NFT çılgınlığı: En çok kazanan ünlüler ve alım satım pazaryerleri

Cem yılmaz, Selçuk Erdem, Bensu Soral gibi ünlülerin yaptığı girişimlerle gündeme oldukça sansasyonel giriş yapan NFT önümüzdeki günlerde de gündemi oldukça meşgul edebilir.

NFT cem yılmaz

Sanatçıların fahiş fiyatlarla alıcı bulan NFT ürünlerinin bir anda parlayan popülerliği aslında değişen hayat düzeninin bir sonucu. Dijital gelişimin günlük hayattan iş dünyasına değin yarattığın dönüşümde fiziksel teknolojik gelişim kadar kıymetli bir alan daha ortaya çıktı: Dijital içerik. Son günlerde özellikle fahiş fiyat tartışmalarıyla duymaya başladığımız NFT (Non-fungible Token) blockchain zinciri de dijital içerik dünyasının yeni nabzını elinde tutuyor.

NFT (Non-fungible Token) nedir?

Türkçeye “Değiştirilmesi mümkün olmayan varlık” olarak tercüme edilen Non-fungible Token’ın kısalması NFT, bir kripto para birimi olan Ethereum blockchain ağının alt ağı olarak 2017’de temelleri atıldı.


Ethereum alt yapısında ERC 721 ve ERC 1155 standartları üzerinden işlem gören NFT’yi işlem temelinde kripto para piyasasından ayrı tutan özelliği ise parçalanmaz oluşu. İçerik üreticilerinin sisteme yükledikleri eserlerinin çoğaltılamaz ve kopyalanamaz, sanatçının belirlediği birimin daha altına bölünemez ve satın alma geçmişinin takip edilebilirliği ile yıllardır yasal yaptırımlara rağmen kontrol altına alınamayan telif hakkı sorunlarının önüne geçiyor.

Dijital dünyanın yeni noteri diyebileceğimiz NFT bir nevi işlevsel bir telif sorunu çözüm aracıdır. NFT piyasasında oldukça isim yapan ve milyon dolarları bulan satış rakamlarıyla dikkat çeken “beeple” kullanıcı adlı Mike Winkelman gibi isimler, yeni oluşumun öncüleri olarak yerlerini aldılar.

NFT’den en çok kazanan ünlüler

Sanatçı örneklerine dünyadan Trever Jones, Jose Delbo, grims, Fewocious, Black Kathryn, Giant Swan; ülkemizden Murat Pak, Tarık Tolunay gibi isimleri yüksek kazanç listesinin üst sıralarında sayabiliriz.

Yüksek kazançtan bahsetmişken Cem Yılmaz ve Selçuk Erdem‘in NFT üzerinden satışa çıkardığı çalışmalarının devamı gelecek midir şimdilik merak konusu.

selçuk erdem nft

Her şey Beeple ismiyle bilinen sanatçı Mike Winkelmann‘ın Mart 2021’de NFT’ye dönüştürdüğü dijital eserini 69,3 milyon dolarlık rekor fiyata satmasıyla başladı. Aslında teknolojinin altyapısı daha 2015’te kurulmuştu ama bu devasa satışla NFT, dünya gündemine oturdu.


Bunun ardından Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey‘in platformdaki ilk tweet’i 2,9 milyon dolara sattığı işlem geldi. Sonra Elon Musk‘ın da katılımıyla tweet satma furyası başladı.

Bu furya Türkiye’de de karşılık buldu. Gazeteci Cüneyt Özdemir, “Bu tweet bir ‘SANAT ESERİ’dir!” ifadesini kullandığı gönderiyi NFT haline getirdi ve 10 bin dolara sattı.

Sonra işler daha tuhaf bir hal almaya başladı. Brooklyn’li film yapımcısı Alex Ramírez-Mallis ve 4 arkadaşı gaz çıkardıkları yaklaşık bir saatlik ses kaydını NFT’ye dönüştürerek satışa çıkarınca işler çığırından çıktı.

Dünya çapındaki bir dizi tuhaf satışın ardından Saba Tümer‘in kahkahasını 90 bin TL’ye satması da yerli medyada manşetleri süsledi.

NFT’nin yıldızı yeni parlayan bir oluşum olması yatırım yapmak isteyen kişilerin konuyla alakadar olmasını sağladı. Kurulduğun günden bu yana en hızlı değer kazanan oluşumlardan olan NFT Opensea, Rarible, Foundation gibi pazaryerlerinden alım satımı gerçekleştirilebiliyor. NFT ürünlerinin ilerleyen süreçte ne kadar değer kazanacağı ise merak konusu.

NFT alım satımı için pazaryerleri

NFT piyasalarının ışık hızıyla yarışan gelişim trenini kaçırmak istemiyorsanız yukarıda örneğini verdiğim pazaryerlerini ve sanatçılarını inceleyebilirsiniz.


Linkler:

NFT piyasasında yeni rekor: Taş görseline 1,3 milyon dolar ödediler!