Diyanet, 30 Ağustos Zafer hutbesinde Atatürk’ü yine anmadı!

30 Ağustos öncesi dün okutulan hutbede, 11 yıllık ayıp tekrarlandı. Diyanet, hutbede Diyarbakır’ı fetheden İyaz bin Ganem’i andı. Büyük Önder Atatürk’ü yine anmadı.

diyanet zafer hutbesi

Atatürk’ün kurucusu olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmama geleneği sürdürdü. Diyanet İşleri Başkanlığı bu haftaki hutbesini, Büyük Taarruz, Mohaç, Malazgirt ve Diyarbakır’ın fethine ayırdı. Hutbede Diyarbakır’ı fetheden Hazreti Ömer’in komutanı İyaz bin Ganem’in adını anan Diyanet, Büyük Taarruz’un Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ten hiç bahsetmedi. Hutbede şu ifadelere yer verildi:

Ganem’e övgüler

“Henüz Hz. Ömer’in hilafet yıllarıydı. Cenâb-ı Hakk’ın yardımı, İyâz bin Ganem komutasındaki sahabe-i kiram efendilerimizin  cesaret ve fedakârlığıyla Diyarbakır fethedilmiş, Anadolumuz’un kapıları İslam’a açılmıştı. İçinde bulunduğumuz Ağustos ayındaki nice zaferlere bizi ulaştıran, işte bu ruhtur. Malazgirt’te, Mohaç’ta, Sakarya’da, Büyük Taarruz’da, bütün terör örgütleriyle ve şer güçleriyle mücadelemizde hep aynı ruh vardır.” Hutbede Atatürk’ün adını geçirmeyen  Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Twitter hesabından, “Bu toprakları bizlere vatan kılan Malazgirt Zaferi’nin Başkomutanı Sultan Alparslan ve düşmanın işgal girişimlerine son veren Büyük Taarruz’un başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize rahmet diliyorum.” paylaşımını yaptı.


Diyanet 2010 yılına kadar hutbelerinde Atatürk’ü andı

Diyanet, daha önce hutbelerde Atatürk’ün adına yer veriyor ve rahmetle anıyordu. 28 Mart 2003-11 Kasım 2010 arasında görev yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun yayınladığı hutbelerde de Atatürk anıldı.


2010’da göreve gelen Diyanet Başkanı Mehmet Görmez ile birlikte hutbelerde, Atatürk’ün adına yer verilmemeye başlandı. Görmez 31 Temmuz 2017’ye kadar görevde kaldı ve bu süre içinde Atatürk’ün anıldığı bir hutbe olmadı. Görmez’in görevden alınmasının ardından 2017’de Ali Erbaş bu göreve atandı. Erbaş döneminde de hutbelerde Atatürk’ün adına yer verilmedi.

Diyanet: Midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz yemek haram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.