Soylu’dan sığınmacı yorumu: İnsanlar zengin olan bölgeye gelmek isterler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 182 bin kayıtlı Afgan var. Kaçaklarla birlikte toplam 300 bin Afgan olduğunu tahmin ediyoruz.

süleyman soylu sığınmacı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’ye gelen sığınmacılarla ilgili olarak, “Sudaki bileşik kaplar modeli, insanlarda da bileşik kaplar modeli var. İnsanlar zengin olan bölgeye gelmek isterler. Akdeniz böyle, Anadolu böyle…” dedi. Soylu, Türkiye’deki Afgan sayısı için ise “182 bin kayıtlı Afgan var. Kaçaklarla birlikte toplam 300 bin Afgan olduğunu tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Al Jazeera kanalına verdiği röportajda Türkiye’ye gelen sığınmacılarla ilgili açıklamalarda bulundu.


“2016’dan itibaren yaklaşık 1 milyon 300 bin düzensiz göçmen geldi, Afganistan dahil. Pakistan, Suriye, Afrika, Orta Asya, Orta Doğu… 2016 yılından itibaren yükselmeye başladı” diyen Soylu, 460 bin ‘Afgan kaçak göçmenin yakalandığını’ söyledi. Soylu şu detayları verdi:

“Yakaladıklarımızın yüzde 15’i mükerrer, yani bir kere yakalanmıştı, bir kez daha yakaladık. 400 bin net Afgan göçmen yakaladık, 151 binini Afganistan’a uçaklarla gönderdik. Dünyanın birçok ülkesiyle geri gönderme konusunda anlaşmalarımız var. Geriye kalan 250 bini 80 binini uluslararası koruma kapsamında almışız, Türkiye’de kalmış. 20 binine de ikamet vermişiz. Geriye kaldı 150 bin. 2016’tan itibaren 150 binden civarında Afgan, yurt dışına düzensiz göçmen olarak kaçmış. Bunların bir bölümü uluslararası rakamlarda var. Karadan kaçanlar uluslararası rakamlarda daha az var.”

“Doğru muhalefet yapılmasını isteriz”

Soylu sığınmacılar konusunda iktidara yüklenen muhalefeti eleştirerek; “Muhalefetin işi muhalefet yapmak. Doğru muhalefet yapmasını isteriz. Dezenformasyon, yalanlarla yapılan muhalefet kutuplaştırır. Göç dalgaları ırkçılık oluşturmaya, yabancı düşmanlığı oluşturmaya meyil eden bir süreci vardır” dedi.


“Suriye’deki, Afganistan’daki, Irak’taki iktidarsızlığın sebebi biz miyiz?” diyen soran Soylu, insanların zengin bölgelere gelmek istedikleri için Türkiye’ye girmeye çalıştıklarını savundu. İçişleri Bakanı şu ifadeleri kullandı:

“Biz tüm ülkelerle karşı karşıyayız. Sudaki bileşik kaplar modeli, insanlarda da bileşik kaplar modeli var. İnsanlar zengin olan bölgeye gelmek isterler. Akdeniz böyle, Anadolu böyle… Bunun üzerinde biz uzun yıllardan beri tedbirini alan kaçak göçe karşı duran bir anlayışı uygulamaya çalışıyoruz.”

Soylu, Türkiye’deki Afgan sığınmacı sayısına dair ise “Toplam 182 bin Türkiye’de kayıtlı Afgan var. Kaçaklarla birlikte toplam 300 bin Afgan olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

“Duvarlar, kuleler, sensörler yapıyoruz”

Yurt dışından gelen göçü önlemek için duvarlar örüldüğünü belirten İçişleri Bakanı Soylu, şu bilgileri paylaştı:


“Son 3 yılda 1 milyon 250 bin sınırlarımızdan Türkiye’ye girmeye çalışan kaçak göçmen engelledik. ABD bunu başaramadı, insanlık dışı uygulamalar ortaya koydu. Bütün mücadeleyi kolluk güçlerimizle, sınır birliklerimizle yürütüyoruz. Biz güney sınırımızda bütün duvarlarımızı yaptık. Doğu sınırımızda 150 kilometre yaptık, 250 kilometreyi de bitiriyoruz, 250 kilometreye de önümüzdeki ay başlıyoruz. O coğrafyada sınır duvarı yapmak çok zor bir şey. Bir taraftan termal kameralar yapıyoruz, sensörlü sistemler yapıyoruz, kuleler yapıyoruz. Bu yıl sonunda itibariyle hepsini tamamlayacağız.”

Türkiye’de bu yıl her 3 üniversite öğrencisinden biri yabancı uyruklu olacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.