Microsoft Windows 11 kararlı sürümü tüm kullanıcılar için resmen yayınlandı. Böylece isteyen herkes, bu işletim sistemine geçiş yapabiliyor. Peki Windows 10 kullanıcılarının hiçbir bedel ödemeden geçiş yapabildikleri Windows 11 nasıl indirilir? Nasıl yüklenir? Sistem gereksinimleri nelerdir?
Yazılım devi Microsoft, birçok yeni özellikle birlikte büyük bir yeniden tasarım sunan Windows 11’i kullanıma sundu. Yeni bir görünüme sahip olacak olan Windows 11, şu an eni nesil birçok Windows 10 cihaz için yerleşik olarak elde edilebiliyor. Windows.com’a gidip PC Health Check uygulamasını indirerek bilgisayarınızın ücretsiz Windows 11 yükseltmesi için uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Windows 11 nasıl indirilir/yüklenir?
Windows 10 lisansına sahip olanlar için tamamen ücretsiz. Windows 11 şu an yeni nesil cihazlara gönderildi, uyumlu tüm cihazlara gönderilmesi ise 2022 yılı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.
Windows 11 güncellemesine şu şekilde ulaşılabilecek:
• Bilgisayarınızdan “BAŞLAT”a tıklayınız.
• “Ayarlar”a giriş yapın.
• “Güncelleştirme ve Güvenlik” seçeneğini tıklayınız.
• Sol tarafta yer alan menüde bulunan “Windows Update” menüsüne giriş yapınız.
• Bilgisayarınız destekliyorsa, önünüzdeki ekranda Windows 11’in indirilebileceğini göreceksiniz.
Sisteminiz desteklemiyorsa, “Bu bilgisayar şu anda Windows 11 için olan tüm sistem gereksinimlerini karşılamıyor.” şeklinde bir uyarı çıkabilir.
• İndirme işlemini gerçekleştirmenin ardından Windows güncellemesi yapar şekilde belirtilenleri takip edin ve yüklemeyi tamamlayın.
Bilgisayarınız Windows 11’i destekliyor mu, uyumlu mu?
Microsoft, Windows 11 ile ilgili tartışmalar devam ederken kullanıcılar için ufak bir uyumluluk denetim aracı sunmuştu. Buradan indirebileceğiniz araç, sisteminizde ufak bir test yapıyor ve sistemin Windows 11’e uyumlu olup olmadığını anlamanızı sağlıyor. Windows 11’i indirmeden önce Windows PC Health Check isimli bu uygulamayı mutlaka indirmeniz ve sistem ya da sistemleriniz için test yapmanız gerekmekte.
Windows PC Health Check isimli uygulamayı yüklediğinizi ve sisteminizin Windows 11’e tam uyumlu olduğunu kabul ederek, şimdi de Windows 11’i nasıl indireceğinizi anlatalım. Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Windows 11’i indirebileceğiniz birden fazla yöntem mevcut. Bu yüzden indirme işlemlerine başlamadan önce nasıl bir kurulum yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.
Herhangi bir işletim sistemi, iki farklı şekilde yüklenebilir. Bunlardan birincisi temiz kurulum, ikincisi ise güncelleme yardımıyla sistem yükseltmedir. Bu bağlamda; verileri yedeklemek ile uğraşmak istemiyorsanız, güncelleme yöntemini tercih edebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Windows 11 sistem gereksinimleri:
İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
Bellek: 4 GB RAM
Depolama: 64 GB veya daha büyük depolama cihazı
Grafik kartı: DirectX 12 uyumlu grafikler / WDDM 2.x
Ekran: 9 inçten büyük, HD Çözünürlük (720p)
İnternet bağlantısı: Windows 11 Home kurulumu için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gereklidir.
Windows 11’in Windows 10’dan farkı nedir?
Windows 11, Windows 10’un tüm gücünü ve güvenliğini yepyeni bir tasarım ve yenilenmiş bir görünümle sunar. Windows 10’dan farkı ram bazından daha hızlı olması ve Ayrıca tüm yeni araçlar, sesler ve uygulamalarla birlikte gelir. Her detay düşünülmüştür. Hepsi, PC’nizde size yepyeni bir deneyim sunmak için bir araya geliyor.
