Salda Gölü için taş kaplama ve taş döşeme ihalesi!

Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nün; Salda Gölü’nün yanına plak taş kaplama ve granit taş döşenmesi için ihaleye çıkılmasını istediği ortaya çıktı.

salda gölü taş

Video aşağıda – Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nün; Salda Gölü’nün yanına plak taş kaplama ve granit taş döşenmesi için ihaleye çıkılmasını istediği ortaya çıktı. İhaleye; İhale Kanunu’nun acele, davet usulü ve gizli yöntemleri içeren 21/b maddesi uyarınca çıkıldığı belirtildi. CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, taş döşenme işine ihale sonuçlanmadan başlandığını açıkladı.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, “Türkiye’nin Maldivleri” olarak anılan ve UNECO’nun Doğal Miras Alanı Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldığı Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapımına ilişkin çalışmalar sürüyor.


Göl, Kurban Bayramı’nda bazı yurttaşların semaver yakması ile tekrar gündeme gelmişti. Bolu Valiliği ise semaver yakanlar hakkında idari para cezası uygulandığını açıklamıştı. Salda Gölü Koruma Derneği yaptığı yazılı açıklamada, “Suya girenler nedeniyle kenardaki hidromanyezit stromatolitlerin oluşumu bozularak balçık oluşmakta” açıklamasını yapmıştı.

Kurban Bayramı öncesinde talimat

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün 24 Haziran 2021 tarihinde Burdur İl Özel İdaresi’ne gönderdiği yazıda Kurban Bayramı’nda oluşan görüntüleri daha önceden öngördüğü ve göl ile halk plajı arasına elle plak taş kaplama ve granit taş döşenmesini istediği ortaya çıktı. Yazıda şunları yer verildi:

“Doğal yapıya en az müdahale”

“Beyaz Adalar bölgesinde gölgeliklerin konumlandırılacağı alanların doğal yapıya en az müdahale ile beton dökülmeden plak taş kaplama ve granit bordür yapılmalı. Halk plajı bölgesinin karayolu ile bağlantısının olduğu yerlerde yine doğal yapıya en az müdahale ile granit küp taş döşeme ve ahşap travers ile zemin kaplamalarının mümkün olduğunca el işçiliği ile gerçekleştirilmesi gibi yapım tekniği açısından özellik arz eden işlerin İdarenizce zaman sınırlandırılması da göz önünde bulundurularak yapılmalı.”


“İvedi ihale yapalım”

Budur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilay, müdürlükten gelen yazıyı kaynak göstererek; ilgili birimlere 28 Haziran 2021 tarihinde yazı gönderdi. Kurban Bayramı’nda yoğun ziyaretçi beklendiğinin de göz önünde bulundurulmasını isteyerek, plak taş kaplama ve granit bordür işi için ivedilikle ihaleye çıkılmasını istedi.

Yazıda, ihalede; acele, davet ve gizli yöntemleri içeren ve İhale Kanunu’nun 21/b maddesinde tanımlanan ihale usulünün tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Bu yöntemin tercih edilmesi, koronavirüs pandemisi koşulları ile gerekçelendirildi.

“Adrese teslim ihale yapmaya ne kadar devam edeceksiniz?”

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, işin yapımının halen devam ettiği bölgeye gitti. Göker, burada yaptığı konuşmada, ihalenin henüz tamamlanmadığını vurgulayarak, “İhalesi tamamlanmamış projeyi nasıl ve ne şekilde başlattınız? Adrese teslim ihale yapmaya daha ne kadar devam edeceksiniz?” diye sordu.


Göker, Yeşilova’da köylülerin kuyu suyundan içme suyu temini yaptığını belirterek, “Buraya yapılması planlanan içme suyu projesine gönderilen 4 milyon liralık ihale bedelini, acaba acaba duyumlarımız bu yönde, bu ihalenin yapımı için kanalize ettiniz mi? İhale kaydırması yaptınız mı? Vatandaşın içme suyu yerine çevre güzelleştirmesini daha mı çok tercih ediyorsunuz?” diye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt istedi.

Salda Gölü’nde sular 50 metre çekildi: Sahilde balçık oluşmaya başladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.