Prof. Dr. Doğanay Tolunay: Yaşanan bu felaketler iklim krizinin sonucu

Dünyanın yarısı aşırı sıcaklarla kavrulurken diğer yarısında ise sel felaketleri yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre bu durum küresel iklim krizinin bir sonucu.

iklim krizi

Prof. Dr. Doğanay Tolunay: Yaşanan bu felaketler iklim krizinin sonucu!

Almanya’daki felaketin benzerinin Türkiye ve dünyanın birçok yerinde artarak yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğanay Tolunay; “Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber ısınan hava daha fazla su buharını tutabiliyor. Sonrasında görülen ani sıcaklık düşüşleri ile birlikte yağışlar gerçekleşiyor. Bunun sonucunda ise havada fazla su buharı olduğu için şiddetli yağışlar afetlere dönüşebiliyor. Almanya’da da bunun örneğini görüyoruz” dedi.


Almanya’da yüksek miktarda yağış düşmesiyle beraber başlayan sel felaketinin etkisinin günlerce sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Tolunay, Almanya’nın batısındaki eyaletler ve Belçika üzerinde yer alan alçak basınç sisteminin normalde etkisini bir veya iki günde kaybettiğini ancak iklimsel nedenlerle şimdi etkisini daha uzun bir süreye yaydığını söyledi.

Almanya’da sel felaketi: Metrekareye 200 kilo yağış

Alman yetkililerin yaptığı araştırmayı işaret eden Tolunay, temmuz ayında daha önce ölçülen 24 saatlik yağış değerlerinin fazlasıyla üstünde bir rakam kaydettiklerini ve bazı bölgelerde metrekareye 24 saat içinde 200 kilogramdan fazla yağış düştüğünü belirtti. Tolunay’a göre iklim krizine bağlı olarak sağanak yağış ve bazı bölgelerde kuraklık sorununun önümüzdeki yıllarda daha sık görüleceği uyarısında bulundu.

almanya sel


Atılması gereken adımlara dair de konuşan Prof. Dr. Tolunay, şöyle dedi: “Felaketin tüm sorumluluğunu iklim krizine bağlamak eksik kalır. Planlama, kentleşme önemli. Planlamada geçmiş dönemdeki meteorolojik olaylar dikkate alınarak hazırlık yapılmalı. Özellikle toprak yüzeylerin betonlaştırılmaması ve suyun toprağa sızdırılmasını sağlamak gerekiyor. Gerekli önlemler alınmazsa gelecekte afet olayları çok daha sık görülecek.”

Türkiye’de 15 şehrin yüzde 62’si maden ocağı için ruhsatlandırılmış!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.