Almanya’da Hızlı Covid Testi Polemiği

Almanya virüs ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşamaya devam ediyor. Alman yetkili ve uzmanları, fikir ayrılığına düşüren hızlı COVID testleri bulunuyor. 15 dakika içinde sonuçlanan COVID testleri uzmanlar arasında tartışma konusu oldu.

covıd testi

Koronavirüs hastalığı geçtiğimiz yıllarda Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmış ve tüm dünyayı ani bir şekilde etkisi altına almıştı. Başlangıç yeri Vuhan olan ve tüm dünyayı kasıp kavuran virüs, önce deniz ürünleri ve hayvan pazarındaki insanlarda görülmesiyle dikkat çekerken sonrasında birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı küresel bir salgın haline gelmesiyle dikkat çekmişti. Virüsün küresel bir salgın haline gelmesiyle birlikte pek çok ülke virüse karşı tedbirler almak için kollarını sıvayarak kendi pandemi politikalarını oluşturmaya başladı. Avrupa sınırlarında en çok vaka görülen ülkelerden birisi olan Almanya da tedbirlerini hazırlamış ve uygulamaya başlamıştı.

Almanya’nın salgın için hazırlıklı olduğu ve virüsü 8 sene öncesinden bildiği haber manşetlerinde uzun süre yerini almıştı. Almanya’nın bu denli hazırlıklı olmasının sebebi ise 8 sene önce Robert Koch Enstitüsü’nün de içinde bulunduğu çeşitli bilim kurullarının hazırladığı ve meclise sunduğu rapordan kaynaklıydı. Bu rapor; virüsün nasıl etkilere yol açacağı, hangi yaş grubunda nasıl reaksiyon göstereceği, kaç dalga olacağı ve benzeri şeklinde tahminlerden oluşuyordu.


Almanya virüs ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşamaya devam ediyor. Alman yetkili ve uzmanları, fikir ayrılığına düşüren hızlı COVID testleri bulunuyor. 15 dakika içinde sonuçlanan COVID testleri uzmanlar arasında bir tartışma konusu oluşturdu.

Hızlı COVID testi için fikir ayrılığının oluşmasındaki sebep testin güvenilirliği sorunu oldu. Almanlar, kargo bisikletleri ile sırasız ve randevusuz bir şekilde sokaklarda hiçbir ücret ödemeden COVID testleri olabiliyor. Özellikle insanların yoğunlukla kullandığı bölgelerde sıklıkla bulunan bu bisikletlere coronabikes adı verilmiş.

Coronabikeslar parklar, bahçeler, tren garları, caddeler olmak üzere çeşitli yerlerde insanların karşısına çıkıyor. Test şeklinde hazırlanmış bu alt yapının Alman yetkililer tarafından güvenirliğinin tartışılması da haberlere konu olmuş durumda.

Uzmanların Dikkat Çeken Açıklamaları

Marienhospital Laboratuvar Tıbbi Enstitüsü’ndeki Matthias Orth, bu sistemin absürt ve alışılmadık olduğunu dile getirmiştir. Orth’un açıklamasına göre, coronabikesların yeterince hijyenik olmadığını ve sürücülerinin de yeterli eğitimi almadan iki günde işin başına geçtiğini dile getirmiştir. Orth açıklamasında, mutlaka laboratuvar ortamı ve hijyen bir ortamda COVID testi yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

Asemptomatik vaka adı verilen hastaların tespiti insanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Asemptomatik hastalar, virüsün neden olduğu semptomlar göstermediği için kendilerini sağlıklı zannediyorlar. Asemptomatik hastaların tespitinin mühim olmasının başlıca sebebi ise bu hastaların virüsü yaymasını engellemektir. Almanya’nın hastalık kontrol kurumunun bildirisine göre belirti göstermeden COVID geçiren hastaların yüzde 61’inin bu alt yapı (coronabikes, hızlı testler) kullanılarak tespit edilemediğidir.


Son dakika gelişmelerinde, Bonn Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni çalışmanın sunduğu verilere göre hızlı testler enfeksiyonun yayılmasını ve hasta sayısının çoğalmasını aşıdan daha fazla etkiliyor. Bonn Üniversitesi profesörlerinden biri olan Hans-Martin von Gaudecker açıklamasında, hızlı testler doktor açısından kuşku duyulan bir şey olduğunu fakat halkın sağlığı açısından etkili bir fark yarattığını dile getirdi. Bonn Üniversitesi ve Köln Üniversitesi’nin çalışmaları ise Almanya’nın test ve aşı çalışmalarının ikinci ve üçüncü dalgaya karşı etkin ve büyük rol oynadığı yönünde bilgiler sundu.

Erken Tespit İçin Hız Önemli

İki testin birbirinden ayrı avantajlar sunduğu ortada çünkü bir tanesi hızlı sonuç verirken diğeri ise uzun süren saatler sonucunda sonuç verebiliyor. Kesin ve net sonuç almak için yapılan testlerin belli olması yaklaşık 24 saat kadar sürmesi sebebiyle erken tanı ve tedavi sürecinin başlamasında geç kalınabiliyor. Geç tanının sonucu bazen ölüm olabiliyor.

Almanya COVID sürecinde aşı ve testlere büyük önem veren ve yatırım yapan bir ülke olmuştur. New York Times’ın haberlerine göre, Almanların yüzde 23’ü aşılanmış olsa da devlet halen aşı konusunda yatırım yapmaktan kaçınmıyor. Araştırmacı ve uzmanlar tarafından hızlı testlerin aşılanma bitene kadar devam etmesi gerektiği öneriliyor.

Mevsimlerin değişmesi ile coronabikes testlerinin güvenilirliğini tartışan uzmanlar, buz torbalarına sarılarak sokaklarda gezdirilen testlerin yeteri kadar güvenilir olamayacağından bahsediyor. Uzmanlara göre, değişen hava ile birlikte sıcaklar arttıracak ve coronabikeslar sokaklarda gezerken testlerin bozulma ihtimali söz konusu olacak.

Aşılama ve Testler Her Zaman Yapılmalı

Yeşiller Partisi sağlık politikası uzmanı olan Janosch Dahmen açıklamasında, dünyada her bölgede aynı hız ve seviyede aşı yapılmadığı için bu virüsten kurtulma ihtimalinin uzak olduğuna değinmiştir. Ayrıca Janosch Dahmen açıklamasında, Avrupa genelinde pandemi konusunda belirli kararlar alınamaması ve anlaşmalar sağlanamaması durumunda testlerin insan hayatına halen etkisi olacağından bahsetmiştir.

Test Merkezleri Hızlı Kuruldu Hızlı Kapanıyor

Alman şehirlerinden özellikle Berlin’de hızlı bir şekilde kurulan COVID test merkezleri, insanların aşılanma sayısı artıkça hızlı bir şekilde kapanıyor. Hızlı bir şekilde yapılanan bu test merkezlerinin hızla kapanmasının ve aniden yok olmasının uzmanlarca kötü senaryolara davetiye çıkarabileceği düşünülüyor.


Yeşiller Partisi sağlık politikası uzmanı olan Dahmen açıklamasında, test yapılanmasının biraz geç kurulduğunun lakin üçüncü dalgayı en iyi şekilde atlatmada etkin rol oynadığını dile getirmiştir. The Local’in yayınladığı haberlere göre, Almanya pandemi sürecinde hızlı test ve aşılara yatırımlar yaparak insanlarının sağlığına gerekli özeni göstermiştir. Almanya’nın sergilediği pandemi politikası ve gelişmeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için sozcu.com.tr adresine tıklayabilirsiniz.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.