İstanbul’da enflasyon 3 yılın zirvesinde!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eylül ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini yayımladı. İstanbul’da perakende fiyatlar Eylül’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,77 arttı. Böylece yıllık enflasyonda 3 yılın zirvesi kaydedildi.

istanbul'da enflasyon

Aylık olarak ise fiyatların yüzde 2,22 arttığı görüldü.

Üretici fiyatları açısından bir gösterge olarak kabul edilen toptan eşya fiyatlarında ise Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,72’lik artış yaşandı.


Toptan eşyalarda aylık fiyat artışı ise yüzde 2,9 oldu.

Uluslararası ekonomi kuruluşlarından Türkiye için yeni tahminler

Standard Chartered, paylaştığı bir araştırma raporuyla Türk ekonomisi için tahminlerini güncelledi. Banka büyüme ve enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederken yıl sonu politika faizi beklentisini düşürdü.

Standard Chartered, yayımladığı araştırma raporunda, Türkiye için yıl sonu büyüme tahminlerini yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkardıklarını fakat 2021 enflasyon tahminlerini yüzde 15,2’den 17,5’e revize ettiklerini söyledi.

Manşet enflasyonun Eylül ve Ekim aylarında da kurdaki zayıflık, küresel gıda ve enerji fiyatlarındaki artış ve yükselen enflasyon beklentilerinden dolayı yüksek kalmaya devam edeceğini belirten banka, Kasım ve Aralık ayında baz etkisinden dolayı enflasyonun azalmasını beklediklerini belirtti. Banka, 2022 enflasyon beklentilerini de yüzde 12’den yüzde 14’e çıkardıklarını söyledi.

Daha önce sene sonunda faizlerin yüzde 16 olmasını beklediklerini belirten StanChart, şimdi sene sonuna kadar 300 baz puanlık daha indirimle faizlerin yüzde 15 seviyesine inmesini beklediklerini söyledi.

Unicredit’ten faiz indirimi sonrası Türkiye revizyonu

Aralarında Gökçe Çelik’in de bulunduğu Unicredit ekonomistleri, yayımladıkları araştırma raporunda Türk ekonomisi için 2021 büyüme tahminlerini yüzde 7,5’ten yüzde 9,7’ye çıkarırken yıl sonunda enflasyonun yüzde 18,4 olmasını beklediklerini belirtmişti.

Türk ekonomisi için 2022 büyüme tahminlerini de yüzde 3,5’ten yüzde 5,5’e çıkaran Unicredit ekonomistleri, bu revizyonda beklenenden erken başlayan parasal gevşeme döngüsünün ve 2021’deki kuvvetli büyümenin etkili olduğunu ifade etmişti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından 300 baz puan daha faiz indirimi yapmasını bekleyen Unicredit, 2022’de faizlerin yüzde 14,5 olmasını beklediklerini söyledi.

Dolar/TL ‘nin sene sonunda 9,30 olmasını bekleyen ekonomistler, 2022 sonunda ise kurun 10,40 olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin Euro/TL için 2021 sonu tahminleri ise 11,07 seviyesinde bulunuyor.

Faiz indirimi beklentilerinin yerel tahvil piyasasına girişleri artırabileceğini belirten Unicredit, bunun Türk lirasındaki kısa vadeli riskleri bir miktar sınırlayabileceğini vurguladı.

S&P Global’den Türkiye güncellemesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için Haziran ayında açıkladığı büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 6,1’den 8,6’ya çıkardı. 2022 için büyüme tahminini yüzde 3,3’e revize eden kurum, 2023 ve 2024 tahminlerini ise yüzde 3,1 olarak korudu.

Beklenenden daha iyi geçen turizm sezonunun Türk ekonomisini ve Döviz gelirlerini artırdığını belirten S&P, 2021 yıl sonu için politika faizi beklentisini yüzde 16,00’dan yüzde 17,00’a revize ederek 2021 tahminini yüzde 12’den yüzde 13’e, 2023 ve 2024 sonu için beklentisini yüzde 9,80’den 9,75’e çekti.

Ortalama tüketici enflasyonunun 2021’de yüzde 15,2 olmasını bekleyen S&P, 2022’de ortalama enflasyonun yüzde 12,3 olmasını öngörüyor.

Türkiye için 2021 yılı işsizlik oranı tahminini de yüzde 13,0’dan yüzde 17,3’e çıkaran S&P, 2022 yılı için beklentisini yüzde 12,2’den yüzde 12,0’a, 2023 için tahminini yüzde 11,2’den yüzde 9,6’ya ve 2024 için beklentisini yüzde 11.0’dan yüzde 9,2’ye düşürdü.


2021 sonunda dolar/TL’nin 8,70 olacağını tahmin eden S&P, 2022 kur tahminini 8,84, 2023 için tahminini 9,11 ve 2024 için tahminini de 9,50 olarak belirledi.

Ekonomist Atilla Yeşilada: TL için zor bir kış olacak; kışın akıl almaz bir fiyat patlaması yaşanacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.