Seçim anketi: Erdoğan kaybediyor, Millet İttifakı önde, MHP baraj altında!

Yön Eylem Sosyal Araştırma’nın seçim anketi çalışmasına katılan seçmenlerin çoğunluğu, ülkenin kötü yönetildiğini belirterek erken seçim yapılmasını istedi. Seçmenlerin yüzde 56,9’u “Erdoğan’a asla oy vermem” dedi. Verilere göre Millet İttifakı önde, MHP ise baraj altında kalıyor! İşte detaylar…

seçim anketi

Seçim anketi: Millet İttifakı önde, MHP baraj altında!

Yön Eylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 27 ilde, 3 bin 40 kişi üzerinde yapılan seçim anketi kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurttaşların çoğunluğunun Erdoğan’a oy vermeyeceğini ortaya koydu. Yurttaşların yüzde 56,9’u “Asla oy vermem” yüzde 32,6’sı, “Kesinlikle oy veririm” derken yüzde 8,1’i kararsız olduğunu, yüzde 2,4 de oy kullanmayacağını söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 41’i ülkenin acil çözülmesi gereken sorunlarının başında ekonomik krizin geldiğini ifade etti. Bunu, yüzde 17,2 ile sığınmacılar, yüzde 16,4 ile işsizlik, yüzde 11,4’le de salgın takip etti.


Yön Eylem Araştırma Merkezi, daha önce oluşturulan Türkiye Siyaset Panelistleri ile 27 ili kapsayan bir araştırma yaptı. Büyük çoğunluğunu 25-44 yaş aralığındaki seçmenlerin oluşturduğu yurttaşlara, seçim başta olmak üzere güncel konulara ilişkin görüşleri soruldu.

AKP’nin oyu yüzde 25,8

Seçmenler, “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz” sorusuna, şu yanıtları verdi: “AKP yüzde 25,8, CHP yüzde 21,9, HDP yüzde 8,5, MHP yüzde 6,1, İyi Parti yüzde 11,6, Saadet Partisi 0,8, Gelecek Partisi 0,5, DEVA 1,2, diğer 3,5, kararsızlar 10,7, oy kullanmayacak 9,4.”

anket
Seçim anketi: Kararsızlar dağıtılmadan

Seçim anketi: Kararsızlar dağıtılınca çıkan sonuçlar

Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra ise oy dağılımları şöyle oldu:

“AKP yüzde 31,5, CHP yüzde 27,1, HDP yüzde 10,3, MHP yüzde 8,2, İyi Parti yüzde 14,7, Saadet Partisi 1,1, Gelecek Partisi 0,6, DEVA 1,7, TİP 0,6, Memleket Partisi 0,6, diğer 3,6.”

anket
Seçim anketi: Kararsızlar dağıtılınca

Millet İttifakı önde!

“AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na mı, CHP ve İyi Parti’den oluşan Millet İttifakı’na mı oy verirsiniz?” sorusuna, seçmenlerin yüzde 36,7’si “Millet İttifakı” yüzde 34,7’si de “Cumhur İttifakı” yanıtını verdi. İttifaklar dışında bir partiye oy vereceklerin oranı, yüzde 16,1 olurken yüzde 9,4 oy kullanmayacağını, yüzde 3,1 de kararsız olduğunu söyledi.

Seçmenlerin yüzde 46,6’sı meclis çoğunluğunu muhalefetin, yüzde 40,2’si de Cumhur İttifakı’nın kazanacağını inandığını bildirdi. Araştırma, seçmenlerin yüzde 59,7’sinin ülkenin kötü yönetildiğini, yüzde 23,6’sının iyi yönetildiğini, yüzde 15,3’ünün de “ne iyi ne kötü yönetildiğini” düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 55,2’si erken seçim yapılmasını, yüzde 38,3’ü yapılmamasını isterken yüzde 4,6 da kararsız olduğunu ifade etti.


Seçim anketi: İttifakların oy dağılımı

seçim anketi ittifak
Seçim anketi: İttifakların oy dağılımı

Seçimlerde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 32,6’da kalırken yüzde 56,9, “Asla oy vermem” dedi. Yüzde 8,1 de görüşünü, “Verebilirim de vermeyebilirim de” şeklinde ifade etti.

erdoğan oy

Seçmenlere, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda destekleyecekleri adaylar da soruldu. Buna verilen yanıtlar şöyle: Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,6, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 30,4, Selahattin Demirtaş yüzde 12,7, kararsızlar yüzde 3,5, oy kullanmam yüzde 15, cevapsız yüzde 1,8. Yurttaşların ikinci tur tercihleri ise şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu. Erdoğan’ın ilk tura göre oyu yüzde 34,7’ye gerilerken muhalefet adayını destekleyeceklerini söyleyenlerin oranı, yüzde 50,4 oldu. Yüzde 6,5 oy kullanmayacağını, yüzde 6,9 da kararsız olduğunu ifade etti.

cumhurbaşkanı seçim anketi

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda, Erdoğan’ın rakiplerinin kim olacağının oy oranlarını çok etkileyeceği de görüldü. Bu soruya verilen yanıtlar şöyle:

►Erdoğan yüzde 38,6, Kılıçdaroğlu 42,9

►Erdoğan yüzde 37,2, Akşener 45,6

►Erdoğan yüzde 37,8, İmamoğlu 48,5

►Erdoğan 34,8, Yavaş 53,8

cumhurbaşkanı adayları

Seçmen, iktidardan memnun değil!


Seçmenler araştırmada hükumetin icraatlarını beğenmediklerini de dile getirdi. Yüzde 79,1’i mülteci politikalarının, yüzde 58,1’i afetlerle mücadelenin, yüzde 56,2’si felaketzedelere yardımın eksik ya da yanlış olduğunu dile getirirken yüzde 62,3’ü ise yurttaşa IBAN verilmesine karşı çıktı. Yüzde 53,3’ü Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifa etmesi gerektiğini, yüzde 60,7’si de devletin sorun çözme kapasitesinde büyük aşınma olduğunu söyledi.

Seçim anketi: Kararsız ve protesto seçmenin yüzde 30’u AKP kaynaklı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.