Çin dev bir uzay gemisi tasarlıyor: Uzunluğu bir kilometre olacak!

Çin’in tasarlamayı planladığı uzay gemisinin uzunluğunun bir kilometre olacağı belirtildi. Projenin fizibilite raporu için yaklaşık 20 milyon TL ödenek ayrıldı.

çin uzay gemisi

Sovyetler Birliği’nin çökmesi uzay yarışına son vermedi. SSCB’nin yerini almaya hevesli olan Çin, uzayı her zamankinden daha fazla Batı dünyası ile mücadele alanı haline getirmeye kararlı görünüyor.

RTL’nin haberine göre, Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfının hazırladığı bir raporda Güneydoğu Asya’nın bu dev ülkesinin uzunluğu bir kilometreyi bulan bir uzay gemisi yapmayı tasarladığından söz edildi.


Rapora göre, “Bu ultra büyük uzay gemisi uzay kaynaklarının gelecekte kullanımı, evrenin sırlarını keşfetme ve yörüngede uzun vadeli bakım çalışmaları için stratejik bir uzay donanımı olarak” düşünülüyor.

Bu projenin yapılabilirlik araştırması için 15 milyon yuan, yaklaşık 20 milyon TL ödenek ayrıldı. Hâlihazıra böyle bir uzay gemisinin gerçekten daha ziyade bilimkurgu alanına girdiğini düşünenler var.

“Gerçekçi değil”

Amerikalı uzay mühendisliği profesörü Michael Lembeck, “Bu, Starship Enterprise’ı (Star Trek) inşa etmek gibi bir şey (…) düşünmesi eğlenceli, günümüz teknoloji seviyesi için gerçekçi değil” dedi.

“Ölçek sorunları”

RTL’nin aktardığına göre, projeyi daha az şüpheyle karşılayanlar da var. Bir eski NASA çalışanı olan Mason Peck ise, “Buradaki sorunları aşılmaz olarak değil de daha ziyade ölçek sorunları olarak tanımlarım” dedi.

Mason Peck, teknik zorluklardan daha ziyade malî sorunlardan söz ederek, “Boyu sadece 110 metre olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 84 milyar avroya mal oldu” diye ekledi.


Gerald O'Neill
Bir uzay yerleşimi için O’Neill’in Stanford Torus konseptinin bir örneği. (NASA)

Daha büyük uzay istasyonları ve şehirler uzun zamandır bilim kurgu hikayelerinin ana malzemeleri arasında. Dünya ve Ay arasında yaşamakla ilgili popüler kültürü dolduran kavram ve fikirlerden bazıları ve konuyla ilgili daha ciddi tartışmalar Gerald O’Neill’ın 1976’da yazdığı “The High Frontier: Human Colonies in Space” adlı kitaba kadar uzanabilir.

O’Neill, simüle yerçekimi oluşturmak için dönen ve LaGrangian noktalarında bulunabilecek üç güneş enerjili tasarım öneriyor.

Amazon ve Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, O’Neill’ın kitabından büyük ölçüde ilham aldı ve insanlığın ağır sanayisinin önemli bir kısmını Dünya’dan uzaya taşımak için kendi vizyonunu tasarlarken üzerine çizdi.

Bezos, bu tür faaliyetlerin Dünya üzerindeki çevresel etkisini azaltmak amacıyla uzay istasyonlarının ve fabrikaların Ay’dan ve asteroitlerden çıkarılan kaynakların tükendiğini hayal ediyor.

Eğer Çin, O’Neill ve Bezos’un vizyonuna daha çok benzeyen bir uzay programına doğru bir hamle yaparsa, umalım da yaratabileceği tüm uzay çöplerini takip etsinler.


Çin’in uzaydaki artan aktivitesi, son yıllarda harcanan roketlerin ve hatta daha önceki küçük bir uzay istasyonunun dünyaya düşmesiyle dikkatleri üzerine çekmişti.

NASA: Requiem süpernova patlaması 2037’de Dünya’ya ulaşabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.