Akaryakıt zamlarına vatandaştan tepki: Zamlar böyle giderse benzini de koklayarak alacağız!

Akaryakıta üst üste gelen zamlardan sonra vatandaş isyan etti: “Zamlar böyle giderse benzini de ekmeği de koklayarak alacağız. Ben bu fiyata nasıl yakıt alıp, para kazanıp, evime ekmek götüreceğim?”

Akaryakıt zamlar

Türk Lirasının dolar ve diğer yabancı paralar karşısında her geçen gün erimesi, artan ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyonla boğuşan vatandaşlar, akaryakıtta üst üste gelen zamlarla isyan etme noktasına geldi.

Son gelenler zamlarla İstanbul’da benzinin litre fiyatı 7.96, motorininki 8.16 lira olmuştu.


Sosyal medya da motorine gelen zamlara isyan eden bir vatandaşın videosu, gündem oldu ve çokça paylaşıldı. #Hep50Liralık etiketi sosyal medyada ilk sıralara yerleşti.

Düzce’de de servis minibüsü ve ticari taksi esnafı son günlerde yapılan akaryakıt zamlarına isyan ederek araçlarıyla trafik kapattı.

SÖZCÜ muhabirleri de vatandaşların nabzını tuttu, yurdun çeşitli noktalarında akaryakıt zamlarıyla ilgili vatandaşların düşüncelerini sordu.

İSTANBUL

“400 liraya dolan depo, 450’ye doluyor”

Kemal Demir (şoför): Söylenecek pek fazla bir şey yok. Gidişat çok kötü. Daha önce 400’e doluyordu depo, şu an 450 liradan aşağıya dolmuyor. Sadece akaryakıta değil neredeyse bütün ürünlere zam geldi. Vatandaşlar artık belini doğrultamıyor.

“Gezinti için değil, mecburiyetten kullanıyorum”

Erkan Sırel (şoför): Arabaya LPG taktırmayı ekonomik görenlerin aksine ben ekonomik bulmuyorum. Çünkü kat kat fazlası acı bir şekilde çıkıyor. Çünkü geçmişte yaşadık. Şu an depoyu fulledim. Depo 290-300 arası alıyor, zamların ardından 45-50 lira bir fark oldu.

Ben TIR şoförüyüm, kendi TIR’ıma 6-7 bin liralık mazot alınca bunlar ufak rakamlar olarak kalıyor. Seçim zamanları geldiği zaman fiyatlara iyileştirme yapıyorlar, tekrar başa dönüyorlar.

Ben arabamı tamamıyla mecburiyet olarak kullanıyorum, gezinti olarak  kullanmıyorum. Kızım üniversiteyi kazandı. Onu okutmaya çalışacağım, geçim çok zor ama mücadele ediyoruz.

“100 liralık benzin 3 gün gidiyor”

Cüneyt Erdal (Güvenlik): Geçen hafta LPG’yi 160 liraya dolduruyordum şimdi 210 liraya fulledik. 100 liralık benzin alıyorum 3-4 gün gidiyor. Zamların daha da artacağını düşünüyorum, o yüzden bugünden aldım belki 1 lira daha fazla zam gelirse belki biraz kârımız olur.

“Yakında benzini koklayarak alacağız”

Selahattin Uğur (İnşaatçı): Memleketin hali belli. Eskiden 100 liraya depoyu dolduruyordum şimdi yarısını zor dolduruyor. Zamlar durmuyor biz de yıkılana kadar devam diyoruz. Zamlar böyle giderse benzini de ekmeği de koklayarak alacağız.


GAZİANTEP

“Memleket sosyal patlamaya doğru gidiyor”

Oktay Bakkaloğlu (Emekli): Tüm zamlar olduğu gibi akaryakıta gelen zamlar da hayatımıza tabii ki olumsuz yansıdı. Her zam bütçemizi daha fazla sarsıyor. Maalesef, memleket sosyal patlamaya doğru gidiyor. Eskiden petrole girdiğimde depoyu fuller çıkardım. Şimdi 50 TL’lik yakıt ile yetiniyorum.

