Dünya kararıyor: 20 yıllık verilerin sonuçları korkutucu!

New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları tarafından yapılan araştırmada Küresel Isınma nedeniyle Dünya’nın ışığı yansıtma gücünün azaldığı ortaya çıktı. Son 20 yıllık verilerin sonuçları korkutucu!

dünyanın kararması albedo

Gezegenimiz sürekli kararıyor! Bilim insanlarına göre bu keşif, iyiye işaret değil. ABD’deki New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, uydu ölçüm verilerinin yanı sıra dünya tarafından Ay yüzeyine yansıyan ışığı analiz etti ve aniden dünyanın albedosunun önemli ölçüde azaldığını ve gittikçe koyulaştığını tespit etti.

New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, Ay’ı aydınlatan dünya ışığını gözlemleyerek Dünya’nın yansıtma gücünü ölçtüler. Çalışma için 1998’den 2017’ye kadar yaklaşık 20 yıllık veri toplandı.


Ölçümler, Dünya’nın 1998’e kıyasla metrekare başına yaklaşık yarım watt daha az ışık yansıttığını gösterdi. Bu, Dünya’nın yansıtma gücünde yüzde 0,5’lik bir azalmaya eşdeğer.

Güneş’ten aldığının yüzde 30’unu yansıtıyor

Gezegenimiz şuan, kendisine ulaşan Güneş ışığının yaklaşık yüzde 30’unu yansıtma gücüne sahip. Dünya’nın parlaklığı, hem ona ulaşan Güneş ışığının miktarına hem de gezegenin yansıtıcılığına bağlı. Ancak küresel ısınmaya bağlı okyanus ısınmaları, daha az parlak bulut üretilmesine, bu da  daha az Güneş ışığının uzaya geri yansımasına neden oluyor.

Şimdi araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı ölçümler yapılması için çağrıda bulunuyor. Önceki araştırmalarda ısınan bir gezegenin daha büyük bir yansıtma yaratacağı ve böylece ısınmanın bir kısmını azaltacağı umulmuştu. Ancak sonuçlara göre ışığın azalması, ısınmayı azaltmak yerine artırıyor. Bu da gezegenin geleceği için daha büyük bir tehlike anlamına geliyor.

Dünya’nın kararması buzul çağı mı, yoksa daha fazla ısınma mı getirir?

Buzul çağı

Dünya’nın kararması, havanın daha da soğuyacağı, hatta Dünya’nın bir buzul çağına gireceği anlamına mı geliyor? Aslında, aksine, yeryüzünün kararması sadece soğuk olmayacak, aynı zamanda yüksek sıcaklık getirecektir. Günlük hayatımızda da bu deneyime sahibiz: Nesne ne kadar karanlıksa, güneşin ısısını çekmek o kadar kolaydır. Örneğin, siyah kıyafetler giymek beyaz kıyafetlerden daha kolaydır ve aynı şey dünya için de geçerlidir.


Yeryüzünün yaydığı ışığın çoğu güneş ışığı yansıtıldığı için, kararırsa veya albedo azalırsa, uzaya geri yansıyan güneş ışığı azalır ve dünya tarafından emilen güneş ışığının ısısı artar, böylece küresel sıcaklık artar. Karbondioksit emisyonlarının neden olduğu sera etkisi zaten tedirgin edici boyutta. Emilen güneş ışığı artarsa, küresel ısınma daha da hızlanacak ve büyük felaketlere neden olabilecek.

Albedo nedir? Yansıtabilirlik ya da Albedo, yüzeylerin yansıtma gücü; veya bir yüzeyin üzerine düşen elektromanyetik enerjiyi yansıtma kapasitesi. Genel olarak güneş ışığını yansıtma kapasitesi için kullanılır. Albedo, cismin yüzey dokusuna, rengine ve alanına bağlı olarak değişir.

Albedo nedir

Dünya’nın kararması fenomeni neden oluşuyor?

İklim ısınmasının nedeni olduğu ortaya çıktı. Gezegenimize uzaydan bakarsak, güzel mavi bir gezegen olduğunu, hakim renklerin mavi deniz ve beyaz bulutlar olduğunu ve daha sonra biraz kara ile noktalı olduğunu görürüz. Okyanus, bulutlar ve buz çok fazla güneş ışığını yansıttığı için Dünya’nın güneşten kazandığı ısıyı azaltmaktadır.

Küresel sıcaklık genel olarak yükseldiğinde, yeryüzündeki parlak bulutlar giderek daha az hale gelir, kutuplardaki ve buzullardaki buz ve karların erimesiyle birleştiğinde, yeryüzündeki “beyaz alanın” toplam alanı küçülür ve güneş ışınları yeryüzü tarafından daha fazla emilir. Örneğin, çalışmalar doğu Pasifik üzerindeki bulut örtüsünün sürekli olarak azaldığını ve buradaki deniz suyu sıcaklığının yıllar içinde arttığını ortaya koymuştur.


Daha sıkıntılı olan, bu etkinin dünyayı daha sıcak hale getiriyor olması ve daha sonra bulutların azalmasını, buz ve karın erimesini yoğunlaştırarak dünyayı daha da karartacak bir kısır döngü oluşturabileceği yönünde. Geçmişte, bilim insanları küresel ısınmayı incelerken, sıcaklıktaki artışın gökyüzündeki bulut miktarını artıracağını ve albedoyu artıracağını ve böylece küresel ısınmanın etkisini belirli bir ölçüde hafifleteceğini düşündüler. Ancak, mevcut bulgular bu umudun tükendiğini gösteriyor.

Astroloji: 4 – 10 Ekim haftalık burç yorumları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.