Ekrem İmamoğlu: Değişimin yerelden başlayacağını tüm dünyaya kanıtlayacağız

The Economist dergisinin düzenlediği 5. Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sınırları, kültürleri ve hatta sorunları paylaşıyoruz. O zaman neden bu yükü birlikte omuzlamayalım? Bu sayede değişimin yerelden başlayacağını tüm dünyaya kanıtlayabileceğiz.

Ekrem İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra merkezli “The Economist” dergisi tarafından düzenlenen “5. Sürdürülebilirlik Zirvesi”ne katıldı. İmamoğlu; Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, Yunanistan Belediyeler Birliği (KEDE) Başkanı ve Trikala Belediye Başkanı Dimitris Papastergiou ile WIND Hellas Kurumsal İlişkilerden Sorumlu İcra Direktörü George Tsaprounis’un yer aldığı zirveye, çevrimiçi katılım sağladı.

Zirvede, “Kovid-19 dönemi sonrası sürdürülebilir şehirler” konusu ele alındı. Zirve katılımcısı konuklara; “Şehirler, sürdürülebilirliğin sağlanmasında ulusal hükümetin oynayamayacağı hangi rolü oynayabilir” ve “Şehir düzeyinde uluslararası iş birliği, iklim değişikliğine yönelik küresel çabaları nasıl geliştirebilir” soruları yöneltildi.


“Askıda fatura çığır açtı”

Pandeminin, sosyal ve ekonomik kalkınmayı pek çok düzeyde engellemiş olmasına vurgu yapan İmamoğlu, Covid-19 sürecinde temel ihtiyaçların sağlanmasına yönelik çalışmalara yönelmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. “Askıda Fatura” uygulamasının küresel anlamda çığır açan dijital dayanışma kampanyası olduğunu belirten İmamoğlu, “Bu anlamda pandemi hem İstanbulluları birbirine yaklaştırmış hem de kentsel dayanışmayı artırmıştır” diye konuştu. Pandemi sırasında artan yoksulluk biçimleriyle mücadele etmek için istihdam yaratmaya odaklandıklarına vurgu yapan İmamoğlu, “İBB’nin yeni kurulan ‘Bölgesel İstihdam Merkezleri’, yaklaşık 20 bin İstanbulluya iş buldu” bilgisini paylaştı.

“Merkezi yönetimler tek başlarına sorunları aşamaz”

Merkezi hükümetlerin yerel gündem ile yeterince entegre olmadıklarını ifade eden İmamoğlu, “2007 yılından bu yana kentlerde yaşayanların sayısının tarihte ilk kez kırsal kesimde yaşayanları geride bıraktığını biliyoruz. Bu gerçek bize, şehirlerin artık her zamankinden daha karmaşık hale gelen en acil küresel zorlukların hem aktörleri hem de kurbanları olduğunu göstermektedir.


Bu nedenle merkezi yönetimler artık makro düzeydeki politikalarla bu karmaşık sorun ağını tek başlarına aşabilecek durumda değiller. Yerel yönetimler, her gün sokağa çıkan, insanlarla ve sorunlarla ilk elden yüzleşenlerdir. Bu nedenle her zaman yerelin bilgisiyle kişiye özel çözümler üretmemiz gerekecektir. İnsanları her bir yerel eyleme entegre etmek için onları dinlemeli ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi yerelleştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Neden bu yükü birlikte omuzlamayalım?”

“Pandemi deneyiminin ve iklim krizinin neden olduğu aşırı hava koşullarının artışı, gezegenimizin öfkesine karşı insanlık olarak ne kadar küçük olduğumuzu bize gösterdi” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

* Ancak olumlu bir açıdan bakarsak, birlikte hareket ettiğimizde ne kadar güçlü olabileceğimizi de göstermektedir. Bu günlerde herkes güvende olana kadar, kimsenin güvende olmadığına tanık olmaktayız. Bu bağlamda, şehir diplomasisi hayati bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, özellikle ‘C40′, ‘Urban 20′ ve ‘Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi’ gibi uluslararası ağlar aracılığıyla, diğer şehirlerle yakın çalışmaya özel önem veriyoruz.


* En son İstanbul ve Balkan şehirleri arasında ortak bir girişim başlattık. Bunun dünyanın geri kalanı için eşsiz bir örnek olacağına inanıyorum. Sınırları paylaşıyoruz, kültürleri paylaşıyoruz ve hatta sorunları paylaşıyoruz. O zaman neden bu yükü birlikte omuzlamayalım? Bu sayede değişimin yerelden başlayacağını tüm dünyaya kanıtlayabileceğiz.

Erdoğan’dan ekonomi değerlendirmesi: Artılarımız eksilerimizden kıyas edilemeyecek kadar fazla, hakkımızın teslim edilmesini bekliyoruz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.