesi, “Patara’da 2 bin kamyon kum çalındı” başlığıyla Patara bölgesi sit alanından binlerce kamyon kumun çalınıp satıldığı duyurmuştu. Haberde, Patara’da görev yapan bir muhafaza memurunun, olayı yargı sürecine taşıyabilmek için kayıt almak isterken AKP Kaş İlçe Yöneticisi tarafından engellendiği belirtilmişti.

Ayrıca memurun, Kaş Kaymakamı tarafından da “Cumhurbaşkanımız gelse ben bu zaptı tutacağım” dediği için “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla görevinden alındığı, sonra da görevine iade edildiği belirtilmişti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından muhafaza memuru Umut Utku, bir kez daha görevinden alındı.

“Tehdit ettiler”

Şükrü Durmuş, “Kaş Kaymakamı Şaban Yazıcı, hiçbir müfettiş raporu ve yargı kararı olmaksızın, görevini yapan meslektaşımızı görevinden uzaklaştırdı. Bu kamu gücünü kötüye kullanmaktır” dedi. Bölgede diğer muhafaza memurlarının da tehdit edildiğini söyleyen Durmuş, “Kaş Kaymakamı’na sormak isteriz: Bölgede yaşanan kum hırsızlığına adları karışan AKP ilçe yöneticisi Osman Deniz Karataç, belediye meclis üyesi Tevfik Taner ve hafriyat şirketi sahibi Mustafa Bahar, diğer kamu personeline yaptığı ‘Bize karşı çıkarsanız sizin de sonunuz Umut Utku gibi olur’ tehditlerini sizden cesaret alarak mı söylemektedir” sorusunu yöneltti.

Suç duyurusu

Cumhuriyet‘in haberine göre; Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş, “Kamu gücünü kötüye kullanan Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı hakkında Antalya Valiliği’ne, İçişleri Bakanlığı’na ve Antalya İdari Mahkemesi’ne başvurduk. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Ayrıca kurumdaki görevlerini kötüye kullanan işletme şefi Aydın Ersoy ve işletme müdürü Süleyman Demir hakkında yasal süreç başlatılmıştır” bilgisini paylaştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e de çağrı yapan Durmuş, “Anayasal ve yasal görevinizi yerine getirin. Görevini yaptığı için görevinden atılan Umut Utku’ya sahip çıkmazsanız sizler suçlusunuz” dedi.

İşte Patara Plajı’nın özelliği

Patara plajlarından 2 bin kamyon kum çalındığını öne sürülmüştü. Antalya’daki Patara antik kentinden kum çalındığı iddiası hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada söz konusu alanın antik kentin dışında olduğu bildirildi. Peki, Patara Plajı nerede? İşte Patara Plajı’nın özelliği nedir?


patara plajı

Kaş’tan 45 km uzaklıkta Kaş-Fethiye karayolu üzerinde bulunan Patara, Antik Likya’nın en önemli kentlerinden biridir. görkemli kalıntıların hemen güneyinden başlayan 800 m genişliğinde ve 13 km uzunluğundaki patara kumsalı caretta carettaların yumurtlama alanıdır

Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyü’nde yer almaktadır ve Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.

Patarada bugün ayakta duran yapıların çoğu bir Roma Çağı kentinin yapılaşma özelliklerinin tümünü gösterir. Ören yerine giden yolun limana bakan yamaçlarında anıt mezarlar sıralanır. Kente girişi simgeleyen onut takı, güneyindeki Likya tipi lahit mezar, önünde yüzlerce yıllık hurma ağaçlarının durduğu liman hamamı ve suların altında kalmış üç nefli liman kilisesi ilk bakışta göze çarpan yapılardır.

Doğal Koruma ve Sit alanı olan Patara geniş kumsalı, kumların inceliği, ve denizinin sığlığı ile eşi benzeri bulunmayan bir güzelliktir. İnsanın kendini özgür hissettiği nadir yerlerden biridir. Patara da sıkılmazsınız; ister ata biner kum tepelerini aşarsınız, isterseniz antik kent kalıntılarının derin sessizliğinde kaybolursunuz. Ya da kumsalda yürürke kum yengeçleri ile köşe kapmaca oynayabilirsiniz. Çayağzına kadar yürürseniz, Eşen çayının deniz ile birleştiği noktada serin sulara dalabilirsiniz. Kendinizi ince ve sıcak kuma gömebilir ya da batan güneşi elinizle tutabilirsiniz.

amfi tiyatro

Şehre günümüz kalıntılarına giriş, görkemli ve çok iyi korunmuş Roma Zafer Takı’ndan yapılmaktadır. İ.S. 100 yıllarında bölge valisi adına inşa edildiği, kitabelerinden anlaşılmaktadır. Tak’ın batısındaki tepenin yamaçlarında, Likya tipi lahitlerin bulunduğu mezarlık alanı uzanır. Kentin en güney ucunda Kurşunlu Tepe’ye yaslanmış olan tiyatronun depremden sonra İ.S. 147 yılında yeniden inşa edildiği yazıtlardan anlaşılmaktadır.

antik kent

Tiyatronun yaslandığı Kurşunlu Tepe şehrin genel görünümünün seyredildiği en güzel köşedir. Buradan şehrin diğer kalıntıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman ve tahıl ambarı rahatlıkla izlenebilir. Tepenin kuzeybatısındaki bataklığın arkasındaki tahıl ambarı (granarium), Patara’nın günümüzde kalmış anıtsal yapılarından biri olup, İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından İ.S. 2.y.y.’da yaptırılmıştır.


Tiyatronun kuzeyinde Likya Birliğinin başkenti olan Patara’nın, toplantılara ev sahipliği yaptığı Parlamento Binası yer almaktadır. Şehrin suyu yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki İslamlar Köyü yakınlarında, Kızıltepe yamacındaki kayalıktan getirilmiştir. Kaynakla şehir arasında, Fırnaz iskelesinin kuzeyindeki; mahallen “Delik Kemer” olarak adlandırılan bölüm ise su yollarının en anıtsal bölümüdür.

Marmaris’teki Yazlık Saray’ın fotoğrafları ortaya çıktı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.