Windows 11 özelliklerinden bazıları:
- HDR oyunlar Windows 11’e geliyor
- Android uygulamalar Microsoft mağazasında satılacak
- Yeni tasarım
- Daha hızlı sistem (Windows 10’a göre güncellemeler %40 daha küçük olacak)
- Yepyeni Windows Widget’lar
- Tablet modu[td_smart_list_end]
Windows 11 sistem verimliliğini artırıyor
Şirket, ön planda çalışacak uygulamalar da performans ölçeklendirilmesine olanak tanırken, CPU ağır iş yükü altında olsa bile performans sağlanabilecek. Sonradan açılan uygulamalar için kaynakları otomatik olarak paylaştıran yeni işletim sistemi, bellek üzerinde yüzde 30 oranında tasarruf sunacak.
Microsoft, Intel’in yeni çıkacak 12.Nesil ailesinde bulunan hibrit çekirdek mimarisi içinde optimizasyon sunuyor. “Performans” ve “Verimlilik” sağlayacak çekirdeklerin uyumlu bir şekilde çalışacağını söyleyen şirket, yeni mimarileri destekleyecek.
Geliştirilmiş uyku özelliği
Tüm bunlara ek olarak şirket, donanımların özel bir açma dizisine sahip olmasıyla beraber uygulama önceliğini koruyan uykudan devam mekanizmasını da geliştiriyor. Windows 11, uyanma durumuna geçerken devam sürelerini yüzde 25 oranında azaltırken, Windows Hello’nun kimlik doğrulama süresini yüzde 30 oranında düşürecek. “Her zaman açık” ismi ile bu özellik Windows 11 sertifikalı PC’lerde telefonlar kadar hızlı tepki verilmesi sağlanacak.
İşletim sisteminin toplam disk alanını azaltmak için de çalışan şirket, yerleşik uygulamaların ilk başlatma sırasında web üzerinden veya sıkıştırılmış halde açılmasını sağlayacak. Bununla beraber dahili uygulamaların arka plan etkinliği en aza indirilecek ve güncelleme sırasına alınmayacak.
Windows 10’da gördüğümüz senede iki defa paylaşılan güncelleme seçeneği yerine tek büyük güncelleme sistemine geçen şirket, Windows 11 ile beraber TPM 2.0 ve Ryzen 2000/ Intel 8.Nesil üstü işlemcilere sahip kullanıcılara akıcı bir deneyim sunacak gibi görünüyor.
Windows 11 ile yeni bir tasarım
Windows 11, daha çekici ama aynı zamanda daha kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlanmış yeni bir görünüme sahip olacak. Yeni işletim sisteminde merkeze yerleştirilmiş yeni bir Başlat düğmesi olacak ve buradan en son dosyalarınızı, belgelerinizi ve uygulamalarınızı görebileceksiniz.
Yeni Windows 11 ayrıca, uygulamaların daha yeni görünmesini sağlamak için yuvarlak köşeler ve akıcı bir görev çubuğu içeriyor. Ayrıca yeni renkler ve geçişler ile içeriği öne çıkaran yeni bir karanlık mod var.
Widget’lar
Windows 11, Microsoft Edge tarafından desteklenen tamamen yeni bir Widget seçimi sunuyor. Bu widget’lar bir bakışta takviminizi, hava durumunu, haberleri, yapılacaklar listenizi, fotoğrafları ve daha fazlasını kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Widget’lar, kişiselleştirebileceğiniz bir bilgi akışı sağlar ve masaüstünüzde nasıl görünmesini istediğinize karar verebilirsiniz. Ne istediğinize bağlı olarak, Widget’ların masaüstünüzün bir bölümünü veya tamamını kapsayacak şekilde kaydırılmasını sağlayabilirsiniz.
Windows 11, özellikle dokunma söz konusu olduğunda, girilecek bir dizi ince ayar içeriyor. Örneğin, dokunmatik çubuktaki simgeler arasında daha fazla boşluk olması, doğru şeye dokunmayı kolaylaştırıyor. Bu amaçla Microsoft, pencereleri daha kolay yeniden boyutlandırmanıza ve taşımanıza yardımcı olmayı amaçlayan görsel ipuçları eklerken daha büyük dokunma hedefleri de ekliyor.
Ekran klavyesi hem yeniden tasarlandı hem de özelleştirilebilir. Windows 11 makinenizle etkileşim kurmak için bir kalem veya özel kalem kullanırsanız, gerçek bir kalem kullanıyormuşsunuz gibi ses ve his veren iyileştirilmiş dokunsallık bekleyebilirsiniz.
