Bitcoin Taproot güncellemesi nedir?

Bitcoin Taproot güncellemesi nedir? Kripto para yatırımında ne gibi yenilikler getiriyor? BTC, son yıllardaki en büyük güncellemesini aldı. Akıllı sözleşme dönemi başladı. Ardından son yılların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.

Bitcoin Taproot

Bitcoin Taproot güncellemesi nedir? Akıllı sözleşme ne anlama geliyor?

Yatırımcılar tarafından nadir görülen bir fikir birliği yaşandı ve dünyanın en büyük kripto para birimi için büyük bir anlaşma sağlandı. Ardından Bitcoin için son dört yılın en büyük güncellemesi yayınladı. Bu durum borsaya da olumlu bir şekilde yansıdı. Tüm zamanların en yüksek değeri olan 68 bin dolar eşiği aşıldı.


Bitcoin Taproot güncellemesi nedir?

Bitcoin, kullanıcı verileri, işlem güvenliği ve verimliliğini artırmak için Taproot adı verilen son yıllardaki en büyük güncellemesini aldı. Aynı zamanda aracıları işlemlerden çıkarmak için kullanılabilecek akıllı sözleşmelerin potansiyelini de ortaya çıkarması bekleniyor.

Bitcoin odaklı girişim firması Stillmark’ın kurucusu ve ortağı Alyse Killeen yaptığı bir açıklamada “Taproot önemli, çünkü Bitcoin’in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor” dedi.

Yatırımcılar en son 2017 yılındaki Bitcoin’in yükseliş döneminde, iç savaşa benzetilen bir fikir ayrılığı yaşamıştı. Ancak bu yeni gelen güncelleme tam aksine bir etki yaparak kullanıcıları birleştirdi. Üstelik kod üzerinde yapılan iyileştirmeler sayesinde evrensel bir desteğe de sahip olundu.

Bitcoin için yeni dönem

Bitcoin’in yenilenmesinin büyük bir kısmı, kullanıcıların her işlem sonunda ardında bıraktığı parmak izi gibi olan dijital imzalarla ilgili oldu. Güncellemenin ardından kripto paranın yalnızca hak sahibi tarafından harcanabilmesini sağlayan “Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması” adlı bir özellik getirildi.

Bitcoin madencisi Alejandro De La Torre’ye göre Taproot, Schnorr imzaları olarak bilinen ve çoklu imza işlemlerini okunamaz hale getiren bir özelliği beraberinde getirecek. Örneğin basit işlemleri daha karmaşık ve birden çok imzadan oluşan işlemlerden ayırt edilemez hale getirecek.

Pratikte bu, daha fazla mahremiyet anlamına gelecek. Kripto pazarlarına kurumsal hazine katılımını sağlayan bir şirket olan Meow’un yöneticisi ve kripto para madenciliği mühendisi Brandon Arvanaghi yaptığı açıklamada “Kim olduğunuzu biraz daha iyi saklayabilirsiniz, bu iyiye işaret” dedi.

Akıllı sözleşme dönemi

btc taproot
Bitcoin Taproot güncellemesi

Bu güçlendirilmiş imzalar, aynı zamanda blok zincirinde bulunan ve kendi kendini yürüten anlaşmalar olarak da bilinen akıllı sözleşmeler için bir sonraki adım olarak kabul ediliyor. Bu özelliği teorik olarak her ay kiranızı ödemek veya aracınızı kaydettirmek için neredeyse her türlü işlemde kullanabileceksiniz.


Şu anda, hem Bitcoin’in çekirdek protokol katmanında hem de anında işlemlere olanak tanıyan Bitcoin üzerine kurulu bir ödeme platformu olan Lightning Network’te akıllı sözleşmeler oluşturulabilirsiniz. Bu şirket üzerinden oluşturulan sözleşmeler genellikle hızlı ve daha az maliyetli işlemlere olanak sağlıyor.

Taproot da akıllı sözleşmeleri blok zincirinde kapladıkları alan açısından daha ucuz ve küçük hale getiriyor. Killeen’da konuyla alakalı şu açıklamada bulundu:

Akıllara durgunluk veren bir potansiyele sahip. Lightning işlemleri bir kuruştan daha ufak olabilirken, çekirdek protokol katmanındaki bir bitcoin işlemi bundan çok daha pahalı olabilir.

Kripto para madenciliği uzmanı Marathon Digital Holdings CEO’su Fred Thiel, Taproot hakkında şunları söyledi:

Taproot için en önemli şey akıllı sözleşmeler. Zaten ethereum ağındaki inovasyonun birincil itici gücü. Akıllı sözleşmeler aslında size blok zincirinde (blockchain) gerçekten uygulamalar ve işler oluşturma fırsatı veriyor.

Herkes istekli olduğu halde neden bekleniyor?

Bitcoin topluluğu, güncellemeyi Haziran ayında kabul etse de, sunumun kendisi Kasım’a kadar gerçekleşmedi. Yaşanan bu birkaç aylık gecikmenin sebebi, test için yeterli zaman sağlamak ve yükseltme sırasında bir şeylerin yanlış gitme olasılığını azaltmak içindi.

Kuantum ekonomisi analisti olan Jason Deane “Yükseltmeler, sisteme bir hatanın girmesi gibi son derece uzak bir ihtimale izin veriyor, bu da tüm kripto para sistemine olan güveni yok edecek” dedi. Ayrıca “İsterseniz kendi kendine açılan bu yarayı da etkin bir şekilde silecek” diye ekledi.

Deane, yükseltme süreçlerinin bu kadar dikkatli bir şekilde test edilmesinin, yeniden test edilmesinin ve çok uzun süreler boyunca gözden geçirilmesinin nedeninin bu olduğunu söylüyor. Castle Island Ventures’ın kurucu ortağı Nic Carter, CNBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi:


Protokolde farklı istemcilerin veya madencilerin senkronizasyon dışı kalmasını istemezsiniz. Feci şeyler böyle oluyor. 2013’ün tekrarlanmasını istemediğimiz için son derece uzun teslim sürelerimiz var. (ShiftDelete)

Web 3.0 nedir? Yapay zekadan kripto paraya geleceği şekillendirecek teknoloji


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.