Çam fıstığı fiyatı çeyrek altını geçti!

Son yıllarda verimi düşen çam fıstığına bir darbe de orman yangınlarından geldi. Muğla’da meydana gelen orman yangınlarında binlerce çam ağacı yok oldu. Çam ağaçları küle dönünce çam fıstığının üretimi de düştü. Muğla’da 1 kilogram çam fıstığı fiyatı çeyrek altını geçerek, 800 lira oldu.

Çam fıstığı fiyatı

Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan ve günlerce devam eden orman yangınlarında binlerce bitki ve hayvan yok oldu. Yangınlardan ormanlık alanlarda elde edilen ürünler de etkilendi. Çam ağaçlarından elde edilen ve pilav, dolma gibi yemek ile helva gibi tatlılarda tercih edilen çam fıstığının fiyatı da çeyrek altını solladı. Muğla’da çam fıstığı, birçok kuruyemiş ve aktarlarda bulunmazken şu anki kilogram fiyatı 800 lira. Çeyrek altın ise 790 lira civarında satılıyor.

Kuruyemiş ve aktar işletmecileri ise çam fıstığının kilosunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını söylüyor. Muğla’nın merkez Menteşe İlçesi’nde 21 yıldır aktarlık yapan Özal Sağlam, çam fıstığının kilogram fiyatının daha da artmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:



— Şu anda çam fıstığının kilosu 800 lira. Muğla’da başka aktarlarda 900 lira. Fiyatının bu kadar pahalı olması ürünün az olduğundan kaynaklanıyor. Muğla’da çam fıstığını aldığımız yerlerde, üretimin az olduğu, ağaçlar da hastalık olduğu, yaşanan orman yangınlarından etkilendikleri söyleniyor. Bir de ekosistemin değişmesi ve çam ağaçlarının yakınına maden ocaklarının da açılmasında ürünlerin verim oranlarının düştüğünü söylüyorlar. İlerleyen zamanlarda da fiyat artacaktır. Elimizde ürün bitip yeniden aldığımızda üzerine 100 lira konmuş bir şekilde alıyoruz.

En ucuz süt 5 lira, bir kilo peynir et fiyatlarıyla yarışıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.