Yüzyılın en uzun Ay Tutulması: Türkiye’den görülebilecek mi?

Yüzyılın en uzun Ay tutulması ve 580 yılın en uzun Parçalı Ay Tutulması yaşanacak. Türkiye’den izlenebilecek mi? Ne zaman gerçekleşecek? İşte tarihi ve detaylar…

Ay Tutulması

Ay kendi yörüngesinde dolanırken, bir kez daha Dünya’nın gölgesine saklanacak. Bilirsiniz ki Ay Tutulması, Ay’ın Güneş’ten ışık alamamasıyla meydana gelir. Dünya bu olaya bir kez daha şahit olacak. Üstelik bu yıl yaşanan; ikinci ve yüzyılın en uzun Ay Tutulması, hatta son 5 yüzyılın en uzun tutulma olayı olacak. İşte nadir görülen bu yörünge olayının tarihi, aşamaları ve ayrıntıları…

Ne zaman?

Bahsettiğimiz yörünge olayı 19 Kasım 2021 Cuma günü gerçekleşecek. Kuzey Amerika sakinlerinin şafaktan önce kalkanları bu olaya şahit olabilecek. 2021 yılının ikinci tutulması olacak ve üstelik bir öncekiyle benzer yönlere de sahip. Yine Kuzey Amerika’ya uğraması ve batı kesimlerde net görülecek olması bunlardan biri.


Batı tarafı sakinleri Güneş doğmadan önce tutulmanın en karanlık halini görebilecekler. 02.19 (Doğu saatine göre) sularında başlayan tutulma, maksimum saat 04.00 civarında tam haline ulaşacak ve 05.47 gibi sona erecek.

kısmi ay tutulması

Parçalı Ay Tutulması, yaklaşık olarak 3 saat 28 dakika 23 saniye sürecek ve bu da yüzyılın en uzun tutulması ve son 580 yılın yani neredeyse son 6 yüzyılın en uzun Parçalı Ay Tutulması olacak demek. Bundan önce yüzyılın en uzun tutulma rekoru 2018‘de gerçekleşen 1 saat 43 dakika süren tutulmaya aitti.

Diğerlerinden farklı olarak bu tutulmada Ay‘ın yüzde 97.4’ü Dünya‘nın gölgesinde saklanacak ve yalnızca güneydeki çok küçük bir kısmı gölgenin dışında kalacak. Çıplak gözle ya da dürbün ve küçük teleskopla izleyecekler için Ay’ın alt tarafı, diğer kısımlarından çok daha parlak koyu kırmızı ve koyu sarı tonlarında olacak.

Tutulma, Kuzey Amerika ve Pasifik OkyanusuAlaskaBatı AvrupaDoğu AvustralyaYeni Zelanda ve Japonya‘dan izlenebilecek. Doğu AsyaAvustralya ve Yeni Zelanda gözlemcileri, tutulmayı baştan sona izleyemeyecek fakat maksimuma ulaştığı dakikaları kaçırmayacaklar.


Siz yüzyılın en uzun tutulma ve 580 yılın en uzun Parçalı Ay Tutulması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

İndigo Dergisi artık Telegram‘da Ay Tutulması burçları nasıl etkileyecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.