Çin’in tasarlamayı planladığı uzay gemisinin uzunluğunun bir kilometre olacağı belirtildi. Projenin fizibilite raporu için yaklaşık 20 milyon TL ödenek ayrıldı.
Sovyetler Birliği’nin çökmesi uzay yarışına son vermedi. SSCB’nin yerini almaya hevesli olan Çin, uzayı her zamankinden daha fazla Batı dünyası ile mücadele alanı haline getirmeye kararlı görünüyor.
RTL’nin haberine göre, Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfının hazırladığı bir raporda Güneydoğu Asya’nın bu dev ülkesinin uzunluğu bir kilometreyi bulan bir uzay gemisi yapmayı tasarladığından söz edildi.
Rapora göre, “Bu ultra büyük uzay gemisi uzay kaynaklarının gelecekte kullanımı, evrenin sırlarını keşfetme ve yörüngede uzun vadeli bakım çalışmaları için stratejik bir uzay donanımı olarak” düşünülüyor.
Bu projenin yapılabilirlik araştırması için 15 milyon yuan, yaklaşık 20 milyon TL ödenek ayrıldı. Hâlihazıra böyle bir uzay gemisinin gerçekten daha ziyade bilimkurgu alanına girdiğini düşünenler var.
“Gerçekçi değil”
Amerikalı uzay mühendisliği profesörü Michael Lembeck, “Bu, Starship Enterprise’ı (Star Trek) inşa etmek gibi bir şey (…) düşünmesi eğlenceli, günümüz teknoloji seviyesi için gerçekçi değil” dedi.
“Ölçek sorunları”
RTL’nin aktardığına göre, projeyi daha az şüpheyle karşılayanlar da var. Bir eski NASA çalışanı olan Mason Peck ise, “Buradaki sorunları aşılmaz olarak değil de daha ziyade ölçek sorunları olarak tanımlarım” dedi.
Mason Peck, teknik zorluklardan daha ziyade malî sorunlardan söz ederek, “Boyu sadece 110 metre olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 84 milyar avroya mal oldu” diye ekledi.
Daha büyük uzay istasyonları ve şehirler uzun zamandır bilim kurgu hikayelerinin ana malzemeleri arasında. Dünya ve Ay arasında yaşamakla ilgili popüler kültürü dolduran kavram ve fikirlerden bazıları ve konuyla ilgili daha ciddi tartışmalar Gerald O’Neill’ın 1976’da yazdığı “The High Frontier: Human Colonies in Space” adlı kitaba kadar uzanabilir.
O’Neill, simüle yerçekimi oluşturmak için dönen ve LaGrangian noktalarında bulunabilecek üç güneş enerjili tasarım öneriyor.
Amazon ve Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, O’Neill’ın kitabından büyük ölçüde ilham aldı ve insanlığın ağır sanayisinin önemli bir kısmını Dünya’dan uzaya taşımak için kendi vizyonunu tasarlarken üzerine çizdi.
Bezos, bu tür faaliyetlerin Dünya üzerindeki çevresel etkisini azaltmak amacıyla uzay istasyonlarının ve fabrikaların Ay’dan ve asteroitlerden çıkarılan kaynakların tükendiğini hayal ediyor.
Eğer Çin, O’Neill ve Bezos’un vizyonuna daha çok benzeyen bir uzay programına doğru bir hamle yaparsa, umalım da yaratabileceği tüm uzay çöplerini takip etsinler.
Çin’in uzaydaki artan aktivitesi, son yıllarda harcanan roketlerin ve hatta daha önceki küçük bir uzay istasyonunun dünyaya düşmesiyle dikkatleri üzerine çekmişti.