NASA, Mars’ta bu kadar derini ilk kez haritalandırdı: Olympus Volkanı

NASA, Mars’ın metrelerce altındaki yapıların ortaya çıkarıldığını duyurdu. Güneş Sistemi’nin en büyük yanardağı olan Olympus Volkanı çevresi haritalandırıldı. Yetkililer, “Şimdiye kadarki sismoloji araştırmaları, en üstteki 10 ila 20 metrelik alanla sınırlıydı. 200 metre derinlik ilk kez haritalandırıldı” ifadelerini kullandı.

mars

NASA’nın Mars’taki uzay aracı InSight, Kızıl Gezegen yüzeyinin metrelerce altında volkanik yapılar keşfetti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, gezegenin Elysium Planitia adı verilen ovasındaki uzay aracı yüzeyin yaklaşık 200 metre altını haritalandırdı ve kurumuş lav akıntılarının izlerini buldu.


Bu kadar derin ilk kez haritalandırıldı

Bilim insanları Mars yüzeyinin bu kadar altını ilk kez gördüklerini belirtiyor. Bulguların açıklandığı araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Şimdiye kadarki sismoloji araştırmaları, en üstteki 10 ila 20 metrelik alanla sınırlıydı. Onlarca ve yüzlerce metre derinlikteki yapıları haritasız bırakıyordu.”

InSight’ın oluşturduğu yeni haritada 30 ila 75 metre derinlikte volkanik kayaların arasına sıkışmış tortul kayaçlardan oluşan bir tabaka da ortaya çıktı.

Bu veiler, Mars’ın nasıl oluştuğu, zaman içinde nasıl geliştiği ve bugün hala var olan jeolojik özelliklere dair önemli ipuçları sunabilir.

Araştırma ekibinden Bruce Banerdt, “İki volkanik kaya arasına sıkışmış bu tortul tabaka, volkanik aktivitede bir duraklama olduğunu söylüyor” diye konuştu:

“Üstelik bu epey uzun bir duraklama. Çünkü tortul kayaçların oluşması uzun zaman alır.”

mars gezegeni

Gökbilimciler yaşamın mümkün olduğu, yüzeyde sıvı halde su aktığı ve atmosferin henüz yok olmadığı “eski Mars” tablosunun volkanik aktiviteyle birlikte tamamlandığını belirtiyor.


Güneş Sistemi’ndeki bilinen en büyük volkan: Olympus Yanardağı

Zira bilim insanlarına göre Mars’ın milyarlarca yıl önce volkanik açıdan çok aktif bir gezegendi. Örneğin Kızıl Gezegen, Güneş Sistemi’ndeki bilinen en büyük yanardağ olan Olympus Mons’a ev sahipliği yapıyor.

Olympus Mons

Olympus Mons, Güneş Sistemi’nde bilinen en yüksek volkan ve ikinci en yüksek dağdır. Dünya’nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırılırsa üç kat daha yüksektir. Dağın yüksekliği 21 bin 287 metredir.

2018’de fırlatılan uzay aracı InSight, Mars derinliklerini incelemek ve sismik faaliyetlerden yola çıkarak volkanik aktiviteye dair izler bulmakla görevli.

Uzay aracı bu amaçla yüzeyin altındaki en ufak titreşimleri bile algılayabilen, son derece gelişkin cihazlar taşıyor.

Bulgularını hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlayan bilim insanları yeni keşifte işte bu cihazlardan yararlandı.

Araştırmacılar, Mars derinliklerinin haritasını çıkarırken rüzgarın yüzeyle etkileşime girmesiyle oluşan küçük titreşimleri kullandı.

Uzay aracı mart ayında büyük bir keşfe de imza atmıştı. Insight’ın topladığı sismik verileri inceleyen uluslararası bir araştırma ekibi, Kızıl Gezegen’in çekirdeğinin boyutunu hesaplamıştı.


Hesaplamalar, Mars çekirdeğinin boyutunun Dünya’nınkinin yarısı kadar olduğunu ortaya koymuştu.

DART görevi: NASA, Dünya’yı göktaşlarından kurtarmak için harekete geçti!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.