Geçim şartı ağırlaştı: Yoksulluk sınırı 10 bin 396 TL’ye çıktı!

Milyonlarca insan 2022 yılında asgari ücretin kaç lira olacağını beklerken Türk-İş’ten gelen açlık-yoksulluk verileri geçim şartlarının her geçen gün daha da ağırlaştığını gözler önüne serdi. Ekimde ilk kez 10 bin lirayı aşan açlık sınırı, kasımda 10 bin 396 TL’ye çıktı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise kasımda 4 bin liraya dayandı.

Yoksulluk sınırı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun kasımda bir önceki aya göre yüzde 3.18 arttığını; ekimde ilk kez 10 bin TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının bu ay 10 bin 396 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

Türk-İş raporuna göre dövizde yaşanan artış, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarına yansıması, üretim girdi maliyetlerindeki yükselme, temel mal ve hizmetlere gelen yüksek zamlar, dar ve sabit gelirli milyonlarca ailenin geçim şartlarını daha da ağırlaştırdı.


Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 902,57 TL’ye yükseldi.

Açlık sınırı 3200 TL’ye dayandı!

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas Ekim ayında da açılmaya devam etti.

Verilere göre, kasımda dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 3 bin 191.6 TL’ye yükseldi.

Raporda “2021’in ilk gününden itibaren aylık 2 bin 825,90 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret halen açlık sınırının altındadır” denildi.

Rapora göre, ekşi mayalı, köy ekmeği, tam tahıllı vb. şekilde satılan ekmek ortalama yüzde 20 oranında zamlandı. Raporda, önümüzdeki günlerde ekmeğin fiyatında artış beklentisi de vurgulandı.

Türk-İş hesaplamasına göre, 4 kişilik bir ailenin geçen aya göre 98 TL, geçen yıla göre 675 TL artış gösterdi.


TÜİK’in aylık enflasyon verilerini duyurma tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Esnaftan zamlar sonrası dikkat çeken not: Mecburi fiyat artışı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.