Gelişmiş ses tanıma özelliği
Windows 11 ayrıca, Microsoft’un daha doğru sesten metne transkripsiyon ve otomatik noktalama vaat etmesiyle birlikte metin girişi için gelişmiş ses tanıma özelliğine sahip olacak. Bir belgedeyken “bunu sil” gibi sesli komutlar da destekleniyor.
Windows 11 artık farklı masaüstlerini kendi duvar kağıtlarıyla kişiselleştirmenize izin veriyor. Böylece iş, ev, okul veya oyun için her biri kendi uygulamalarına ve görünümüne sahip bir masaüstüne sahip olabilirsiniz.
Windows 11 ile Microsoft, Microsoft Store‘u yeniden tasarlayarak aradığınız uygulamaları bulmanızı daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Android uygulamalarının doğrudan Windows 11 için mevcut olacağı duyuruldu.
Windows 11 işlemcimi neden desteklemiyor?
Windows 11’in duyurulmasından hemen sonra, Microsoft web sitesinde işlemci için çeşitli gereksinimleri listeleyen birkaç tartışmalı web sayfası ortaya çıktı. Ancak bu web siteleri bir kaç gün sonra düzeltme yaptılar. Bu nedenle, Windows 11’in aşağıdaki işlemcilere sahip cihazlarda çalışması garanti edilecektir:
- Intel işlemciler: 8. nesil veya daha yeni. (desteklenen Intel işlemcilerin listesine bakın)
- AMD işlemciler: Ryzen 2000 veya daha yenisi. (desteklenen AMD işlemcilerin listesine bakın)
- Bu gereksinimler Microsoft’un Windows 11 için resmi Uyumluluk sayfasında özetlenmiştir. (ARM’deki Windows 11 de yalnızca belirli Qualcomm Snapdragon işlemcileri destekleyecektir.)
Peki ya 7. Nesil işlemciler ve eski işlemciler ne olacak?
Başlangıçta, uyumluluk belgelerinde Microsoft, 7. nesil Intel işlemciler de dahil olmak üzere bazı eski işlemcilerin Windows 11’de kısmen destekleneceğini bildirdi. Özellikle, şirket bu işlemcilere sahip cihazlar için güncellemeye izin verileceğini, ancak güncelleme yaparken kullanıcılara bir uyarı getirileceğini ve güncellemenin kendilerine önerilmeyeceğini söyledi.
28 Haziran 2021’de Microsoft, ön değerlendirme programının bir parçası olarak Intel 7. nesil işlemcilerin ve AMD Zen 1’in Windows 11 ile çalışıp çalışamayacağını kontrol edeceğini açıkladı.
Microsoft neden Windows 11 için bu kadar katı gereksinimler istiyor?
En önemli soru şu; En önemli soru: Windows 11 neden cihazın işlemcisine bu kadar yüksek taleplerde bulunuyor. Windows 7 ve Windows 8.1 bilgisayarlarını Windows 10’a yükseltme seneği geniş tutulmuştu.
Temel olarak, Microsoft güvenlikten bahsediyor. TPM 2.0 yongada olduğu gibi, en son teknolojiye sahip bir CPU en son güvenlik özelliklerine erişim sağlar. Windows 11’li tüm bilgisayarlarda varsayılan olarak kullanılacak bir hipervizör tarafından sanallaştırma ve kod bütünlüğü korumasına dayanan güvenlik teknolojilerinden bahsediyoruz. TPM 2.0 ile, tüm Windows 11 bilgisayarları dosyaları şifreli biçimde depolamak için cihazın şifrelenmesini destekleyecektir. Güvenli Önyükleme, önyükleme işlemini kötü amaçlı yazılımlardan korumak için de kullanılacaktır.
Windows 10 2025’e kadar desteklenecek
Windows 10’un 14 Ekim 2025’e kadar güvenlik güncellemeleriyle resmi olarak desteklenecek olduğunu akılda tutturmayı unutmayın. Eski bir işlemciye sahip bir bilgisayarınız varsa, Windows 10’ı yıllarca kullanmaya devam edebilirsiniz.
Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Windows 10’ı kullanmaya devam etmeyi planlasanız bile, Ekim 2025’e kadar, Windows 11’in yüksek taleplerini karşılayacak yeni bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.