İş arayışında olan gençlerin oranı yüzde 68,3

Türkiye’de çalışmayan ve iş arayışında olan gençlerin oranı ise %68.3. İş arayışında olan 18-24 yaş grubu gençlerin %21.5’ini ise öğrenciler oluşturuyor.

iş arayışında

Birçok ülke ekonomisinin bir sorunsalı olarak genç işsizlik, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara kadar her ülkede varlığını hissettiriyor. OECD raporları başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun raporlarında Türkiye bu sorunsalı yaşayan ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Firmaların aradığı elemanı, iş arayanların ise aradığı işi bulduğu Türkiye’nin istihdam kaynağı Eleman.net, 18-24 yaş arasındaki genç kitlenin iş arama istatistiklerini paylaştı.

Eleman.net’in 18-24 yaş arasındaki yaş grubuna dair sahip olduğu 2 milyona yakın veri dikkate alındığında, gençlerin en çok iş aradığı iller sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olurken bu illeri Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Gaziantep ve Konya takip etti.


Halihazırda çalışan gençlerin %10’u iş arıyor

OECD’nin 2021 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye genç işsizliğinde 36 OECD ülkesi içinde en yüksek 8. işsizliğe sahip ülke olarak yer alıyor. Eleman.net’in verilerine göre ise, iş başvurusu yapan gençler arasında halihazırda çalışan oranı %10 olurken, çalışmayan ve iş arayışında olan gençlerin oranı ise %68.3. İş arayışında olan 18-24 yaş grubu gençlerin %21.5’ini ise öğrenciler oluşturuyor.

İş arayan gençlerin %51.3’ü lise mezunu

Eleman.net’in Türkiye geneline dair istatistiklerine göre iş arayan gençlerin %49.8’sini erkekler,  %50.2’sini kadınlar oluşturuyor. İş arayan gençlerin eğitim düzeyi %51.3 lise, %20.6 önlisans, %17.8 lisans, %9.9 ilköğretim ve %0.4 yüksek lisans mezunu olarak istatistiklere yansıdı.

Sektör deneyiminde gıda ilk sırada


18-24 yaş arası kitlenin sektör deneyimleri dikkate alındığından %10.7 ile gıda sektörü ilk sırada yer alırken, bu sektörü %6.8 ile mağazacılık/perakendecilik, %4.8 ile tekstil, %4.3 ile eğitim, %4 ile sağlık/hastane, %3.6 ile hizmet, %3.2 ile sağlık, %3.1 ile çağrı merkezi, %3 ile turizm ve %2.8 ile restorancılık izledi.

Türkiye’deki asgari ücret Avrupa’ya kıyasla ne durumda?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.