Sigara içen korona hastalarının hastaneye yatma ve ölüm ihtimalleri daha yüksek

Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma, sigara içen insanların Covid-19 hastalığı sebebiyle hastaneye yatma ve ölme ihtimallerinin sigara kullanmayanlardan çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.

sigara korona

Araştırma: Sigara içen korona hastalarının hastaneye yatma ve ölüm ihtimalleri daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre sigara içen insanların Covid-19 nedeniyle hastaneye yatma ve ölme olasılığı sigara kullanmayanlardan çok daha yüksek. Bilim insanları, hastalığın sigara kullananlar üzerindeki etkilerine dair kanıtlar olduğunu ifade etti.


Temmuz 2020’de yayınlanan bir araştırmada, sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla Covid-19’a yakalanma ihtimalinin çok daha az olduğu iddia edilmişti. Ancak bu araştırma, yazarlarının tütün şirketleri ile bağlantısı olduğu ortaya çıktıktan sonra 2021 başlarında geçersiz sayılmıştı.

Yapılan yeni araştırma ise Oxford Üniversitesi tarafından yürütüldü ve pazartesi günü Thorax isimli akademik dergide yayınlandı. Araştırmacılar, sigara içenlerin de dahil olduğu verileri hastaneye yatma ve ölüm oranlarıyla karşılaştırdı.

Hastaneye yatma riski %80 daha fazla

Yapılan analizler sonucunda da sigara içen insanların hastaneye yatma ihtimallerinin sigara içmeyenlerden %80 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Yazarlar bununla ilgili, “Elde ettiğimiz sonuçlar, sigara içmenin Covid-19 riski üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu bize gösterdi” ifadelerini kullandı.


Oxford’dan baş araştırmacı olan Dr. Ashley Clift de çalışma ile ilgili şu ifadeleri kullandı:: “Sonuçlarımız, sigara içmenin tıpkı kalp hastalıkları, farklı kanserlerde olduğu gibi Covid-19’a da yakalanma riski ciddi derecede artırdığını gözler önüne seriyor Bu da şu anın sigarayı bırakmak için en iyi zaman olduğunu gösteriyor.”

Grip-AIDS-Covid gibi bulaşıcı hastalıklarda genel beslenme önerileri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.