Yüzyılın en uzun Ay tutulması ve 580 yılın en uzun Parçalı Ay Tutulması yaşanacak. Türkiye’den izlenebilecek mi? Ne zaman gerçekleşecek? İşte tarihi ve detaylar…
Ay kendi yörüngesinde dolanırken, bir kez daha Dünya’nın gölgesine saklanacak. Bilirsiniz ki Ay Tutulması, Ay’ın Güneş’ten ışık alamamasıyla meydana gelir. Dünya bu olaya bir kez daha şahit olacak. Üstelik bu yıl yaşanan; ikinci ve yüzyılın en uzun Ay Tutulması, hatta son 5 yüzyılın en uzun tutulma olayı olacak. İşte nadir görülen bu yörünge olayının tarihi, aşamaları ve ayrıntıları…
Ne zaman?
Bahsettiğimiz yörünge olayı 19 Kasım 2021 Cuma günü gerçekleşecek. Kuzey Amerika sakinlerinin şafaktan önce kalkanları bu olaya şahit olabilecek. 2021 yılının ikinci tutulması olacak ve üstelik bir öncekiyle benzer yönlere de sahip. Yine Kuzey Amerika’ya uğraması ve batı kesimlerde net görülecek olması bunlardan biri.
Batı tarafı sakinleri Güneş doğmadan önce tutulmanın en karanlık halini görebilecekler. 02.19 (Doğu saatine göre) sularında başlayan tutulma, maksimum saat 04.00 civarında tam haline ulaşacak ve 05.47 gibi sona erecek.
Parçalı Ay Tutulması, yaklaşık olarak 3 saat 28 dakika 23 saniye sürecek ve bu da yüzyılın en uzun tutulması ve son 580 yılın yani neredeyse son 6 yüzyılın en uzun Parçalı Ay Tutulması olacak demek. Bundan önce yüzyılın en uzun tutulma rekoru 2018‘de gerçekleşen 1 saat 43 dakika süren tutulmaya aitti.
Diğerlerinden farklı olarak bu tutulmada Ay‘ın yüzde 97.4’ü Dünya‘nın gölgesinde saklanacak ve yalnızca güneydeki çok küçük bir kısmı gölgenin dışında kalacak. Çıplak gözle ya da dürbün ve küçük teleskopla izleyecekler için Ay’ın alt tarafı, diğer kısımlarından çok daha parlak koyu kırmızı ve koyu sarı tonlarında olacak.
Tutulma, Kuzey Amerika ve Pasifik Okyanusu, Alaska, Batı Avrupa, Doğu Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya‘dan izlenebilecek. Doğu Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda gözlemcileri, tutulmayı baştan sona izleyemeyecek fakat maksimuma ulaştığı dakikaları kaçırmayacaklar.
Siz yüzyılın en uzun tutulma ve 580 yılın en uzun Parçalı Ay Tutulması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.