Kotalı satış dönemi: Yağ, un, şeker, süt, tuvalet kağıdı taneyle!

Marketlerdeki şeker, yağ, un ve süt satışına kota getirilmesinin ardından son olarak tuvalet kağıtları da bazı mağazalarda sınırlı miktarda satılmaya başlandı. Bazı market çalışanları raflara duyuru asmadıklarını ancak müşterileri kasada uyardıklarını söylerken vatandaşlar da yaşananlara tepki gösterdi. Bir vatandaş çocuğuna iki süt alamadığını anlatarak, “Şimdi 2 süt alsam stokçuluk mu yapmış olacağım?” diye sordu.

kotalı satış

Yurdun dört bir yanından kotalı ürünler satıldığına dair haberler gelmeye devam ediyor.  Bazı marketler ürünlerin üzerine sadece bir adet satılabilir yazısı asarken, bazıları  ise müşterilerini kasadan çevirmek zorunda kalıyor.  SÖZCÜ, Gaziantep, Elazığ, Hatay ve Eskişehir’de kotalı satışın izini sürdü.

GAZİANTEP 


“Sattığımız ürünün yerine koyamadığımız için bu yazıyı astık”

Yerel Oli Marketler Zinciri’nin Güvenevler Şubesi’nde raf fiyatı 52 TL, Oli Kart satış fiyatı ise 49.99 TL olan 32’lik tuvalet kağıdı ile peçete için “Kağıt peçete ve tuvalet kâğıtları iki adet ile sınırlıdır” uyarısı asıldı.

Gaziantep’in yerel market zinciri Oli Market’in yetkilisi, “Bize devletten de bu yolda uyarı geliyor. Sattığımız ürünün yerine yenisini rafa koymakta zorlandığımız için böyle bir uygulamaya gidiyoruz. A4 kağıdında da aynı uygulama var. Ama, bunu sadece biz değil, tüm marketler yapıyor” dedi.

Gaziantep’te bazı marketlerde daha önce de şeker, soda, deterjan gibi bazı ürünlerin satışında kota uygulamasına gidilmişti.

ESKİŞEHİR 

“Stokçuluğun önüne geçebilmek için destek olun” 

Eskişehir’de Tarım Kredi Kooperatifleri’nde kota uygulaması bulunuyor. Tarım Kredi mağazasında un, yağ ve şeker satışlarında bir adetten fazla almak mümkün değil. İlgili reyonlara ‘Satışlarımız 1 adetle sınırlıdır. Ürünlerimizden ve indirimlerimizden tüm müşterilerimizin faydalanabilmesi ve stokçuluğun önüne geçilmesi için vereceğiniz desteğe teşekkür eder, iyi alıverişler dileriz’ duyuruları asıldı.

şeker kotası

Vatandaş: Stok yapacak halimiz yok

Eskişehir’de yaşayan Necdet Kerman,  konu ile ilgili şöyle konuştu:


“Tarım kredi Kooperatifleri’nde un, yağ ve ayçiçek yağının bir adet ile satışının sınırlandırılması çok ilginç. Zaten marketlerden alabileceğimiz ürün sayısı kısıtlı. Stok yapacak halimiz yok. Bunu mantıklı bulmuyorum. Zamlı fiyatlar öncesi bunu yapmış olsalardı anlardım. Ama en basiti şekere gelen zammı fiyatlarına yansıtmalarına rağmen yine de kısıtlı satış yapıyorlar” diye konuştu.

HATAY

“Kasada müşterileri geri göndermek zorunda kalıyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir market çalışanı yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yaklaşık iki haftadır birçok üründe kotayla satış yapıyoruz. Hemen hemen her üründe kota var. Uyarı yazısı yazmıyoruz ancak kasada müşterileri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Doğal olarak vatandaşın tepkisiyle de karşılaşıyoruz. Kotayı stokçulara karşı uyguluyoruz. Toptancı adam gelip onlarca ürün almak istiyor. Satış olsa hem biz hem normal vatandaşlar zor durumda kalacağı için böyle bir uygulamaya gidildi. Ancak çözüm olacağını düşünmüyorum çünkü adam benden alamazsa başka marketten illaki alacak. Satan yerler illa ki olacak.  Buna rağmen çözümün ne olacağı konusunda da bir fikrim yok.”

Yine ismini vermek istemeyen bir diğer market çalışanı da, “Ürünlerin gelmeyişi, sürekli zam olması bizim stok uygulamamıza neden oluyor. Benim raflarım boş hatta ürün neredeyse hiç gelmez oldu. Müşteriler ürün bulamayınca eli boş dönüyor. Bana ürün gelmemesi, vatandaşın başka yerde o istediği ürünü daha da pahalıya almasına da neden oluyor. Zamları durdurmak, ürünlerin geri çekilmemesini sağlamak bir çözüm olacak” ifadelerini kullandı.

taneyle satış

“İki süt almama izin verilmedi”

Muhabirimizin görüş aldığı zaman markete gelen ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir çocuk babası vatandaş, “Az önce iki yağ ve iki süt almak istedim ancak iki satışa izin verilmedi. Birer tane almak zorunda kaldım. Kota uygulaması çok saçma. Bu bir çözüm değil. Ben çocuğum için iki süt almışım, bu bir stokçuluk mu? Evime iki yağ almışım bu bir stokçuluk mu? Her zaman kullandığım yerler bu, ben iki tane alsam stokçu mu oluyorum? Bu durum beni rahatsız ediyor açıkçası” dedi.

ELAZIĞ

Temizlik ürünleri de kotalı


Market sahibi Aytunç Sunguroğlu ise, “Gıda ve temizlik ürünlerinde kotalı ürünler oluyor. Daha çok deterjan, yağ, şeker kotalı geliyor. Şekerin kotalı verilmesinin sebebi yokluktan ya da zam gelsin diye değil aslında. Üretici firmalar karaborsaya düşmesin diye yapıyorlar. Yağ firmaları da şu anda yağ bulamadığı için tedarikli çalışıyorlar çünkü ayçiçeği yok. Öbür taraftan da maliyetler kurtarmıyor üretici yetiştirdiği ürünü gerçek fiyatına satamıyor” ifadelerini kullandı.

A101 kepenk indirip fiyat etiketlerini değiştirdi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.