Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Dolar 11 lira seviyesini geçti. Sosyal medyada Türk Lirası’nın değer kaybı tepkilerle karşılandı.
Korkulan oldu ve Amerikan Doları Türk Lirası karşısında 11 TL’yi geçti. Euro da 12 TL’yi geçmiş durumda. Son günlerde yaşanan bu dalgalanmalar nedeniyle de haliyle TL gittikçe değer kaybetti.
Dolar/TL kuru bu ay %14 yükselişle tüm kurları geride bıraktı. En yakın sırada yer alan kurlardaki yükseliş oranı ise %3-%3,5 aralığında.
Türkiye’de %20’ye yaklaşan enflasyon karşın TCMB, Eylül ayında başladığı faiz indirimine bu ay da devam etti ve son 3 toplantıda 400 bp faiz indirerek politika faizini %15’e çekti.
Piyasalar, küresel gelişmeler ve yurt içi göstergelerle uyuşmayan para politikasının TL varlıklara daha fazla zarar vereceği görüşünde.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de yatırım yapmaya çalışan insanların hiçbirisi yüksek faizden memnun değil. Ne var ki, yaşanan tartışmalar, faizi de kuru da enflasyonu da baş rolde tutmaya devam ediyor. Açıkçası konu politika faizinin ne kadar değişeceğinden oldukça uzaklaştı. Piyasa dinamikleri ile TCMB faizi arasındaki bağ giderek zayıflıyor. Döviz kurlarının ihracat açısından rekabetçi kur sınırını aştığını, faiz indirimlerinin bankaların rotatif ve taksitli kredilerine yansımadığını ve kredilere ulaşımda sıkıntının devam ettiğini görüyoruz. İş dünyası için asıl konu öngörülebilirliktir. Yani kurun, enflasyonun ya da faiz seviyesinin yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olmaması asıl meseledir. Türkiye ekonomisi kur-faiz-enflasyon üçlüsüne hapsedilemeyecek kadar büyüktür.”
Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD ve TOBB yetkililerinden de kurda yaşanan oynaklığa karşı açıklamlar gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yatırımcılara düşük faizden faydalanmalarını, yatırım yapmalarını söylemişti.
İşte Dolar’ın 11 lira olmasına gelen tepkilerden bazıları:
sabah uçağa binerken dolar 10tl idi, inene kadar 11 olur diye dalga geçti arkadaşlar. henüz inmedik, halen uçaktayım, bu twiti yazmaya başladığımda 11.05, emin olmak için tekrar baktığımda 11.27 olmuştu, inene kadar 12tl olur mu, olur.
— Basak Purut (@basakpurut) November 18, 2021
An itibariyle Dolar 11,28
Ülkeyi resmen çökerttiler!!!! pic.twitter.com/r0ERqNbsYr
— Gökhan ÖZBEK (@gokhanozbek) November 18, 2021
Sadece son 2 yılda
TL %50 değer kaybetti…2 sene önce kazandığımız
100 TL artık sadece 50TL…Ülke ekonomisini bu hala getirenler, utanıp istifa etmesi gerekirken hala “Ekonominin kitabını ben yazdım” diye iddialarda bulunuyor… #Dolar11TL
— Sedef Kabas (@SedefKabas) November 18, 2021
“Biz yaşlılar şanslıyız. Ben İstanbul’a 70’lerde geldim. Geldiğim zaman arsa aldım, ev yaptım. Sonra iki çocuğumu okuttum, Beşiktaş’da kirada oturttum. Ama bu gün eskiyen çatımı yaptıramıyorum. Gelir dağılımında çok adaletsizlik var”
Video yine MUTSUZ SONLU..#Dolar11TL #Perşembe pic.twitter.com/SFV3G5QO1q— Serkan Tanyildizi (@srkntnyldz) November 18, 2021
Gezi zamanı, dolar 1.78’den 1.91’e 13 kuruş yükseldi diye elde palayla gençleri kovalayan Anadolu hayvanları dut yemiş bülbüle dönmüş. O zaman haftalar içinde 13 kuruş artan dolar, artık saatler içinde bu kadar artıyor.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir necaset görülmedi.
— Vasili Çuykov ☭ (@OlasiHarekat31) November 17, 2021
Faiz sebep şemsiye netice…
— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) November 18, 2021
#Dolar11TL
Cumhurbaşkanı’ndan ses yok
Hazine ve Maliye Bakanı’ndan ses yok
Ekonomi Bakanı’ndan ses yok
Milletvekillerinden ses yok
Merkez Bankası’ndan ses yok
Cemile’den çıt yok!— Uyandırma Servisi (@uyanhadi_) November 18, 2021
Siz de o eski günleri özlediniz mi? #Dolar11TL pic.twitter.com/ZShS5iQjsq
— uludağ sözlük (@uludagsozluk) November 18, 2021
Cebinde 5 kuruşu olmayan, banka hesabı tek haneyle sınırlı, KPSS kazanıp mülakatta elenen işsizlikten hayal kuramayan, torpilsiz iş bulamayan, fırsat eşitliğini hiç görmeyen, tabela üniversitelerinde boşa 4 yıl geçiren milyonlarca gencin hayatı çalındı. Özür borçluyuz #Dolar11TL pic.twitter.com/8BxqKm15H8
— Cem Seymen (@cemseymen) November 18, 2021