“Evime nasıl ekmek götüreceğim”

Murat Tanrıöver (Taksici): Geçen yıl eylül ayında zam yapılmadan önce 240 TL’ye depomu doldururken, şu anda 450-470 TL’ye doluyor. İndirimli bazı akaryakıt firmalarından bir yıl önce firmalarda 5 liraya 470’e yakıt alırken şu an 8 lira 30 kuruştan bahsediyoruz. Tam iki katı. Ben bu fiyata nasıl yakıt alıp, para kazanıp, evime ekmek götüreceğim?

DENİZLİ

“Kış gününde motora biniyorum”

İsmail Seçen (İşsiz): Daha yeni işten çıkarıldım. Motosiklete 20 liralık yakıt alıyorum daha fazlasını alamıyorum. Depo dolmuyor. Bununla da bir iki gün anca idare ediyorum. Arabayı almaya korkuyorum. O yüzden kış gününde motor biniyorum.

“Zamlardaki hızı takip edemiyoruz”

Bayram Karadoğan (Kamyon şoförü): Akaryakıta gelen zamlar bizi çok etkiliyor. Akaryakıt genel masrafta çok büyük yer tutuyor. Ben kamyon şoförüyüm. Yakıt giderimiz çok. Kamyon su gibi mazot tüketiyor. Şimdi mazotun fiyatı ne kadar bilmiyoruz. Bir şoför olarak yakıtın fiyatını bile bilemiyoruz. Nasıl takip edeceksin? Akşamdan sabaha fiyat değişiyor. Bu özel aracım, mecburen bunu da kullanıyoruz. Bakımını yaptırıyoruz.

MERSİN

“Eski zamları arar olduk”

İsmini vermek istemeyen bir motokurye: “Akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Devletimizin buna bir dur demesi lazım. Durumu iyi olan insanların umurunda olmuyor zamlar ama olan dar gelirli vatandaşlara oluyor. Eski zamanları arar olduk, eskiden böyle değildi. 10 liralık yakıt aldım ama yetmiyor, 1 litre yakıtla şimdi paket servise gideceğim yeniden benzin istasyonuna geleceğim.”

“Zamlar bir an önce durmalı!”

Eşref Temel (Taksici): “25 senedir taksicilik yapıyorum, hep zam görüyoruz. Her gelen hükümet zam yapıyor alıştık artık. Maaşımız yetmiyor ama yetiştirmeye çalışıyoruz. Her gün yaklaşık 100 lira akaryakıt alıyorum, aylık 3 bin lira yapıyor ortalama.  Zamların bir an önce durması lazım aksi takdirde bizim maaşlarımıza da zam yapmaları lazım. Böyle devam etmez.”

KONYA

“Mecbur kalmasak arabaya binmeyeceğiz artık”

Serhat Akın (30) (Emlakçı): “Vatandaş olarak her gün yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Benzin ve mazota da son günlerde üst süte zam geldi. Mecbur kalmasak arabaya dahi binemeyeceğiz artık. Bütçemizi gerçekten çok zorluyor. Eskiden 300 liraya doldurduğum depom şimdi yarıya kadar anca doluyor. 50 liralık benzin alsak ibre neredeyse yerinden oynamıyor. Bu zamlara bir çare bulunmalı artık.”

“Kazandığımız, giderlerimize yetmiyor”


Davut Baş (33) (Berber): “Son gelen zamlardan sonra arabaya binmeye korkar olduk. Her gün gıdaya ve enerjiye de zam geliyor. Kazandığımız giderlerimizi karşılamıyor artık. 50 liralık benzin kalmadı. Depomu en son ne zaman doldurdum bilmiyorum. Benzin göstergesine bakmaya korkar olduk. Parası olanın cebine dokunmayabilir ama biz kazancı fazla olmayan insanlar ne yapacak? Zamlardan bıkar olduk artık.”

415 taşıtı olan Cumhurbaşkanlığı için 29 araç daha!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.