Son bir ayda mutfak harcaması 122 TL arttı, gıda enflasyonu 2,5 yılın zirvesine çıktı!

Son bir ayda mutfak harcaması 122 TL daha arttı. Gıda enflasyonu ise 2,5 yılın zirvesine çıktı! Yurt içinde enflasyon Ağustos ayında %19,25’e yükselerek son Nisan 2019 sonrası zirveyi gördü ve TCMB’nin faizi %18’e indirmesiyle beraber TL’nin reel getirisi de eksiye düştü.

Gıda enflasyonu

Türk İş, aylık olarak hazırladığı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu bugün yayımladı. Federasyonun raporuna göre açılık sınırı Eylül ayında 3 bin 49 TL’ye yükseldi, yani günlük olarak bu tutar 102 TL’ye tekabül ediyor. Yoksulluk sınırı ise 9 bin 931 TL’ye yükseldi. 2020’nin Eylül ayına göre değişime baktığımızda;

Açlık sınırı 2 bin 448 TL, yoksulluk sınırı 7 bin 973 TL idi.


Gıda enflasyonundaki değişim ise;

Eylül 2020’de 4 kişilik bir ailenin mutfak harcamasının yıllık ortalama artış oranı %13,45 iken Eylül 2021’de 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre %4,18 oranında artış gösterdi ve %19,58’e yükseldi. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı %24,56 oldu. Bu oran son 2,5 yılın da zirvesi oldu.

Federasyonun hesaplamasına göre, 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 122 TL, yılbaşına göre 459 TL ve geçen yıla göre 601 TL arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 398 TL ve yıllık bin 959 TL arttı.

Enflasyon öncü göstergesi olarak izlenen bu raporda gıda fiyatlarındaki artış oldukça yüksek ve ÜFE’nin de %45 üzerinde olması tüketici fiyatlarındaki artışın devam edeceğini gösteriyor.

TCMB, faiz politikasında gıda ve enerji harcamalarını hariç tutarak çekirdek enflasyonu gösterge olarak alındığını belirtmiş ardından bu orana göre (son ayda çekirdek TÜFE %16,76 idi) faizi 100 bp indirmişti.

enflasyon tüik

Avrupa Merkez Bankası’ndan “Enflasyon daha da artacak” uyarısı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun sonbaharda daha da yükselmesini beklediklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nin “Parasal Diyalog” oturumuna video konferans yöntemiyle katıldı.


Avrupa’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama kampanyalarının başarılı biçimde yürütülmesi neticesinde kısıtlamaların yumuşadığını anımsatan Lagarde, ekonomik toparlanmadın hız kazandığını ifade etti.

Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2,2, büyüdüğünü anımsatarak, yılın ikinci yarısında da güçlü büyüme beklediklerini, ekonomik faaliyetin yıl bitimine kadar salgın öncesi seviyeleri aşmasını beklediklerini vurguladı.

Belirsizlik sürüyor

Euro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 5, 2022’de yüzde 4,6, 2023’te ise yüzde 2,1 büyümesini öngördüklerine işaret eden Lagarde, “Büyüme görünümü büyük ölçüde salgının gelişimine bağlı durumda ve belirsizliğini sürdürüyor.” diye konuştu. Lagarde, “Euro Bölgesi enflasyonu ağustosta yüzde 3’e yükseldi. Enflasyonun sonbaharda daha da yükselmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki yükselişi büyük ölçüde “geçici” olarak görmeye devam ettiklerini belirten Lagarde, petrol fiyatlarındaki güçlü artış, Almanya’daki KDV indiriminin kalkması, malzeme ve ekipman kıtlığından kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu yukarı çektiğini anlattı.

Lagarde, gelecek yıl içinde enflasyonu yükselten faktörlerin etkilerini giderebileceğini belirtti. ECB’nin 2021’de yüzde 2,1, 2022’de yüzde 1,7, 2023’te yüzde 1,5 oranında enflasyon beklediğini anımsatan Lagarde, kısıtlamaların sıkılaşması ve ekonomik aktiviteyi etkilemesi durumunda enflasyonun öngördüklerinden daha düşük olabileceğini söyledi.

Lagarde, “Sürekli yüksek enflasyon, beklenenden daha yüksek ücret talepleriyle sonuçlanabilir.” diye konuştu.

Euro bölgesinde enflasyon 10 yılın zirvesinde!

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) son verilerine göre, Euro Bölgesi’nde, ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 3’le son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.


Enflasyon, ağustos ayında Polonya, Litvanya ve Estonya’da yüzde 5, Macaristan’da yüzde 4,9, Belçika’da yüzde 4,7 seviyesinde ölçüldü. Bu oran, Almanya’da yüzde 3,4, İspanya’da yüzde 3,3, İtalya’da yüzde 2,5 ve Fransa’da yüzde 2,4 oldu.

Ekonomist Atilla Yeşilada: TL için zor bir kış olacak; kışın akıl almaz bir fiyat patlaması yaşanacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.