Marmaris’teki Yazlık Saray’ın çizimden sonra fotoğrafları da ortaya çıktı

Mimar Şefik Birkiye’nin çizimlerini paylaşarak sır perdesini araladığı, kamuoyunda yazlık saray olarak da bilinen Marmaris’teki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin son halini gösteren fotoğraflar ortaya çıktı.

marmaris yazlık saray

Muğla’nın Marmaris ilçesi Okluk Koyu’ndaki 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın yaz tatillerini geçirdiği mütevazı ev 2017 yılında yıkıldı ve yerine yeni yapılar inşa edildi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 2018 – 2021 yılları arasında 640 milyon lira harcanarak yapılan ve kamuoyu tarafından ‘Yazlık Saray’ olarak adlandırılan yerleşkenin mimarı Şefik Birkiye görselleri web sitesinden paylaşmıştı.


Sözcü, resmi kayıtlarda ‘Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’ olarak bilinen projenin gerçek fotoğraflarını paylaştı.

92 dönümlük arazi üzerine kurulan ve 13 bin 166 metrekarelik kapalı alana sahip Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi Rönesans Holding tarafından büyük bir gizlilik içerisinde tamamlanmıştı.

Özal’ın kullandığı tek katlı ev 2017’de yıkıldı

1990-1993 yılları arasında 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın kullandığı 4 oda 1 salondan oluşan 230 metrekare büyüklüğündeki tek katlı mütevazi ev 2017 yılında yıkılmıştı.

Bina önce Devlet İstatistik Enstitüsü’nün kullanımında iken daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. 90’lı yılların başında Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi.

turgut özal evi

Konukevi Özal döneminde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Perez de Cuellar, Yunanistan Başbakanı Konstantin Mitçotakis ile, İsveç, İtalya ve Rusya Başbakanları, Norveç ve İngiltere Dışişleri Bakanları gibi pek çok devlet adamını ağırladı. Özal’dan sonraki Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan ise burayı hiç kullanmadı, Ahmet Necdet Sezer ise bir kez gelip, toplam 70 dakika kaldıktan sonra ayrıldı.


özal marmaris

Turgut Özal dönemindeki mütevazı yazlık konutu, “Güvenlik menuplarının bir veya ikisinin ancak barınabileceği, bir ailenin yaşayabileceği küçük ve 3-4 oda vardı” diye anlatan Uğur Dündar, “Gittiğimizde Semra Hanım ‘Ben mutfağa giriyorum, size kendi ellerime öğlen yemeği hazırlayacağım’ demişti. Nohutlu pilav yapmıştı, salata vardı. Küçük bir mutfaktı. Ne bir hizmetkar, ne bir garson gözümüze çarpmadı” diye konuştu.

Şimdi Özal’ın kullandığı bu evin yerinde üç ana bloktan oluşan Cumhurbaşkanlığı Marmaris Devlet Konukevi bulunuyor.

Yıkılan evin yerine yapılan yeni yapı

okluk cumhurbaşkanlığı okluk yazlık saray 2017 yılında yıkılan tek katlı evin yerine inşa edilen yeni bina… Bu binanın arkasında iki büyük yapı daha bulunuyor.

Marmaris’teki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini, mimar Şefik Birkiye tasarladı. Ankara’da inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin mimarı olarak ismini Türkiye’de duyuran Birkiye, Taksim Camii olmak üzere son dönemde inşa edilen 7 caminin tasarımını yaptı.

okluk cumhurbaşkanlığı

Koyun arka tarafında kalan iç kısımda ise personel lojmanları ve helikopter pistiyle bir de cami yer alıyor.

okluk cami

Plaja ne kadar kum taşındı?


Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi olarak bilinen yerleşkenin sahilindeki 10 bin 966 metrekarelik alana dolgu yapıldığı öğrenildi. Bu alanın yaklaşık 3 bin 677 metrekaresinin kum, 7 bin 298 metrekaresinin ise kum veya çakıl ile doldurulduğu belirtildi. ÇED raporuna göre, yapılan dolgu toplam 16 bin 430 metreküp… Ortalama 29 bin 209 ton dolgu yapılırken, nakliyesi için bin 168 kamyon seferi yapıldı.  Plaj içerisinde güneşlenme ve dinlenme amaçlı bungalovlar da yer alıyor.

Marmaris Okluk’taki yazlık saraydan mimari görseller paylaşıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.